Advertentie
De inhoud van deze advertentie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Zó betalen Nederlanders het liefst online

Wat doet een Nederlander bij een grote online aankoop, in een binnen- of buitenlandse webwinkel? Geld overmaken? Cash betalen? Nee. Grote kans dat hij zijn creditcard trekt. En dat heeft alles met vertrouwen te maken.

Nederlanders gebruiken hun creditcard opvallend vaak voor het doen van online aankopen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Mastercard onlangs heeft uitgevoerd. Zo gaf 43,8 procent van de ondervraagden aan dat ze hun creditcard gebruiken voor online aankopen op buitenlandse websites. En in fysieke winkels in het buitenland? Daar trekt 36,6 procent zijn of haar creditcard als het om een aankoop van meer dan honderd euro gaat.

Een veilig gevoel?

Blijkbaar is het vertrouwen in een creditcard groot genoeg om er online aankopen mee te doen, ook in den vreemde. Daarbij is het wel opvallend dat de deelnemers van het onderzoek wat koeltjes reageerden op de stelling ‘Een creditcard geeft een veiliger gevoel dan andere betaalmethoden’. Slechts 17,9 procent was het daarmee eens en 9,5 procent kon zich daar helemaal in vinden. 41,9 procent reageerde neutraal.

1,8 miljard transacties per maand screenen

Mastercard krabde zich wel even achter de oren bij deze onderzoekscijfers over vertrouwen. Want veiligheid: dat is nu juist een punt waar ze veel aandacht aan besteden. Zo screenen ze maandelijks 1,8 miljard transacties. Gebeurt er iets verdachts? Dan nemen ze direct contact op met de eigenaar van de creditcard. Komt een creditcardhouder in het betaaloverzicht een betaling tegen die hij niet zelf heeft gedaan, en neemt hij binnen dertig dagen contact op met zijn bank? Dan wordt de fout hersteld. De creditcardhouder is dus niet verantwoordelijk en loopt geen risico.

Extra wachtwoord?

Als consument kun je een creditcardbetaling zelfs extra beveiligen, met een wachtwoord dat je zelf instelt (Mastercard SecureCode). Veel webshops vragen daar al naar. Een goede zaak, want dat extra wachtwoord maakt het fraudeurs nog lastiger om op naam van anderen een bestelling te doen.

De automatische aflevergarantie

Iets via Mastercard bestellen, betekent ook dat er een aflevergarantie geldt. Komt een bestelling niet aan? Is de bestelling niet compleet? Of wijkt het product af van wat er op de foto op de webshop stond? Dan kan de creditcardhouder de transactie terugdraaien. Hij krijgt zijn geld dan terug.

Alle aankopen 180 dagen verzekerd

De aankoopverzekering van Mastercard helpt ook om het gevoel van veiligheid een positieve boost te geven. Dat is namelijk een verzekering die standaard voor alle bezitters van een Mastercard geldt. Gratis. Als extra service. En ze hoeven daar niets voor te doen. Als ze vervolgens met hun creditcard een aankoop doen, is die automatisch 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. En dat geldt voor alle aankopen, dus niet alleen in fysieke winkels, maar ook bij online webshops. In binnen- en buitenland. Dat koopt toch een stuk geruster.

Je kunt een Mastercard aanvragen bij je eigen bank of kaartuitgevende instantie. Lees hier meer over alle voordelen van Mastercard.