Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

‘Er is één golf die precies op het juiste moment breekt’

Luisteren naar de zee, de wind lezen, golven overmeesteren: tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe leeft van de elementen en is verslaafd aan het buitenzijn.

Wat doet windsurfen met je?
“Op het water ervaar ik een onbegrensd gevoel van vrijheid. Theoretisch gezien kun je overal naartoe varen, er zijn op zee nergens eenrichtingsverkeersbordjes. Tijdens een race ben je constant bezig om de wind optimaal te benutten en de boot zo hard mogelijk de baan rond te sturen. Bij gebrek aan touwen en een roer fungeert je lichaam als de schoot waarmee je de stand van het zeil regelt, je voeten sturen de plank aan. Windsurfen is een gevoelssport. Zonder jou kan de boot niet varen, andersom ook niet.”

Hoe ben je begonnen?
“Ik heb het geluk dat ik opgroeide op Texel en de kunst kon afkijken van mijn vader en vier jaar oudere broer. Mijn pa stond erop dat ik eerst mijn zwemdiploma haalde. Toen ik zes was schoof hij een surfplank onder mijn voeten. Elke zomer zochten we het surfstrandje bij Dijkmanshuizen op. Bij laag water kun je overal staan: perfect oefenstrand. Windsurfen is mijn tweede natuur.”

Verhaal loopt onder de afbeelding verder

Mooiste surfspot?
“Bay of Islands in Nieuw-Zeeland. Een ongerepte baai met groene eilandjes en helder water vol vissen en zeehonden. Daar, in the middle of nowhere, omringd door natuurschoon, is dat onbegrensde gevoel het sterkst. Op mijn verlanglijst? De Kaapverdische Eilanden. Er is daar één golf die, onder de perfecte windsurfomstandigheden, precies op het juiste moment breekt.”

Wat heeft het windsurfen jou, naast gouden medailles, gebracht?
“Mijn gezin. Indirect heb ik via de sport mijn vrouw ontmoet, tijdens een trainingskamp op de mountainbike in Vancouver. Sasha is de zus van mijn Canadese trainingspartner. Onze dochter Lise is drie en een echte waterrat. Surfpak aan en gaan. In januari krijgt ze er een zusje bij.”

Waarom ben je ambassadeur van de Plastic Soup Foundation (PSF)?
“Als je het moet hebben van de zee, dan is de connectie met een stichting die oceaanvervuiling tegengaat toch niet meer dan logisch? Overal ter wereld ondervinden we problemen met de plasticzooi in de baaien. Zelfs bij Coconut Grove, een fancy surfspot bij Miami, dobbert er afval tussen de mangroven. Positief is dat onze campagne tegen microbeads het bedrijfsleven aanspoort tot verandering. Concreet voorbeeld: de introductie van tandpasta zonder microplastic. De PSF werkt ook actief samen met Ekoplaza aan plasticvrije supermarkten.”

Is de volgende stip op de horizon al gezet?
“Alles staat nu in het teken van de geboorte van mijn tweede kind. In februari vertrek ik naar Nieuw-Zeeland om te trainen voor het belangrijkste event van het jaar: het WK in september. Het is tevens de tweede selectieronde voor de Olympische Spelen in Tokio. Kiran Badloe probeert me aan de kant te varen, we zullen het samen moeten uitvechten. Er is maar één startplek. Hij is mijn beste maatje en super getalenteerd. Samen met onze coach vormen we een hecht team. Als je elkaar versterkt, profiteer je daar uiteindelijk allebei van. Je kunt beter de nationale selectie verliezen van de olympisch kampioen, dan van iemand die het verprutst.”

Wat weten mensen niet over jou?
“Dat ik stiekem een mooiweersurfer ben. Tegenwoordig heb ik de luxe van een endless summer. Ik reis de wereld rond, surf het mooie weer achterna, vertegenwoordig Nederland bij grote evenementen en krijg support bij het behalen van mijn doelen. Een groot voorrecht. Als dertienjarige droomde ik van olympisch goud, dat ik dit heb waargemaakt blijft onwerkelijk. De bekendheid kan me gestolen worden. Ik geniet gewoon van wat ik doe.”

Ervaar de ultieme vrijheid
Het strand is dé plek om te genieten van de elementen zon, zee, wind en zand, met of zonder surfplank. Largo biedt een exclusieve selectie droomvilla’s aan zee op toplocaties over de hele wereld waaronder onze eigen Noordzeekust. Wakker worden met de zee letterlijk aan je voeten. Bij resort Waterrijk Oesterdam in Zeeland kun je via Largo kiezen voor een vakantievilla met privésteiger om je boot aan te leggen of wacht dacht u van Harbour Village, waar elke villa een eigen botenhuis heeft. Just relux! Meer weten? Kijk op largo.nl