Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Martin van den Broek van UP learning: “Talentontwikkeling versterkt de concurrentiepositie.”
Martin van den Broek van UP learning: “Talentontwikkeling versterkt de concurrentiepositie.” Dik Nicolaï
Investeren in talentontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling helpt werkgever en werknemer

Resultaatgericht werken, coachend leidinggeven, voorraadbeheer… je kunt het allemaal online leren. Op zogeheten leerplatforms laten bedrijven hun medewerkers zélf bepalen hoe, wat en wanneer ze leren. Werknemer en werkgever worden er beter van.


Steeds meer bedrijven en organisaties gebruiken een online leeromgeving om medewerkers te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun talenten en het uitbreiden van hun kennis. Dat alles met het doel dat de werknemers er zowel op professioneel als persoonlijk vlak beter van worden. Bovendien is leren niet alleen nuttig, maar ook leuk en motiverend.

Leerplatforms

Op de leerplatforms vind je van alles om beter te worden. Even inloggen en je ziet precies wat je moet of kunt leren, wat je interessant vindt en welk lesmateriaal je kunt gebruiken. Van managementtrainingen en cursussen voor persoonlijke ontwikkeling tot praktische Excel-trainingen – door honderden e-books, audioboeken, virtual reality-trainingen en andere middelen.

Talentontwikkeling

“Investeren in talentontwikkeling helpt enorm om medewerkers te behouden, zeker in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt,” zegt Martin van den Broek. Hij is managing director bij UP learning, dat e-learnings op maat ontwikkelt en bedrijven adviseert op het gebied van leerplatforms. “Als ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen binnen een organisatie, maakt dat een bedrijf aantrekkelijker. Talentontwikkeling zorgt er bovendien voor dat medewerkers productiever zijn en meer waarde kunnen toevoegen aan een organisatie. Dat versterkt de concurrentiepositie.”

Zelfbeoordeling

Dat een online leerplatform voordelen met zich meebrengt, weet Bob Terlouw uit eigen ervaring. Hij is rayonmanager bij Lidl en maakt gebruik van Leren bij Lidl, een platform dat UP learning twee jaar geleden ontwikkelde. “We gebruiken het als uitgangspunt voor onze functioneringscyclus,” zegt hij.
Een medewerker vult een zelfbeoordeling in, waarna de leidinggevende hem of haar ook beoordeelt. Op basis daarvan wordt besproken welke competenties ontwikkeling nodig hebben. Vervolgens stelt de medewerker een eigen leerplan samen en kiest zelf de trainingen en e-learnings uit die hierbij aansluiten.”

Gericht kiezen

“Op het platform staan allerlei competenties, van samenwerken tot resultaat- en veranderingsgerichtheid,” zegt Terlouw. “Je kunt heel gericht kiezen welke trainingen, audioboeken of andere tools je daaraan wilt koppelen. Al het materiaal staat overzichtelijk op één platform en je kunt je erin verdiepen wanneer het jou uitkomt. Ideaal. Doordat iedereen de beschikking heeft over zijn eigen agenda, hebben we bovendien minder no-shows tijdens verplichte trainingen zoals bedrijfshulpverlening. Medewerkers worden niet meer ingepland, maar kunnen zich inschrijven voor trainingen op een tijdstip en locatie die hen uitkomen.”

Online leren

De manier waarop er bij Lidl geleerd wordt, is een voorbeeld van blended learning: een mix van offline en online leervormen. “Bij offline leren moet je denken aan klassieke vormen van kennisoverdracht, zoals workshops of klassikale lessen,” legt Van den Broek uit. “Online leren omvat alles wat digitaal is, van e-books tot augmented en virtual reality-toepassingen waarmee je werksituaties kunt oefenen.”

Het prettigst

De laatste jaren krijgt het online gedeelte een steeds belangrijkere rol in het totale leeraanbod, wat betekent dat er meer mogelijkheden komen om tijd- en plaatsonafhankelijk te leren. ‘Het nieuwe leren’ wordt dat ook wel genoemd, al vindt Van den Broek die term niet helemaal kloppen. “De manier waarop mensen leren, verandert niet. Er zijn alleen steeds meer middelen en technologieën die ze in staat stellen te leren waar en wanneer ze willen, op een manier die zij het prettigst vinden.”

Feedback

Veel bedrijven gebruiken het 70:20:10-model, bedacht door de Britse leerexpert Charles Jennings. Het idee: 70 procent van wat je leert, krijg je mee op de werkvloer, 20 procent bestaat uit feedback van collega’s en 10 procent leer je in een formele setting, zoals een klaslokaal.
Online leren is een aanvulling op andere leervormen, zegt Van den Broek en geen doel op zich. Bedrijven die ermee aan de slag willen, moeten daarom goed weten wat ze willen bereiken. Het aangeboden lesmateriaal moet passen bij die doelen en de doelgroep.

Eigen regie

Van den Broek: “Een advocaat is gewend om veel te lezen en ontkomt daar in het leerproces niet aan, terwijl je voor het inwerken van studenten die bij een retailer aan de slag gaan sneller resultaat zult bereiken met gamification (toepassen van gametechnieken, red.).”
En het allerbelangrijkste: geef medewerkers de regie over hun leerproces. “Zelfsturend leren is bewezen effectief. Als je zelf de verantwoordelijkheid hebt, wordt leren veel leuker en sta je er meer voor open om je te ontwikkelen.”

Maak het waar bij Lidl

Lidl vindt het belangrijk dat medewerkers zich professioneel en persoonlijk kunnen ontwikkelen. Hierdoor worden zij nog beter in wat zij doen en voorbereid op de volgende stap in hun loopbaan. Ben je benieuwd hoe medewerkers hun talenten inzetten bij Lidl? Kijk op maakhetwaarbijlidl.nl.