Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Zo werkt beleggen in bedrijven zonder beursnotering

Mede dankzij de huidige lage spaarrentes is beleggen in beursgenoteerde fondsen erg populair. Ook investeren in private equity, bedrijven zonder beursnotering, kan echter rekenen op groeiende belangstelling. Waarom is private equity hot?

De populariteit van private equity als beleggingsvorm lijkt deels een gevolg van de huidige marktomstandigheden, met lage spaarrentes en hogere risico’s bij obligaties. Cijfers tonen aan dat een steeds grotere groep belangstelling heeft voor het beleggen in niet-beursgenoteerde fondsen. Private equity stelt echter heel andere eisen dan beleggen, vindt Loek Reijns, private banker bij InsingerGilissen. “De affiniteit met ondernemen is bijvoorbeeld erg belangrijk. Investeren in private equity moet echt bij je passen. Je zult betrokken raken bij de onderneming waarin je investeert. Bovendien is het risicovol en je kapitaal staat echt voor langere tijd vast.” Het is dus van belang je goed te laten informeren.

Herkenning van ambities

“Vooral technologisch-innovatieve bedrijven zijn momenteel in opkomst”, zegt Paul Balk, directeur private banking bij InsingerGilissen. “Je ziet de stijging van private equity dus vooral terug in dat specifieke stuk van de markt. Ook de excessen en wellicht de bubbels, trouwens; sommige bedrijven hebben nog nooit winst gemaakt.” Zo specifiek als de interesse binnen de markt is, zo breed is de groep private equity-investeerders. Die groep was volgens Balk voorheen veel kleiner en exclusiever: “Eind twintigste eeuw was het nog een zestiger, tegenwoordig is een dertiger geen uitzondering meer.” Jonge, succesvolle ondernemers die hun bedrijf al op jonge leeftijd hebben verkocht, lijken hun vermogen te willen investeren in ondernemingen waarvan ze de ambities herkennen.

Verbindende rol

Als investeerder in private equity is logischerwijs ook de betrokkenheid in het bedrijf groter. “Al verschilt dat erg per belegger”, vindt Reijns. “Het is als investeerder daarom goed om van tevoren te bedenken welke rol je erin wilt spelen. Bij een directe investering moet je het ook leuk vinden om betrokken te zijn in de besluitvorming rond het bedrijf.” Balk vult hem knikkend aan: “Maar zelfs de meest zelfstandige private equity-investeerder wil zich niet actief met de dagelijkse gang van zaken bemoeien. Dat vergt te veel tijd. Een investeerder speelt liever een verbindende rol, of één waarin zijn kennis van waarde is. Voor mensen die er zelf niet erg veel tijd in willen steken, is beleggen via een fonds dus een betere optie.”

Spreiding voor goede balans

Hoe staat het met de risico’s van private equity ten opzichte van het indexbeleggen, waarbij de beursindexen worden gevolgd? “Het hangt er vanaf aan welke investeerder je het vraagt”, zegt Reijns. “Sommige investeerders kennen bepaalde bedrijven of het management ervan zo goed, dat ze het absoluut niet als risico zien. Maar de meeste van onze cliënten kiezen voor de investering omdat ze het een interessante categorie vinden. Ze zien ontwikkelingen die in potentie tot goede rendementen kunnen leiden.”
Bij private equity speelt de ‘waan van de dag’ ook minder sterk dan bij beursgenoteerde bedrijven, aldus Balk: “De cijfers hoeven niet elk kwartaal te worden gepubliceerd. Bij indexgerelateerde fondsen zie je de schommelingen van de markt meer terug. Ons advies is dat beursbeleggen en private equity samen voor een goede gebalanceerde portefeuille kunnen zorgen. Het zijn echt heel verschillende vormen van beleggen, met eigen vormen van risico-rendement. Beursgenoteerde effecten zijn minder risicovol en meer liquide, dus makkelijker te verkopen wanneer je plotseling geld nodig hebt. Diversificatie binnen de portefeuille is erg belangrijk, om het risico voldoende te kunnen spreiden.” Vanwege het risicovolle en illiquide karakter van de belegging, raadt Balk cliënten aan nooit meer dan 10 procent van hun vermogen in private equity te investeren.

Kennisdeling binnen een private equity community

De private equity-markt is minder transparant dan die van beursgenoteerde fondsen. Hoe komen zoekende investeerders er dan achter welk bedrijf of fonds het meest geschikt is? InsingerGilissen organiseert masterclasses voor cliënten. Onder begeleiding van een externe specialist brengt de bank ervaren beleggers en nieuwelingen in de wereld van private equity met elkaar in gesprek. “Een heel diverse groep van mensen die erg graag informatie uitwisselen.”, zegt Reijns, “Daar draait het immers om: kennisdeling.” De bank is zo’n vier jaar geleden gestart met opbouw van een private equity community. Naast het organiseren van masterclasses, brengt InsingerGilissen ook de bestaande en gewenste private equity investeringen van cliënten in kaart. Met deze gedetailleerde informatie kunnen relaties gericht met elkaar in contact worden gebracht om kennis en ervaringen te delen. Een uitgebreid investeerdersnetwerk helpt immers bij het structureren van een gespreide, evenwichtige investeringsportefeuille. Reijns: “De betrokkenheid die mensen hebben om een succes van hun belegging te maken, zie je ook in het delen van informatie. Want het bijzondere is: ze delen vooral wat niet goed is gegaan. Omdat iedere belegger zijn eigen specialisme heeft, ontlenen ze betrouwbaarheid aan elkaar. Zo zijn heel interessante connecties ontstaan.”

InsingerGilissen en private equity

Particulieren, ondernemers en stichtingen kunnen bij InsingerGilissen terecht voor elke vraag over hun vermogen. Private equity maakt integraal onderdeel uit van het aanbod. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw vermogen of heeft u interesse in een nadere kennismaking met de private equity community? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.

Advertisement