Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Reizen

Op reis binnen Europa? Dan kies je als eerste de trein

Reizen naar een klant, een leverancier, een project bezoeken of op pad gaan voor een congres: ongemerkt worden er jaarlijks heel wat kilometers naar bestemmingen over de grens gereisd door Nederlandse bedrijven. Zo ook door Arcadis. Voor hun reisbeleid kijken ze naar meer factoren dan kosten of kilometers: “We willen naar echt duurzame mobiliteit.”

Met 27.000 medewerkers in 40 landen en projecten in 70 landen wereldwijd is Arcadis het schoolvoorbeeld van een organisatie met een internationale focus. Het bedrijf is wereldleider op het gebied van design en consultancy met betrekking tot de natuurlijke en bebouwde omgeving.

Reizen centraal geregeld
Dat betekent ook dat er veel wordt gereisd. “De beslissing of er wel of niet gereisd wordt naar een project of een klant wordt zo laag mogelijk in de organisatie genomen”, vertelt Marcel Stultiens, Directeur HRM Arcadis Nederland. “De leidinggevende bekijkt samen met de medewerker of het zinvol is – zij kunnen het immers het beste beoordelen.
Alle reizen worden via een zakenreisagent geregeld, een externe partij met een afdeling in-huis zodat er snel geschakeld kan worden. Centraal regelen van reizen heeft twee voordelen volgens Stultiens: “Door alles via één partij te regelen, weten we precies wie waar zit. Dat is van groot belang in het geval van calamiteiten.

Marcel Stultiens, Directeur HRM Arcadis Nederland

Marcel Stultiens, Directeur HRM Arcadis Nederland

Daarom vragen we onze medewerkers om zelfs de trein naar Brussel of Parijs via het reisbureau te regelen. Uit kostenoogpunt is het centraal regelen natuurlijk ook aantrekkelijk: hoe meer we als Arcadis Nederland reizen, hoe beter onze onderhandelingspositie en hoe scherper de deals die we met vliegtuigmaatschappijen en hotelketens kunnen sluiten.”

Trein heeft de voorkeur
Waar mogelijk wordt binnen Europa met de trein gereisd. Het vliegtuig komt pas in beeld als er lange afstanden moeten worden afgelegd of de eindbestemming erg lastig te bereiken is met de trein. Dat heeft alles te maken met duurzaamheid, dat bij Arcadis hoog in het vaandel staat. In Nederland is de organisatie klimaatneutraal. Stultiens: “Dat gaat verder dan onze internationale reizen alleen. Ook voor het woon-werkverkeer kijken we naar milieuvriendelijke oplossingen. Zo heeft iedereen binnen de organisatie een NS-Business Card, ook alle leaserijders. Dan kan iedereen vrij kiezen: reis ik vandaag met de trein of stap ik toch, bijvoorbeeld vanwege meerdere afspraken buiten de deur, in de auto.”

We ondersteunen een duurzame aanpak door de gehele keten. Dat is volgens ons essentieel om tot echt duurzame mobiliteit te komen

Maar Arcadis gaat nog een stapje verder: het is het streven van de Nederlandse tak om alle kantoren op of bij een NS-station te vestigen. Stultiens licht toe: “Wanneer we een nieuw kantoor openen of als de huurtermijn van een kantoor verstreken is, zoeken we gericht naar een locatie bij een station. Op ieder kantoor hebben we wisselwagens staan – veelal elektrische auto’s – die medewerkers kunnen gebruiken om naar een afspraak te rijden. Zo ondersteunen we een duurzame aanpak door de gehele keten. Dat is volgens ons essentieel om tot echt duurzame mobiliteit te komen. En we zien nu al dat dat zijn vruchten afwerpt.”

Relaties onderhouden met Skype
Mede hierdoor verwacht Stultiens dat medewerkers in de toekomst nog meer gebruik zullen maken van trein en OV. Maar hij ziet ook een trend naar minder reizen in het algemeen. Dat komt door de stormachtige ontwikkeling van Skype. “Jarenlang was het enige alternatief voor reizen videoconferencing”, legt hij uit. “ Dat werd door iedereen ervaren als een hoop gedoe. De komst van Skype en andere mogelijkheden om vanachter je computer met mensen te vergaderen, heeft dat enorm verbeterd. Wij gebruiken het veel om tussentijds te overleggen of elkaar even bij te praten over een project. Voor een moeilijk gesprek of een eerste kennismaking gaat niets boven elkaar live ontmoeten, maar om mensen snel te informeren is het echt een uitkomst.”

Met de trein door heel Europa

Wil je snel, ontspannen en gemakkelijk naar zakencentra reizen? Kies dan voor de trein. NS Internationaal heeft een uitgebreid netwerk door heel Europa. En reis je 1e-klas, dan kun je genieten van extra voordelen, zoals toegang tot de NS International Lounge.
Meer weten? Kijk op www.nsinternational.nl/nl/zakelijk-reizen-met-de-trein