Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Inspiratie

In de trein heb ik mijn beste ideeën opgedaan

Ruimte voor creativiteit – dat vindt Lars van den Brink in de trein. In de drukte van alledag is de reis voor hem een rustpunt, ook als hij werkt.Als fotograaf voor kranten, publieksbladen en corporate magazines is Van den Brink vaak onderweg. Wanneer de plaats van bestemming verder weg ligt dan een autorit van anderhalf uur en goed met openbaar vervoer bereikbaar is, kiest hij automatisch voor de trein. “Het levert me veel werktijd op. Als ik met de auto naar Berlijn rijd voor een opdracht, kan ik onderweg niets doen. Als ik daarentegen met de trein reis, kan ik zes uur lang doorwerken en daarna middenin de stad uitstappen.”
Zodra hij in de trein zit, klapt Van den Brink zijn laptop open en gaat hij aan de slag: “Kenmerkend voor mijn werk is dat ik beelden uit verschillende lagen opbouw. In de trein heb ik de tijd en de rust om mijn foto’s te bewerken. Daarvoor heb ik zelfs geen WiFi-verbinding nodig – al is die wel weer handig om beelden daarna door te sturen naar opdrachtgevers.”

In de trein kan ik alles even loslaten

Grote diversiteit

Comfortabel door kunnen werken is voor Van den Brink de belangrijkste plus. Maar hij houdt ook van de diversiteit van de mensen die hij onderweg treft. “Ik ben meestal druk aan het werk, dus ik zal niet zo snel actief contact zoeken en een praatje maken met medereizigers. Maar als fotograaf kijk ik stiekem mijn ogen uit! Welke verhalen gaan er schuil achter al die verschillende mensen? Waarom zijn ze in de trein gestapt en waar reizen ze naartoe? Ik vind het fascinerend!”
Dat geldt ook voor de stations die hij als begin- en eindpunt aandoet. “Daar zie je een dwarsdoorsnede van de samenleving. Iedereen heeft er iets anders te zoeken. Iedereen heeft ook een ander tempo, van mensen die rennen om hun trein te halen tot mensen die slenteren langs een winkel om de wachttijd voor de volgende trein te overbruggen. Dat levert mooie beelden op – daar kan ik echt uren naar kijken.”

Inspiratie

De trein is voor Van den Brink sowieso een bron van creativiteit. “Ik heb best een druk leven, met een volle werkagenda, veel deadlines en een jong gezin thuis. Als ik in de trein zit, kan ik alles even loslaten. Ik word naar mijn bestemming gebracht, ik hoef er zelf niets voor te doen. De rust die ik dan ervaar, geeft me ruimte in mijn hoofd. En dat is weer goed voor het bedenken van nieuwe ideeën, voor opdrachtgevers of voor vrij werk. Ik heb onderweg in de trein echt heel toffe ideeën gehad voor nieuwe series … Wordt vervolgd!”

Wie: Lars van den Brink, fotograaf (www.larsvandenbrink.nl)
Waarheen: Berlijn (maar ook geregeld naar Parijs en Brussel)
Met:
ICE International

Ruimte voor iets nieuws

Met ICE reis je in zes uur tijd ontspannen van Amsterdam naar hartje Berlijn. Tijd genoeg om dat goede boek eens uit te lezen of na te denken over nieuwe zakelijke plannen. Waar ligt jouw volgende project of nieuwe grote klant? Alles over zakelijk reizen naar Duitsland en andere internationale bestemmingen vind je op NSInternational.nl/zakelijk