Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Duurzaam reisbeleid

In de trein ervaar je echt de reis

Reis je van Amsterdam naar Brussel, dan heb je ruim anderhalf uur om rustig stukken door te lezen of vergaderingen te bespreken in de trein, zoals Isabelle Schwarz en Marjolein Cremer dat graag doen.Voor hun werk zitten zij beide regelmatig in Thalys. Isabelle Schwarz: “Mijn werk bestaat voor een belangrijk deel uit overleg met Europese beslissers over de rol van cultuur bij het oplossen van uitdagingen binnen de samenleving. Welke dimensie kan cultuur toevoegen om een andere kijk op de zaken te geven? Daarnaast werkt ECF regelmatig samen met andere organisaties bij projecten over Europese vraagstukken, zoals het stimuleren van burgerparticipatie of moderne culturele diplomatie. Voor beide werkzaamheden reis ik geregeld naar Brussel voor overleg.”
Marjolein Cremer vult aan: “Dat geldt ook voor mij. Zo moet ik voor mijn werk aan de EU Urban Agenda, voor nauwere samenwerking tussen Europese steden, vaak met Europese commissies en Europarlementariërs overleggen. Die zetelen allemaal in Brussel.”

Voorbespreken

Waar voor andere bestemmingen ook met het vliegtuig wordt gereisd, zouden zij voor Brussel niet snel een ander vervoersmiddel dan de trein overwegen. Schwarz ziet drie belangrijke voordelen: “Met Thalys ben je er snel – vanuit Amsterdam in ruim anderhalf uur. Je komt middenin de stad aan en kunt snel per metro verder. En onderweg kun je gewoon verder werken.” Cremer is het met haar eens. “Ik lees graag stukken door in de trein, ter voorbereiding op de besprekingen. Als Isabelle en ik samen reizen, spreken we vooraf alles door en kunnen we naderhand de vergadering evalueren en vervolgacties verdelen. Heel handig!”
Hoewel er onderweg vooral gewerkt wordt, ervaren beide dames reizen met de trein als ontspannen. Schwarz: “Als je met het vliegtuig reist, stap je op een anonieme luchthaven in locatie A op en in eenzelfde luchthaven in B uit. Onderweg maak je niets van de reis mee. In de trein zie je het landschap buiten veranderen en ervaar je de reis echt. Dat vind ik zelf heel prettig.”

Reizen met de trein past ook prima in een duurzaam reisbeleid

Duurzaamheid

Reizen met de trein past ook prima in een duurzaam reisbeleid, iets waarover binnen ECF volop wordt nagedacht. “Als stichting letten we er immers ook op dat de initiatieven die we ondersteunen oog hebben voor mens en milieu”, vertelt Schwarz. “Dan is het logisch dat we zelf ook onze verantwoordelijkheid nemen en zelf nadenken over duurzaamheid binnen onze organisatie. Het reisbeleid hoort daar zeker bij en past wat mij betreft bij een ‘21st century foundation’, met de blik op de toekomst gericht.”

Oude en nieuwe contacten

In de trein komen ze vaak bekenden tegen, zeker als er gereisd wordt naar een congres of een kick-off meeting van een project. “Het gaat dan vaak om mensen die ook in Amsterdam werken maar die je door de drukke agenda’s niet regelmatig spreekt”, vertelt Isabelle. “Samen in de trein heb je tijd om nieuws en ervaringen uit te wisselen. Dat kan soms erg nuttig zijn.”
En natuurlijk is de trein ook een uitgelezen plek om nieuwe contacten op te doen. Cremer: “Ik zat laatst naast een vrouw die ik niet kende en die mij vroeg waarom ik naar Brussel reisde. Ik vertelde over mijn werk en zij riep meteen: ‘Wat heb jij een geweldige baan!’. Dat was voor mij ook weer even een eyeopener. Soms verlies je in de waan van alledag het besef van wat echt belangrijk is in je leven. Door haar spontane reactie realiseerde ik me opnieuw hoe gelukkig ik ben met mijn werk!”

Wie: Isabelle Schwarz, Hoofd Advocacy, Research & Development and Knowledge Management en Marjolein Cremer, Senior Advocacy Officer bij de European Cultural Foundation (www.culturalfoundation.eu)
Waarheen: Brussel
Met: Thalys

Ontspannen op reis

Zo’n anderhalf uur doet Thalys over het traject Amsterdam-Brussel. Dat is in de meeste gevallen sneller dan met de auto en meer ontspannen bovendien: je kunt immers rustig lezen of je ogen even dicht doen. En eenmaal aangekomen stap je van de trein direct het bruisende centrum in – zonder eerst een parkeerplaats te zoeken. Op NSInternational.nl/zakelijk vind je nog meer voordelen van reizen met de trein en al onze bestemmingen binnen Europa.