Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

‘We laten geld én vriendschappen renderen’

Over 25 jaar wil Edwin van Dam met een groep vrienden een half jaar de wereld over varen. Om die droom waar te kunnen maken, belegt de groep een vast bedrag per maand. “Uiteindelijk willen we 15.000 euro per persoon opbouwen.”

Van Dam: “Het idee voor een wereldcruise met vrienden ontstond tijdens een borrel. Mijn goede vriend Maikel wilde over het water een reis maken naar tropisch paradijs Bora Bora. Toen we het concept tegenkwamen voor een wereldcruise van een half jaar, zijn we gaan filosoferen. Waarom gaan we over 25 jaar, in 2043, niet met z’n allen? Hoe mooi is het dat we straks aan onze kleinkinderen kunnen vertellen: ‘Opa en oma gaan een half jaar de wereld bevaren.’ Van Zuid-Amerika tot Japan. En natuurlijk mag Bora Bora als bestemming niet ontbreken, want daarmee is het allemaal begonnen.

22 mensen

Zo ging het balletje rollen. Inmiddels zijn we met 22 mensen uit verschillende vriendengroepen. Wel komen we allemaal uit hetzelfde dorp: Nieuwerkerk aan de IJssel. Nooit had ik verwacht dat er zoveel mensen met het idee zouden instemmen, ik rekende op tien man. Wat begon als grap tijdens het drinken van een biertje, groeide uit tot een strak plan.
In april van dit jaar zijn we gestart met sparen en beleggen. Elke maand maakt iedereen 40 euro over, het is ook mogelijk om in één keer het jaarbedrag over te maken. Aan het sparen zaten in eerste instantie wat haken en ogen. Met een normale spaarrekening moet de rekeninghouder bijvoorbeeld belasting betalen. Daarom hebben we eerst een vereniging opgericht, daarmee blijft het geld van de leden en betalen we minder belasting. Ook hebben we statuten opgesteld, met geldige redenen voor tussentijds afhaken: denk aan een scheiding, overlijden of ziekte.

15.000 euro per persoon

Met ING hebben we een beleggingsplan gemaakt. Op dit moment beleggen we maandelijks het vaste spaarbedrag in duurzame fondsen met een hoog risicoprofiel. Zo hopen we snel vermogen op te bouwen. Het geld hebben we nu toch nog niet nodig. Het hoge risico willen we afbouwen naarmate de tijd verstrijkt. Daarover stemmen we jaarlijks in onze ledenvergadering.

Uiteindelijk willen we 15.000 euro per persoon opbouwen, inclusief rendement. Dat bedrag blijft van ieder individu zelf. Besluiten mensen uiteindelijk niet mee te gaan, dan kunnen ze het bedrag op hun rekening laten storten en bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen gebruiken. En of je nou in één keer een jaarbedrag overmaakt, of maandelijks een kleiner bedrag: het totale rendement verdelen we eerlijk, iedereen krijgt hetzelfde.

Samen een doel nastreven

Dit plan draait niet alleen om de wereldcruise, de weg er naartoe is ook een avontuur. Het schept een band om samen een doel na te streven. Zo laten we niet alleen ons spaargeld renderen, maar ook de vriendschappen. In vriendengroepen verwateren de contacten soms. Nu hebben we een reden om elkaar jaarlijks, tijdens de ledenvergadering, te zien.
Het is nog een grote verrassing wat ons over 25 jaar te wachten staat, de wereld zal er anders uitzien. Bestaan cruises überhaupt nog? Maar ook de vriendengroep zal veranderen. Mensen zullen afhaken, nieuwe relaties zullen ontstaan. De toekomst is onzeker, maar één ding kan ik wel met zekerheid zeggen: Maikel en ik gaan sowieso.”
Tekst: Lotte Elbrink
Fotografie: Marijn Scheeres

Waarom zou jij beleggen?

Omdat het je kan helpen het potje voor later op te bouwen. En dankzij Beleggen met Beheer van ING kun je het beleggen eenvoudig uitbesteden. Daarnaast biedt Beleggen met Beheer je gemak, grip en flexibiliteit. Je kunt altijd bij je beleggingen en ze verkopen wanneer dat voor jou nodig is. Je ziet online waarin je belegt en hoe het rendeert. Zo kun jij je kostbare tijd besteden aan dat wat voor jou belangrijk is, terwijl onze beleggingsexperts bouwen aan jouw toekomst.

> Ontdek wat beleggen jou kan opleveren

Goed om te weten: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.