Advertentie
De inhoud van deze advertentie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Pakketjes communiceren straks met elkaar

Slimme pakketten, communicerende magazijnen, zelfrijdende bestelwagens, transportdrones. De logistiek van de toekomst. Hoe die er precies uitziet, bespreken experts komende week (18 tot en met 22 juni) in Groningen, tijdens de International Physical Internet Conference (IPIC).

Al die pakketbezorgers die op een dag dezelfde straat aandoen, het is één van de meest in het oog springende voorbeelden van hoe het straks niet meer is. De logistiek van de toekomst communiceert en deelt transportmiddelen en magazijnruimte. Dit bespaart kosten en is beter voor het milieu. En vooral dat laatste is waar IPIC over gaat: nadenken over hoe de wereld zo snel mogelijk toegroeit naar duurzame logistiek.
Wetenschappers, bedrijfsleven en overheden denken daar al langer over na. De conferentie in Groningen is de vijfde, na eerdere afleveringen in Quebec, Parijs, Atlanta en Graz. Onderzoekers en vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en overheden vertellen er over hun laatste vindingen op gebieden als duurzame logistiek, stadslogistiek, Internet of Things, blockchain, diversiteit en cybersafety. Gemeenten delen de stand van zaken als het gaat om logistiek in binnensteden en slimme vervoersoplossingen. Ondernemers uit onder meer de scheepvaart laten zien hoe ver ze zijn en waar ze heen willen.

Logistieke toppers

,,De ruim 200 wetenschappers, ondernemers en afgevaardigden van overheden die aan het congres deelnemen, zijn de toppers uit de wereld op dit gebied’’, vertelt Iris Vis, hoogleraar Industrial Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij stortte zich samen met de rest van het organisatiecomité vol overgave op de organisatie van het congres, sinds het nieuws dat Groningen de eer kreeg om in 2018 logistieke experts van over de hele wereld te ontvangen.
(Tekst gaat verder na de foto)

Eemshaven Groningen. Foto: Bas Meelker

,,Als mij wordt gevraagd om uit te leggen wat het physical internet inhoudt, maak ik vaak de vergelijking met reizen met het openbaar vervoer. Vracht gaat straks door het transportnetwerk zoals passagiers met de trein en de bus reizen. Passagiers kunnen kiezen om in de daluren goedkoper en rustiger te reizen, over te stappen op bus of tram, bij verstoringen een andere route te kiezen en als ze langer blijven, dan kan een kamer worden geboekt via AirBnB of een ander platform. In het physical internet is sprake van zelforganiserende duurzame logistiek waarin vervoermiddelen en opslagruimte vrijelijk gedeeld kunnen worden en pakketten door open en verbonden netwerken bewegen. Ze reizen samen waar het kan en boeken via platforms opslaglocaties in een magazijn.’’

Congres

Zo lang hoeft dat allemaal niet meer te duren. Het doel van het congres is om met elkaar te bespreken welke stappen de komende vijf jaar al kunnen worden gezet om het physical internet te gaan realiseren. Het gaat om het maken van open netwerken en het delen van faciliteiten. De tijd dat elk bedrijf zijn eigen transport doet en magazijn heeft, gaat snel voorbij. We gaan delen waar het kan en samen doen waar mogelijk.

Iris Vis: ,,De laatste tijd zien we steeds meer de opkomst van platforms die het bijvoorbeeld mogelijk maken om informatie uit te wisselen en magazijnruimte en transportmiddelen eenvoudig te boeken. Intelligente pakketten zullen zich door transportnetwerken begeven waarbij standaarden het mogelijk maken om informatie te delen en real-time keuzes te maken welke route wordt gevolgd met welk transportmiddel. Rollen en taken van bedrijven en medewerkers zullen naar verwachting veranderen. Tijdens het congres wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de rol van medewerkers, sociale factoren en diversiteit in de logistiek.’’

Experts

Om het physical internet te kunnen realiseren is de inbreng van experts uit verschillende disciplines, zoals logistiek, technische wetenschappen, rechtsgeleerdheid, geschiedenis, filosofie en informatica, noodzakelijk. Tijdens IPIC wordt door wetenschappers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en overheden gediscussieerd over nieuwe standaarden voor het physical internet, stadslogistiek, logistiek voor havens en hun achterland, blockchain, technologische ontwikkelingen zoals zelfrijdende voertuigen en zo zijn er nog meer onderwerpen, drie dagen lang.
(Tekst gaat verder na de foto)

Eerste Physical Internet Lab van Nederland in het Duisenberg gebouw op de Zernike Campus van Groningen. Foto Koos de Wit

Dat het congres van faam in Groningen wordt gehouden, is bepaald niet onlogisch. In Groningen werken onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen al ruime tijd aan onderzoek naar het physical internet en duurzame logistiek. Zo werd er onlangs het eerste Physical Internet Lab van Nederland geopend, waar onderzoekers en studenten samen met bedrijven werken aan het ontwikkelen van nieuwe kennis en het valideren van uitkomsten als opmaat richting praktische implementatie. En vanuit TopDutch logistiek werken logistieke ondernemers met steun van de drie noordelijke provincies aan het ontwikkelen van innovatieve logistieke oplossingen en het op de kaart zetten van de noordelijke logistiek.

In Groningen krijgt talent de aandacht

Groningen is een stad waar het bruist van nieuw talent. Ieder jaar weer. En dat willen we graag vertellen. Want talent verdient de aandacht. Daarom voeren de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, het Universitair Medisch Centrum en de gemeente Groningen samen met Marketing Groningen de landelijke campagne ‘Groningen, City of Talent’.