Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

‘ Volop kansen voor talent in ondernemend hightech Twente’

[Advertorial]

Twente wordt steeds meer herkend als een ondernemende hightech regio, stelt Jan Noltes, projectleider Twente Branding. ‘Twente kent meer dan 700 innovatieve hightech bedrijven waar talent volop de kans krijgt om te  excelleren.’ Jan Noltes is Brand Manager Twente Branding. Samen met de partners uit de 4 O’s (Ondernemers, Overheid, Onderwijs en Onderzoek) werkt hij aan de positionering van Twente als de meest ondernemende hightech regio van Nederland.

Twente is een van de grootste kennisregio’s van Nederland. Wat onderscheidt Twente van andere regio’s?
Ondernemerschap zit in ons DNA. Twente is van oudsher een ondernemende regio. Vanaf de opkomst van de industrialisatie heeft de regio zich sterk en autonoom ontwikkeld met een innovatieve maakindustrie en natuurlijk de textielindustrie. Het feit dat Twente de teloorgang van de textielindustrie daadkrachtig heeft gepareerd en nieuwe wegen is ingeslagen, kenmerkt de daadkracht en dat ondernemerschap. De innovatieve maakindustrie, een van de belangrijke pijlers van de regio, heeft zich moeiteloos aan de nieuwe tijd aangepast. Twente kent geen grote ondernemingen met tienduizenden werknemers. Daarentegen heeft Twente wel bedrijven die producten leveren van wereldklasse. Dat biedt kansen voor talenten die zichtbaar willen bijdragen aan de ontwikkeling van producten. Je bent hier geen klein radertje in een groot geheel maar ondernemer binnen een onderneming. Twente stimuleert ondernemerschap. De Universiteit Twente, gekozen als meest ondernemende universiteit van Nederland, kent meer dan 900 spin-off bedrijven en de Hogeschool Saxion meer dan 800 start-ups. We zijn aantoonbaar goed in het stimuleren van ondernemerschap. De Gallery, de grootste incubator van Nederland, staat niet voor niets in Twente en Kennispark Twente is uitgeroepen tot de innovatiecampus van Nederland.
Een van de grootste nanolabs van de wereld staat in Twente. Mesa+ alleen al telt meer dan 50 spin-offs. In de cleanrooms van de High Tech Factory werken jonge ondernemers aan nieuwe producten gebaseerd op nanotechnologie. Het is een ware high-tech broedplaats. Over broedplaatsen gesproken: Twente kent vele open innovatiecentra waar met meerdere bedrijven samengewerkt wordt aan nieuwe ontwikkelingen en toepassingen. Het Thermoplastic Composites Research Center TPRC bijvoorbeeld. Dat is een initiatief van TenCate, Stork, Boeing, Fokker en de Universiteit Twente, waar samengewerkt wordt aan de ontwikkeling van nieuwe composieten voor de luchtvaartindustrie. Volop kansen dus voor ondernemende professionals.

Stel ik ben iemand met een technische of wetenschappelijke opleiding. Waarom moet ik dan naar Twente komen?
Er zijn volop vacatures voor hightech talenten en veel mogelijkheden om carrière te maken. Maar de keuze voor Twente hangt natuurlijk niet alleen af van een uitdagende baan. De kwaliteit van wonen en leven en een breed cultureel aanbod spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke beslissing om voor een baan elders te kiezen. Twente biedt het allemaal. Met name jonge professionals die in de levensfase zitten om zich te gaan settelen of een gezin te starten, hechten veel waarde aan die secundaire voorwaarden. Voor de prijs van een appartement drie hoog in de Randstad heb je hier een vrijstaand huis met een tuin. In Twente vind je de balans tussen stedelijke allure en een rijke groene omgeving.

Wat voor soort werk is er te vinden in Twente?
Dat is divers. Er is behoefte aan veel engineers in de hightech industrie en de ict-sector, maar er zijn ook vacatures in bijvoorbeeld de medische sector, onderwijs en de financiële sector. We hebben samen met het Twentse bedrijfsleven en kennisinstellingen een speciale vacaturebank ontwikkeld voor hoogopgeleiden waar niet alleen deze vacatures te vinden zijn, maar ook stageplaatsen en afstudeeropdrachten.

Merk je al dat mensen vaker kiezen voor Twente?
Ja. We brengen (inter)nationaal de vacatures onder de aandacht. We monitoren de conversie en zien deze maandelijks stijgen. Niet alleen is de belangstelling vanuit Nederland groeiende maar ook de interesse vanuit het buitenland neemt toe. Internationale kenniswerkers weten steeds meer de weg naar Twente te vinden. Belangrijk voor Twente is het IND-loket dat 1 oktober wordt geopend.

Wat is de grootste misvatting die over Twente bestaat?
Mensen hebben vaak een verkeerd of eenzijdig beeld van Twente. We werken hard aan het bijstellen van die beeldvorming. Twente is niet hetzelfde als de Achterhoek, ligt dichter bij de Randstad dan men denkt en bijvoorbeeld maar vier uur van Berlijn. Twente is landelijk maar ook stedelijk en kent een rijk cultureel leven. Twente is een broedplaats voor talenten, een hightech pressure cooker in een groene omgeving.

Ga naar twente.com/vacatures voor een compleet overzicht van alle HBO+ vacatures binnen Twente.