Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Grizzly / Shop around

Laat je pinpas maar thuis

Nieuwe tijden vragen om nieuwe betaalmethodes: een kop koffie afrekenen met je smartwatch, fitnesstracker of ring is al heel normaal. Hoe ziet de toekomst van betalen met wearables eruit?


De manier waarop we betalen verandert snel. Moesten we dertig jaar geleden nog wennen aan betalen met een plastic pas, tegenwoordig toetsen we onze pincode al niet eens meer in. We houden gewoon onze smartphone of smartwatch tegen de terminal aan om een broodje bij het tankstation, een bloemetje op de markt of de weekboodschappen bij de buurtsuper af te rekenen. Tweederde van alle pinbetalingen is contactloos, volgens cijfers van Pin.nl, en we zien dat aantal nog steeds stijgen. Er komen namelijk steeds meer manieren bij om contactloos te betalen. Zo kun je al afrekenen met een speciale ring, een armband, horloge of horlogebandje of een sleutelhanger. Ook met een smartwatch van Apple, Garmin of Fitbit kun je moeiteloos betalen – handig als je na het hardlopen een welverdiend drankje wilt afrekenen.

Snel en veilig

De techniek achter die wearables is vergelijkbaar met die van contactloos betalen met een betaalpas, zegt Hugo Reijkens. Hij is Director Product Development and Innovation bij Mastercard Nederland en houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe manieren van betalen. “Wearables hebben eenzelfde chip als je pinpas, zodat je ze overal ter wereld tegen een betaalterminal kunt houden om ermee af te rekenen.” Zowel de betaalterminal als de wearable maken gebruik van een techniek die Near Field Communication heet: binnen een straal van tien centimeter wisselen ze informatie met elkaar uit. Dat gebeurt versleuteld en is dus net zo veilig als betalen met je pinpas of creditcard. “Je hoeft je wearable alleen maar te koppelen aan je betaalpas of creditcard en je kunt er al mee betalen,” zegt Reijkens. Wat geldt voor contactloos betalen met een bankpas, geldt ook voor de meeste wearables: voor bedragen die hoger zijn dan 25 euro moet je je pincode intoetsen. “Dat kan gewoon op de smartwatch zelf, of in het geval van wearables zonder schermpje: op de betaalterminal.”

Een extra optie

Wie denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen met wearables, heeft het mis. Vorig jaar testte ABN AMRO de bereidheid om hiermee te betalen. Vijfhonderd Nederlanders gebruikten zes maanden lang een ‘slimme’ ring, armband of sleutelhanger om af te rekenen. Het resultaat: zo’n tachtig procent gaf aan liever met een wearable dan met een bankpas te betalen. Hoe de toekomst van wearables eruitziet laat zich lastig voorspellen, maar zolang steeds meer banken de techniek ondersteunen en de markt van wearables blijft groeien, nemen de mogelijkheden toe.

Zo sluit Reijkens niet uit dat slechts de gesp van een horlogebandje in de toekomst al een betaalmiddel wordt. “Alles wat je op je lijf draagt, kan zich daar in potentie voor lenen. Zolang nieuwe methodes veilig, gecertificeerd en klantvriendelijk zijn, hebben ze kans van slagen.” Het aanbod van bestaande wearables zal naar verwachting de komende jaren flink worden uitgebreid, al dan niet in samenwerking met branches buiten de tech-wereld. Zo zouden modeontwerpers zich kunnen buigen over het ontwerp van diamanten armbanden, metallic horloges, gouden ringen of andere ‘slimme’ sieraden van traditionele materialen.

De kans dat wearables betaalpassen uiteindelijk gaan vervangen, acht Reijkens overigens klein. “Ik denk dat het voorlopig een extra optie zal blijven; het ene middel sluit het andere niet uit. Niemand koopt een fitnesstracker om ermee te kunnen betalen, die koop je toch in eerste instantie omdat je wilt sporten en je hartslag wilt meten. Als je daar dan ook nog eens mee kunt betalen, is dat alleen maar supermakkelijk. Je hebt je horloge al om, dus kunt je portemonnee thuis laten. En als je liever met je bankpas betaalt, is het niet erg als je die een keer vergeet: je hebt een alternatief om je pols. Dat geeft vrijheid.”

Zorgeloos betalen met Mastercard
Betalen met je Mastercard betekent een snelle, veilige en efficiënte betaling. Ben je van plan nu iets te kopen en later pas te betalen? Met je Mastercard kan dit zonder extra kosten, als je binnen de afgesproken periode het openstaande bedrag terugbetaalt. Met Mastercard zijn vrijwel al je aankopen automatisch en kosteloos tot 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging. Ook ontvang je een aflevergarantie. Dit geldt voor aankopen die je online bij webshops én in de winkel doet. Benieuwd naar de voorwaarden en welke voordelen Mastercard nog meer biedt? Kijk op mastercard.nl.

Tekst: Kim van der Meulen