Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Wat is oled?

Op de tech- en gadgetbeurs IFA in Berlijn gonsde het rondom de gepresenteerde oled-televisies. De opkomende techniek belooft een diepere kleur zwart, een meer intense kijkbeleving en een bredere kijkhoek. Maar wat is oled precies?

Wat is oled?
Het acroniem oled staat voor organic light emitting diode. Het is een beeldscherm- techniek, een manier om een beeld op te wekken. Het scherm van een oled-tv bestaat uit pixels. Elke pixel bestaat uit vier subpixels van organisch materiaal dat wit licht geeft als er stroom doorheen gaat. Een kleurfilter zorgt dat elke subpixel rood, groen of blauw licht geeft. De vierde subpixel is wit. De basis voor oled werd al in de jaren 70 gelegd door Kodak. LG kocht de patenten en ontwikkelde de technologie verder voor tv-toepassingen. Met succes, want een ware prijzenregen daalde de afgelopen jaren op de LG oled-tv’s neer. Op dit moment is LG nog steeds de enige fabrikant van grote oled-schermen, die het bedrijf aan verschillende andere tv-fabrikanten levert.

Wat is het verschil met lcd-led?

De nu dominante lcd-tv werkt ook met led’s. Het grote verschil is alleen dat die als backlight achter een laag vloeibare kristallen zitten, terwijl oled-schermen alleen uit (een speciaal soort) led’s bestaan. Anders gezegd: de lcd-tv heeft een laag pixels met daarachter een bak lampjes, bij oled zíjn de pixels de lampjes. Vandaar ook dat de oled-tv veel dunner kan zijn. Het topmodel van LG bijvoorbeeld is nog geen 3 mm dik.

Wat is er zo bijzonder aan oled-zwart?
Zwart is op een lcd-tv nooit helemaal zwart, omdat er altijd wat licht door het laagje vloeibare kristallen schijnt. Bij oled gaat de pixel helemaal uit als er zwart getoond moet worden. Zwart is dus echt, diep zwart. Het contrast in het zwart is groter dan bij een traditionele tv. De kijkervaring wordt levendiger en intenser. Daarbij zie je in donkere scenes meer detail. Overigens is het voor het perfecte zwart wel aan te raden in de duistere ruimte te kijken.

Hoe kan het dat de kijkhoek van oled beter is?
Oled heeft nog een ander groot pluspunt: een grotere kijkhoek. Ook als je er niet recht voor zit, zie je toch een scherp en contrastrijk beeld. Lcd is te vergelijken met een tl-balk achter luxaflex: Niet alleen de stand van de lamellen bepaalt wat je van de tl-balk ziet, maar ook de hoek waarmee je naar de luxaflex kijkt. Bij oled is er simpelweg geen luxaflex.

Heeft oled nog meer technische voordelen?
Het energieverbruik van oled ten opzichte van lcd-tv’s is gunstig en de oled-schermen zijn buigbaar, wat weer nieuwe toepassingen mogelijk maakt. Ook de responstijd - hoe snel het beeld van helderheid kan veranderen - van de oled-schermen is sneller dan die van lcd-schermen.

Waarom is oled nog relatief duur?

Een oled-tv is nu nog een relatief dure aanschaf, maar het wordt betaalbaarder. Waar de eerste oled-tv’s rond de 20.000 euro kostten, is er nu al veel keuze onder de 2000 euro. Dat die prijs sterk daalt, zit vooral in het terugdringen van het percentage ‘exemplaren met een deukje’. Als er op het beeldscherm een of meer pixels dood zijn, wordt het afgekeurd. En het is goed voor te stellen dat dit gebeurt, als het kleinste 55 inch scherm al 8 miljoen pixels bevat. Ook het opschroeven van de productiecapaciteit - hier worden astronomische bedragen in geïnvesteerd - helpt mee aan de prijsdaling.

Heeft oled ook nadelen?
Zoals al gezegd is oled prijzig. Het belangrijkste technische nadeel is dat oled kan inbranden, al is dat in een thuissituatie, bij normaal gebruik, zeer onwaarschijnlijk. Inbranden is eigenlijk slijtage van led´jes. Als dezelfde lampjes voortdurend branden, zijn ze eerder ´op´. Dit is voor de gewone tv-kijker zoals gezegd een redelijk theoretisch gevaar. Pas wanneer je duizenden uren hetzelfde beeld vertoont op je scherm, kan dit optreden. Inbranden kan bovendien via de software worden bestreden, door het beeld bijvoorbeeld na een tijdje een paar pixels te verschuiven. Het is in de praktijk alleen een risico voor beeldschermen die voortdurend hetzelfde plaatje vertonen.

 Illustratie: Studio Garcia

Oled-pionier LG

De absolute pionier op het gebied van oled-televisies is LG. Het merk was de eerste die in 2010 een 15 inch oled-televisie verkocht en is sinds 2013 het best verkopende oled-televisiemerk. Het is dan ook de enige producent van oled-schermen voor tv’s. Koop je een oled-televisie van een ander merk? Dan weet je zeker dat het scherm zelf in een LG-fabriek van LG Display gefabriceerd is. Kijk voor meer informatie over LG op lg.com