Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Authentieke bioscoopervaring met de nieuwste technologie

Haarscherpe explosies die van het scherm lijken af te spatten of juist het piepen en kraken van een oude videoband. De nieuwste technologieën op het gebied van beeld en geluid ondersteunen het genre van de film die je kijkt en maken de beleving nog intenser.

Iedere televisie heeft een aantal voorgeprogrammeerde instellingen voor het spelen van een game of het kijken van sport of een film. De nieuwste televisies variëren de instellingen zelfs zelf en bij oled-tv’s zijn de verschillende waarden veel fijnmaziger af te stemmen dan bij televisies met een lcd/led-scherm. Jeroen Peeters, manager Engineering Benelux bij LG: “Oled is een beeldschermtechniek waarbij simpel gezegd iedere pixel een lampje is. Het beeld kan dus, in theorie, per pixel afgesteld worden. Als kijker kies je voor het beeld, zoals je wilt dat het eruitziet onder de beste omstandigheden. Zoals een maximale intensiteit zwart, een hoog kleurcontrast, heel rijke kleuren of zo min mogelijk ruis.’’

Rondvliegende helikopters
“Naast beeld is geluid belangrijk voor de bioscoopervaring thuis,’’ vertelt Jeroen Peeters. “Dolby Atmos is de nieuwste technologie voor het creëren van een virtueel surround systeem, zonder dat je extra speakers hoeft aan te schaffen. Met dit systeem meet de televisie de snelheid waarop het geluid terugkaatst in de ruimte waarin hij staat. Daarmee kan de televisie de grootte van de kamer berekenen en daar past hij het geluid op aan. Hierdoor klinkt het alsof je regen echt van boven hoort vallen en lijken helikopters achter je langs te vliegen. Je hoeft daar niets voor te kalibreren, de televisie berekent zelf de beste geluidssituatie.”

Nieuwe technologie, klassieke film
Soms ben je als filmfanaat juist opzoek naar een authentieke setting in je huiskamer. George Vermij is freelance filmjournalist en hoofdredacteur van filmplatform Cine. Hij koestert warme herinneringen aan zijn eerste filmervaringen op een gigantische beeldbuis, die onder en boven de film zwarte balkjes liet zien: het bewijs dat de film was opgenomen in een andere beeldverhouding dan waar de televisie voor was gemaakt. “Je zou denken dat met de komst van digitaal kijkers steeds scherper beeld willen, maar dat ligt complexer. Net zoals muziekliefhebbers weer naar vinyl luisteren, organiseren filmfans videoavondjes op groot scherm. Chuck Norris straight to video, met alle imperfecties die daarbij horen.” Toch kan een nieuwe technologie als oled juist heel geschikt zijn voor het kijken van een klassieker. Peeters licht toe: “Het horrorgenre, oorlogsverhalen en superheldenfilms hebben opvallend veel scenes met slecht weer of scenes die in het donker afspelen. Met oled-technologie is het zwart veel dieper, terwijl details nog goed zichtbaar zijn. Hierdoor ontstaat een intensieve kijkbeleving. Wie de sfeer van de jaren zeventig wil oproepen, kan alle instellingen uitzetten en gaan voor de authentieke glorie.” Thuis bioscoopje spelen was nog nooit zo makkelijk.

 Illustratie: Studio Garcia

Oled-pionier LG

De absolute pionier op het gebied van oled-televisies is LG. Het merk was de eerste die in 2010 een 15 inch oled-televisie verkocht en is sinds 2013 het best verkopende oled-televisiemerk. Het is dan ook de enige producent van oled-schermen voor tv’s. Koop je een oled-televisie van een ander merk? Dan weet je zeker dat het scherm zelf in een LG-fabriek van LG Display gefabriceerd is. Kijk voor meer informatie over LG op lg.com