Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Grizzly / Shop Around

Zo betalen we in de toekomst

Geld overmaken met je hartslag, een aankoop bevestigen via een irisscan en betaalverzoeken versturen met je stem: dankzij technologische ontwikkelingen worden betaalmethodes steeds geavanceerder – en veiliger.


Een wachtwoord intoetsen is meestal niet meer nodig, wanneer je online iets koopt of een betaalverzoek stuurt. Veel bankierapps open je gewoon door je vinger tegen je smartphone te houden of een blik op het scherm te werpen. Technologieën als vingerafdruk- en irisscanners hebben internetbankieren een stuk gemakkelijker gemaakt. Mogelijk kunnen we in de toekomst zelfs met onze hartslag betalen, bijvoorbeeld dankzij een technologie die ons hartslagpatroon identificeert.

Strenge regels

Biometrisch betalen - ofwel het betalen na authenticatie op basis van lichaamskenmerken - maakt het onthouden van wachtwoorden en pincodes in veel gevallen overbodig. Maar dat is niet het enige voordeel, zegt Arjan Bol, Country Manager bij Mastercard Nederland. “Een nieuwe betaaltechnologie wordt alleen ingevoerd als betalen er makkelijker, veiliger of efficiënter door wordt. Zo verving de chip op bankpassen de magneetstrip om het betalingsverkeer minder fraudegevoelig te maken. En was contactloos betalen weer een stap vooruit: ineens hoefde je geen code meer in te toetsen en ging betalen een paar seconden sneller. Biometrie is een heel veilige aanvulling op het gebruik van wachtwoorden, want je vingerafdruk kan niet zomaar gestolen worden.” De kans dat een wachtwoord gehackt wordt is veel groter. En daarmee ook de consequenties, want veertig procent van de Nederlanders hergebruikt wachtwoorden voor verschillende diensten, bleek vorig jaar nog uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Dubbel beveiligd

“Biometrie kan betalen inderdaad veiliger maken, maar alleen als het gebruikt wordt in combinatie met een andere beveiligingsmethode,” zegt Floris van den Broek. Hij is medeoprichter van ICT Institute, dat bedrijven adviseert op het gebied van onder andere privacy en informatiebeveiliging. “Het meest veilig betaal je als je gebruikmaakt van drie zaken, die we in de securitybranche omschrijven als iets wat je hebt, iets wat je weet en iets wat je bent. Dat eerste is een hulpmiddel, zoals een apparaatje van je bank dat een code genereert om te internetbankieren, het tweede is je pincode, en het laatste is iets wat in je lichaam zit – bijvoorbeeld je vingerafdruk of gezicht.” Biometrie moet je vooral zien als extra beveiligingsoptie, zegt Van den Broek, als onderdeel van meerfactorauthenticatie. “De meeste bankierapps zijn al dubbel beveiligd: die vragen je bijvoorbeeld eerst om in te loggen met je code, waarna je pas met gezichtsherkenning kunt inloggen.”

Betalen met je auto

Biometrie zal de komende jaren nóg preciezer en veiliger worden, verwacht Van den Broek. “Er worden al sensoren ontwikkeld die niet alleen vingerafdrukken scannen, maar ook controleren of er bloed door die vinger stroomt.” En artificial intelligence maakt het nu al mogelijk dat ongebruikelijk betaalverkeer direct gesignaleerd en al dan niet geblokkeerd wordt, vult Arjan Bol aan. “Als je bank weet waar je bent op het moment dat een betaling wordt gedaan, kan worden ingeschat hoe risicovol de transactie is.” Bol voorspelt een toekomst waarin met veel meer voorwerpen betaald kan worden. “Misschien hoef je straks je auto niet eens meer uit na het tanken, maar wordt het bedrag automatisch van je rekening afgeschreven zodra je wegrijdt. Dankzij het Internet of Things en andere technologische ontwikkelingen zijn de mogelijkheden eindeloos.”

Zorgeloos betalen met Mastercard
Betalen met je Mastercard betekent een snelle, veilige en efficiënte betaling. Ben je van plan nu iets te kopen en later pas te betalen? Met je Mastercard kan dit zonder extra kosten, als je binnen de afgesproken periode het openstaande bedrag terugbetaalt. Met Mastercard zijn vrijwel al je aankopen automatisch en kosteloos tot 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Ook ontvang je een aflevergarantie. Dit geldt voor aankopen die je online bij webshops én in de winkel doet. Benieuwd naar de voorwaarden en welke voordelen Mastercard nog meer biedt? Kijk op mastercard.nl.

Tekst: Kim van der Meulen