Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Rust voor focus

Ik had een hekel aan de trein, maar nu ben ik om

Voor zijn verhuizing naar Parijs was Bart Vemer een verstokte autorijder met een grote weerstand tegen reizen met de trein. Nu zou hij iedereen Thalys aanraden.

“Voor mijn woon-werkverkeer tussen Parijs en Amsterdam is Thalys echt een uitkomst”, vertelt Bart Vemer enthousiast. Hij heeft een online psychologenpraktijk voor Nederlandse expats en emigranten over de hele wereld. Aangezien Vemer een voorloper is op het gebied van online therapie wordt hij ook vaker gevraagd als spreker voor lezingen en traint hij collega’s op dit vakgebied. “Gemiddeld reis ik een keer per maand naar Amsterdam en van daaruit vaak verder het land in voor andere afspraken.”

Toen hij nog in Nederland woonde, nam Vemer nooit de trein. Hij had er zelfs een hekel aan. “Ik pakte altijd de auto, ongeacht de bestemming. Maar in een stad als Parijs is een auto helemaal niet handig. Hij stond te verstoffen in de parkeergarage – ik deed alles op de fiets en met de metro. Na drie maanden hebben mijn partner en ik ‘m verkocht.”

Slow gaan

Inmiddels heeft hij het reiscomfort van Thalys ontdekt. “In de trein kom ik toe aan dingen waar ik anders niet aan toekom. Vakliteratuur doorlezen, bijvoorbeeld, of een lang krantenartikel. Ik werk ook heel vaak intakeverslagen uit. De reis geeft me de tijd en ruimte om slow te gaan en dingen met aandacht te doen. Dat is heel erg prettig.”

Vemer kan zijn tijd zelf indelen en is niet gebonden aan spitstijden. “Ik kan daardoor vaak eerste klas reizen tegen een goedkoop tarief. Regelmatig is het door een aanbieding zelfs goedkoper dan een tweede klas kaartje. En eerlijk is eerlijk, het reist prettiger: je kan lekker eten en drinken, en je hebt meer beenruimte en meer rust om te werken.”

Het is een boeiend schouwspel dat zo aan je voorbijtrekt

Inspirerend

Tussen het werken door vindt Vemer het inspirerend om de verschillende landschappen voorbij te zien gaan. “Je ziet aan het landschap en de architectuur meteen waar je bent. Grasland en koeien gaan over in koolzaadvelden en perzikboomgaarden. Je voelt het land waar je doorheen reist, ziet direct wat de rijkere en armere regio’s zijn. Het is een boeiend schouwspel dat zo aan je voorbijtrekt.”

Leuke ontmoeting

Naast een plek om te werken is de trein is ook een plaats voor ontmoetingen. Zo reisde Vemer eind vorig jaar vanuit Amsterdam terug naar Parijs. De reis duurde vanwege onvoorziene omstandigheden op het spoor vijf uur langer dan gepland en hij miste daardoor zijn vliegtuig naar Barcelona. Toch heeft Vemer bijzondere herinneringen aan die dag. “Tijdens het wachten die ochtend ontmoette ik een heel leuk stel. Eenmaal aangekomen in Parijs spraken we af om op korte termijn gezellig samen te gaan lunchen – het was alsof we elkaar jaren kenden. Zo leidde een vervelende vertraging toch nog tot iets moois.”

Wie: Bart Vemer, GZ-psycholoog met eigen online praktijk (www.aeffectivity.com)
Waarheen: Amsterdam
Met: Thalys

Rust voor focus

Terwijl Thalys door het steeds veranderende landschap naar Parijs snelt, heb je opeens alle tijd om het verslag dat al weken wacht uit te werken of je vakliteratuur bij te werken. Aan boord kun je je afsluiten en doorgaan; de focus is groot. Voor je het weet, sta je op Gare nu Nord en kun je door naar je meeting of zakenlunch. Wil je ook ontspannen reizen – en werken – in de trein? Kijk op de website van NS International NSInternational.nl/zakelijk om je volgende zakelijke reis te plannen.