Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Takumi: Japans vakmanschap deluxe

In Japan bestaat een select gezelschap ambachtslieden met een aparte status. Ze heten takumi en staan borg voor excellente kwaliteit van de producten. Een kijkje in de fascinerende wereld van dit eregilde.

Takumi. Een term die ons in de westerse cultuur onbekend in de oren klinkt. Letterlijk betekent het ambachtelijk vakmanschap door toewijding en bezieling. Een takumi moet zijn specialisme tot in detail beheersen. De takumi’s, zowel mannen als vrouwen, staan in Japan hoog aangeschreven. Sterker nog: het is een enorme eer om er één te zijn.

Jarenlange training

Een takumi word je niet zomaar, je wordt feitelijk als zodanig geboren. Al op zeer jonge leeftijd letten ouders op de ontwikkeling van hun kind. Schuilt er een takumi in, dan wordt de zoon of dochter direct in een aparte klas geplaatst om zijn of haar talenten te kunnen ontplooien.
Tijdens die periode wordt duidelijk in welk specialisme de takumi in spe zich wil bekwamen. Denk hierbij aan ambachten als glastechniek en hout-, staal- of leerbewerking. De techniek wordt vervolgens gedurende jarenlange trainingen bijgebracht.

Bedrijfsleven

In het Japanse bedrijfsleven spelen takumi’s een belangrijke rol. Veel ondernemingen bieden interne opleidingen aan om takumi’s te kweken. Het traject om er één te worden is zo lang en intensief dat slechts weinigen de eindstreep halen. Gemiddeld kost het 25 jaar. Lukt het uiteindelijk, dan mogen ze zich met gepaste trots aan het eregilde toevoegen.

Ingehuurd

Er zijn ook zelfstandige takumi’s. Je vindt in Japan veel kleine, verstilde werkplaatsen of studio’s waar ze alleen en ongestoord werken. Ze worden veel ingehuurd door bedrijven. Daarnaast zijn er grote bedrijven die ze zelf hebben opgeleid en in vaste dienst hebben.

Toewijding

Sophie Knight, een Britse journaliste in Amsterdam die jaren in Japan heeft gewoond en gewerkt, verbaast zich over de toewijding van een takumi. “Ik herinner me een timmerman van over de 70 die zich nog steeds obsessief met zijn vak bezighield. Hij liet me vol trots zien hoe chopsticks gemaakt worden. Hij ging er zo in op dat het leek alsof er voor hem niets anders in het leven bestond dan het maken van de mooiste houten dingen.
Voor hem is zijn beroep dus een way of life, hij zal er veel geneugten van het leven voor moeten laten staan. Enerzijds bewonder ik takumi’s om hun passie en gedrevenheid. Anderzijds zou ik nooit zo geduldig zijn om me meer dan een kwart eeuw te moeten verbeteren in één specifiek ambacht.”

Vooraanstaande bedrijven

Het is dus logisch dat alle vooraanstaande Japanse bedrijven op takumi’s azen. Niet alleen staan ze garant voor kwaliteit en continuïteit, ook geven ze door hun passie een persoonlijke touch aan het product. Daarnaast is er hun veel aan gelegen om hun vakmanschap over te dragen op de volgende generatie, zodat de continuïteit is gewaarborgd.

Superieure kwaliteit

Het Japanse premium automerk Lexus staat garant voor kwaliteit. Om die te waarborgen en te zorgen dat iedere auto perfect is, heeft het een heel select gezelschap takumi’s in dienst.
Naast de geautomatiseerde productie van een Lexus komen er ook ambachtelijke handelingen aan te pas. Denk aan bewerkingen van leer, hout en glas. Die kunnen alleen door een mens worden uitgevoerd. De eigen Lexus takumi’s hebben een voorbeeldfunctie voor alle andere medewerkers en worden door hen alom gerespecteerd.

Select gezelschap

Om tot het opleidingsprogramma toegelaten te worden toegelaten moet de takumi in spe eerst binnen 90 seconden een kat kunnen vouwen met zijn niet-dominante hand (de hand waarmee je niet schrijft), ten teken dat hij die origamikunst tot in de perfectie beheerst.
Het is bij Lexus een select gezelschap van negentien mannen en vrouwen. Deze vaklui hebben een extra en zware verantwoordelijkheid als teamleider. Maar voor hen is dat geen enkel probleem: ze leven voor hun ambacht.
Illustratie: Luis Mendo

Takumi’s bij Lexus

Bij Lexus vind je het vakmanschap en perfectie van de takumi’s terug in het lakwerk. Elke auto wordt deels handmatig gespoten en daarvoor is een takumi verantwoordelijk.
Eén van hen is autospuiter Kimihro. Hij trad toe tot het eregilde nadat hij dertig jaar lang zijn techniek verfijnde. Nu traint hij zijn medewerkers die al hun vaardigheden, sensibiliteit en passie moeten tonen als zij een auto spuiten.
Andere takumi’s naaien de leren bekleding van de stoelen minutieus dicht. Of leven zich uit op het stuur om de shimamoku-houtbewerkingstechniek toe te passen. Hiervoor zijn liefst 67 handelingen benodigd die in totaal 38 uur vergen.
Het oog voor detail dat iedere takumi heeft, is dus onmisbaar voor het bouwen van een Lexus.