Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Stress

De reis naar de bestemming geeft de meeste stress

Wat maakt reizen ontspannen en waarvan slaan de adrenalinemetertjes juist uit? Een blik op de psychologie van het reizen.

Reis je voor zaken, dan wil je naast snel en gemakkelijk ook helder en uitgerust op je plaats van bestemming aankomen. Daar begint immers het ‘echte’ werk. Reisstress kun je dan ook missen als kiespijn, maar hoe voorkom je reisstress in de praktijk? Ligt het aan de voorbereiding of aan het vervoersmiddel?

Om bij het laatste te beginnen: reizen met de auto lijkt niet bevorderlijk voor de reisstress. Uit een Amerikaans onderzoek dat in 2011 werd gepubliceerd, blijkt dat reizen met de auto – in dit geval voor woon-werkverkeer – meer stress oplevert dan reizen met de trein. De automobilisten die aan het onderzoek meededen, gaven zelf ook aan stress te ervaren en in een minder goed humeur de auto uit te stappen. Volgens de onderzoekers kan de hogere stress verklaard worden doordat zelf autorijden meer moeite kost dan je laten vervoeren in een trein en door de onvoorspelbaarheid van de reis. Een treinreiziger zit rustig in zijn stoel tijdens de reis van A naar B, terwijl de automobilist alert moet blijven voor op alles wat op zijn pad komt.

Ook reizen met het vliegtuig lijkt trouwens de nodige stress op te leveren: uit een recent onderzoek onder zakelijke reizigers staan vluchtgerelateerde zaken als rijen voor de douane en jetlag in de top 3 van reisergernissen (zie kader).

Voor de reis geldt dat het scheelt als je minder tussenstops of overstappen hoeft te maken. Elke aansluiting die je moet halen, zorgt voor extra stress

Onzekerheid geeft stress
Is reizen dan misschien per definitie stressvol? Jeroen Nawijn, docent en onderzoeker aan de NHTV in Breda, onderzoekt de mens als reiziger vanuit de sociaal-psychologische hoek. Hij denkt dat dat wel meevalt. “Uit onderzoek naar vakantiereizen, blijkt dat het meevalt met de stress. Als mensen tijdens een vakantie stress ervaren, ligt de oorzaak daarvan vaak in factoren buiten de vakantie zelf: er is bijvoorbeeld onlangs in de familie iemand overleden. Wel zien we bij veel reizigers meer stress aan het begin en het einde van de vakantie, vooral veroorzaakt door het vervoer naar de bestemming. Dat gaat vaak gepaard met onzekerheid of onbekendheid. Je kent de plek niet waar je naartoe gaat en je kunt je zorgen maken over vertragingen die kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door stakingen. Welke papieren heb je nodig, is je paspoort nog geldig, heb je het juiste visum? Soms is er veel tijdsdruk om dingen te regelen en kiezen zakelijke reizigers voor een toeristenvisum, maar krijg je daar geen gedoe mee? Dan zijn er ook nog de reisadviezen van de overheid, misschien onrust of ziektes in het land van bestemming. Als er sprake is van een verre vliegreis kan daar vermoeidheid en jetlag bijkomen, je komt soms op vervelende tijden aan, moet wachten tot je in je accommodatie terechtkunt.”
Volgens Nawijn spelen er bij zakelijke reizen spelen ook andere stressfactoren mee. “Ook bijvoorbeeld je thuissituatie is van belang. Als je thuisfront er ok mee is dat je van huis bent, en alles is daar goed geregeld, heb je minder stress. Als thuis mensen niet blij zijn met je afwezigheid zorgt dat vanzelfsprekend voor meer spanning. Voor de reis geldt dat het scheelt als je minder tussenstops of overstappen hoeft te maken. Elke aansluiting die je moet halen, zorgt voor extra stress.”

Controle over de reis helpt
Controle over de reis en de tijd onderweg nuttig doorbrengen kan helpen om de reis meer ontspannen te maken. Nawijn: “Voor de zakenreiziger is het prettig om tijd te besparen door onderweg wat werk te doen. Overdag reizen is vriendelijker voor je biologische klok. Het is een trend om voor de zakenreiziger de hele reis ‘door-to-door’ te regelen. Dat kan een ideale situatie zijn, maar niet elke reiziger zal dit plezierig vinden. Persoonlijk kies ik bijvoorbeeld liever zelf mijn vervoer en accommodaties omdat ik daar duidelijke ideeën over heb. Als je werkgever je die vrijheid geeft – binnen bepaalde budgetten – is dat prettig.” Hij spreekt uit eigen ervaring. “Als ik wetenschappelijke conferenties bezoek kies ik congressen in Europa – verder weg maakt ze niet interessanter en de reis is een stuk duurder, ingewikkelder en milieuonvriendelijker. Ik kan mijn reizen zelf plannen, en zorg dus dat ze vallen in een periode dat ik bijvoorbeeld geen onderwijs hoef te geven. Dat scheelt mij de nodige stress.”

Luchthavenstress grootste ergernis van zakenreizigers
Boekingswebsite Booking.com ondervroeg ruim 4500 zakenreizigers over hun reiservaringen. De zonzijde van zakenreizen: je ziet iets van de wereld en krijgt zakelijke kansen. Maar de schaduwkant is stress. Die reisstress treedt bij maar liefst 9 van de 10 zakelijke reizigers op.
De voornaamste stressfactor is de logistiek, de trip naar de bestemming. De kans een vlucht of trein te missen, maakt gespannen. En vinden toeristen het soms nog wel onderhoudend om wat uurtjes op een vliegveld stuk te slaan, zakenreizigers hebben het daar meestal wel gezien. Wachten op een vliegveld vanwege vertraagde of geannuleerde vluchten is dan ook voor 47 procent van de respondenten ergernis nummer 1. De nummer 2 en 3 van de ergernissenranglijst zijn jetlag en rijen bij de douane. Andere stressfactoren zijn de vreemde culturen en talen waar je mee te maken krijgt en het missen van het thuisfront.

Zakelijk reizen zonder stress

Wil je snel en ontspannen op zakenreis wil, dan is de trein een goede optie. Zittend in een comfortabele stoel laat je je vervoeren naar je bestemming, waar je meestal in hartje centrum uitstapt. Zonder parkeerstress of lange wachttijden bij de douane. Onderweg kun je doorwerken of juist even lekker ontspannen – aan jou de keuze.
Meer weten? Kijk op www.nsinternational.nl/nl/zakelijk-reizen-met-de-trein