Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Is het slim om te beleggen in goud?

Sinds mensenheugenis heeft goud een centrale functie in ons geldverkeer. Door de eeuwen heen heeft de waarde ervan nauwelijks gefluctueerd en in onzekere tijden vormt goud een veilige haven voor vermogen. Blijft goud ook in de toekomst interessant? En is er al een alternatief?

De goudvoorraad op aarde is beperkt. De totale hoeveelheid goud die uit de grond is gehaald en nu in alle sieraden en goudstaven ter wereld verwerkt is, heeft de omvang van een kubus met zijden van ongeveer 20 meter. “That’s all”, zegt George Raven, binnen InsingerGilissen verantwoordelijk voor de beleggingsstrategie van de bank. “De groei van die kubus is beperkt – slechts enkele centimeters per jaar. En in die schaarste zit een verwachting van waardevastheid. Goud zal niet snel ontwaarden.” Toch vormt het onder normale omstandigheden geen groot onderdeel binnen een beleggingsportefeuille. Raven: “Een eerste belangrijke vraag is: mag je goud wel kwalificeren als een belegging? Het betaalt geen rente of dividend, dus zorgt niet voor een kasstroom.” Als eigenaar van ‘klassieke’ beleggingen, aandelen en obligaties, ontvang je als kasstroom dividend of rente. Net als een euro of bitcoin biedt goud alleen een koersontwikkeling. “Als je een belegging definieert als iets waarvan je een toekomstige kasstroom mag verwachten, is goud geen belegging. En als het geen belegging is, is het feitelijk een speculatie”, vindt Raven. “Daarom adviseren wij nooit om een grote positie in goud te nemen, maximaal 3-5 procent.”

De uitdaging: daling in rente én inflatie

Veel beleggingsvormen, zoals obligaties en spaargeld, zijn in hun waardeontwikkeling onderhevig aan inflatie: wanneer de reële rente (de rente waarvan de inflatie is afgetrokken) daalt, vermindert de koopkracht van het belegde geld. Als reactie daarop stijgt juist de waarde van goud. “Bij grote inflatiegolven en sterke rentedalingen vermindert het nadeel dat goud geen kasstroom genereert”, legt Raven uit. Vanaf begin jaren tachtig daalde de rente sterk, met 2016 als historisch dieptepunt. Intussen liet ook de inflatie een daling zien. Deze twee dalingen vormen op beleggingsgebied de grote uitdaging van deze tijd, vindt Raven: “Het is van groot belang te weten wat de oorzaken en gevolgen zijn van dergelijke ontwikkelingen. Wij moeten onze cliënten ertegen beschermen en hun vermogen in koopkracht op peil houden.”

Op weg naar een negatieve reële rente?

De rente is historisch laag en zal naar verwachting langzaam gaan oplopen. Hoe gaat de economie zich ontwikkelen? En wat betekent dat voor goud? Raven: “Het hangt af van wat er precies met de rente gebeurt én met de inflatie. Een scenario zou kunnen zijn dat de inflatie uiteindelijk gaat oplopen – dat kun je niet uitsluiten wanneer de wereldeconomie op volle toeren draait. Die economische groei kan immers leiden tot een tekort aan productiecapaciteit, waardoor de werkloosheid daalt. In de VS staat de werkloosheid nu bijvoorbeeld al op 4 procent, in de buurt van historische dieptepunten. Een tekort aan arbeidskrachten – met tegelijkertijd een terugval in immigratie – leidt tot loonstijgingen in de VS, die inflatie op gang brengen. Die ontwikkeling zou betekenen dat de centrale bank in de VS de rente verder verhoogt. En dan is het even afwachten wat er gebeurt met de obligatierente. Omdat er nog veel spaargeld in de wereld is dat een plek zoekt, zou het best kunnen dat de lange rente minder snel stijgt dan de inflatie. En dan krijg je een situatie waarin de reële rente wegzakt naar nul, of zelfs negatief wordt. Zo’n scenario zou dan weer gouden omstandigheden creëren voor goud.”

Bitcoin, het nieuwe goud?

Sommigen zien op termijn een rol als veilige haven weggelegd voor de bitcoin, de cryptomunt die door middel van complexe algoritmes via computernetwerken wordt ‘gemijnd’. Er is voor bitcoins een maximumaantal gesteld van ongeveer 21 miljoen. Goud wordt doorgaans gezien als een store of value – een vermogensvorm die als oppotmiddel zijn waarde behoudt. Vanwege zijn beperkte aanbod zou de bitcoin ook een langdurig stabiele waarde kunnen krijgen. “De vraag naar bitcoins is nu echter nog erg groot”, zegt Gerwin Wijnia, chief investment officer bij InsingerGilissen. “Daardoor is de koers van de bitcoin in korte tijd extreem gestegen.” Begin 2017 was de cryptomunt nog ongeveer 1.000 dollar waard, nu staat de koers al op ruim 15.000 dollar – een waardestijging van maar liefst 1.400 procent binnen een jaar. De koers van de bitcoin laat daarmee zien dat deze nog lang geen store of value is. Wijnia: “Bovendien wordt de handel in bitcoins nog in verband gebracht met het dark web, het besloten deel van internet waar ook illegale goederen worden verhandeld. Het is dus nog niet een beleggerswaardige valuta. De bitcoin valt echter onder het blockchainsysteem, dat voor veel sectoren een erg interessante ontwikkeling is. Als cryptomunt heeft de bitcoin dan ook bepaalde karakteristieken en aanknopingspunten in zich voor een toekomstige store of value. Maar voorlopig zal goud die rol wel blijven vervullen.”

InsingerGilissen en goud

Als vermogensbeheerder onderzoekt en adviseert InsingerGilissen welke beleggingsvormen de beste mix vormen voor het beschermen en uitbouwen van het vermogen van haar cliënten. De bank blijft altijd actief op zoek naar goed renderende bestaande en nieuwe asset categorieën, binnen het raamwerk van waardering, perspectief en kosten. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw vermogen of heeft u vragen over de toegevoegde waarde van goud? Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.

Advertisement