Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Levenslessen van de zee

Het was in de jaren vijftig dat Anne Morrow Lindbergh tijdens een strandvakantie inspiratie vond in schelpen. Ze ontleende er levenslessen uit, die nog altijd actueel zijn.

De tijd even stilzetten en jezelf hervinden – wie verlangt er niet af en toe naar? Die gevoelens zijn niet nieuw. Anne Morrow Lindbergh, de vrouw van vliegenier Charles Lindbergh, vond tijdens een vakantie aan zee de rust om haar gedachten op een rij te zetten in de vorm van een dagboek. Uit die notities ontstond het boek ‘Gift from the Sea’, waarin zij reflecteert op het leven en relaties. Aan de hand van op het strand gevonden schelpen formuleert ze vijf belangrijke inzichten.

Streef naar eenvoud

‘Ik wil een eenvoudig leven leiden, een simpele schelp kiezen die ik makkelijk kan dragen, zoals een wulk.’ Morrows verzuchting lijkt op het nu zo populaire verlangen naar minimalisme. Gezinsleven, werk, sociale contacten, huishouden – het is moeilijk om een balans te vinden, maar noodzakelijk om ons leven goed te laten functioneren. Vereenvoudiging van het leven, geïnspireerd door de naakte schoonheid van een wulk, zou een eerste stap kunnen zijn.

Durf alleen te zijn

Je even terug kunnen trekken uit de drukte is noodzakelijk, vindt Morrow. Alleen dan kun je jezelf hervinden en weer opladen, om vervolgens weer met hart en ziel deel te nemen aan het gezamenlijke leven. ‘Als je niet in verbinding staat met jezelf, kun je geen verbinding maken met anderen’, zegt Morrow. In een schelpje als de alikruik ziet zij een eiland, met steeds grotere kringen van golven, alleen, op zichzelf, sereen. Het staat voor haar symbool voor een tweede les die we moeten leren: af en toe alleen durven zijn om daarna weer echt contact te kunnen maken met anderen.

Koester vergankelijke momenten

De dubbele schelp, de ene helft het perfecte spiegelbeeld van de andere, staat voor Morrow symbool voor het begin van relaties. ‘De eerste fase van elke relatie is puur, of het nu gaat om een vriend, geliefde, echtgenoot of kind. Twee mensen die naar elkaar luisteren, twee schelpen die elkaar ontmoeten, samen één wereld creëren.’ Die puurheid, die vonk, is prachtig maar ook vergankelijk. Je bent tenslotte niet samen alleen op de wereld: je moet ook ruimte maken voor anderen. Maar juist door de vonk los te laten, kun je hem koesteren, betoogt Morrow. Er is geen ‘one-and-only’ voor altijd; wel zijn er ‘one-and-only’-momenten. En als je bewust tijd maakt voor elkaar, bijvoorbeeld door er samen op uit te trekken, kun je die ‘one-and-only’-momenten later ook opnieuw beleven.

Sta open voor groei

Honkvast worden, samen een gezin vormen – Morrow vergelijkt die periode in het leven met een oester in een oesterbed. Het huis is rommelig en dijt uit; het gezinsleven is comfortabel en vertrouwd. Maar ook deze fase is niet voor altijd, zegt Morrow: ‘Het getij van het leven trekt zich terug. Het huis begint beetje bij beetje leeg te raken.’ Er ontstaat daardoor vaak onrust: denk aan de beruchte midlife crisis of het lege nest syndroom. Volgens Morrow moeten we niet vluchten voor de onrust maar die juist omwarmen. Het is een teken dat het tijd is om uit de veilige oester te kruipen en de lagen die je om je heen hebt gebouwd, af te werpen. Zo creëer je ruimte om te groeien, in geestelijke zin. En ontstaat de vrijheid om nieuwe kanten van jezelf te ontdekken, bijvoorbeeld door te reizen of nieuwe hobby’s te ontdekken.

Beweeg je vrij

Heb je eigenlijk een schelp nodig, vraagt Morrow zich tenslotte af. Als voorbeeld geeft zij de papiernautilus, een soort inktvis, die de argonauta-schelp als tijdelijke woning gebruikt voor haar kleintjes. Zodra die zijn uitgezwommen, laat ze de schelp achter en begint ze een nieuw leven. Morrow ziet in de argonauta de verbeelding van de ultieme persoonlijke ontwikkeling, onbegrensd door maatschappelijke verwachtingen en volledig ingegeven door het hart. Zij filosofeert: ‘Kunnen wij, als we de fase van het oesterbed zijn ontgroeid, onze schelp achterlaten en de vrijheid kiezen?’ Dat biedt immers de flexibiliteit die in alle tijden nodig is om mee te gaan in de eb en vloed van het leven.

Genieten van het leven
Tijd maken om op te laden en om samen te genieten van het leven is van onschatbare waarde. Dat blijkt ook uit de levenslessen van ‘Gift from the Sea’. Op de verschillende vakantielocaties in binnen- en buitenland van Largo kunt u zorgeloos genieten en ontspannen – alleen, samen, met vrienden of met het hele gezin. Largo neemt zoveel als u wilt uit handen, zodat u uw tijd kunt besteden aan de zaken die er echt toedoen. Just relux! Kijk voor meer informatie op largo.nl