Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

‘We willen zo’n twintig jaar met de boot gaan reizen’

Ze hebben altijd hard gewerkt en veel gespaard. Daardoor kunnen Laura van den Ouden en Gilles Leidelmeijer over een jaar of vijf hun droom waarmaken: met hun catamaran zeilend de wereld over.

Gilles: “We zijn echte vaarliefhebbers, hebben nu vijf jaar een motorboot. Op het water zijn we zo ontspannen dat ik een paar jaar geleden dacht: hoe mooi zou het zijn als we veel vaker kunnen varen? Ik vroeg Laura: wat zou je ervan vinden om op een catamaran de wereld rond te zeilen? En dan niet een jaar, maar veel langer? Laura moest wel even wennen aan het idee, maar werd samen met mij steeds enthousiaster door de filmpjes van vloggers die dit al doen.”
Laura: “Afgelopen zomer gingen we catamaranzeilen in Griekenland. Dat was geweldig en ik besefte: ja, ik wil dit. Het plan is om nog vijf jaar door te werken en dan te vertrekken. In die tijd gaan we ons vaarbewijs halen, de boot laten bouwen en ervaring opdoen met catamaranzeilen.
De vraag was wel: is het financieel haalbaar? We leggen allebei al twee jaar een flink deel van ons maandsalaris opzij voor ons doel. Daarmee hebben we een aardig deel van de catamaran bij elkaar gespaard
We willen zo’n twintig jaar met de boot gaan reizen. Daarom willen we de boot zonder hypotheek kunnen kopen en ons geld de komende jaren zo goed mogelijk laten renderen. Zelf weten we niet zo goed hoe dat aan te pakken. Daarom hebben we een kennismakingsgesprek bij ING gehad. Beleggen is voor ons een optie.

Leven op de boot

Gilles: “Om voor een buffer te zorgen, gaan we onderweg ook wat werken op de catamaran. Laura wil af en toe trainingen geven en mensen kunnen bij ons een vakantie boeken. Plek genoeg, want de catamaran is 14 meter lang en heeft vier cabines. Ons huis in Nederland gaan we waarschijnlijk verhuren. Als het reizen toch tegenvalt of een van beiden ziek wordt, kunnen we terug.”
Laura: “Als we nu een paar miljoen euro kregen? Dan zouden de plannen niet eens erg veranderen. Geen grotere boot, niet eerder weggegaan. De voorbereidingstijd hebben we gewoon nodig.”
Gilles: “Ik zou wel meteen stoppen met werken om me fulltime met onze plannen bezig te houden.”

Geld moet rollen

Laura: “Geld maakt niet per se gelukkig, het betekent vooral vrijheid voor mij. Vrijheid om te doen wat je wilt. Geld is geen doel op zich. Ik ben wel van het sparen, dat kreeg ik van thuis mee. Beleggen bijvoorbeeld vind ik best spannend. Gilles neemt wat makkelijker financiële risico’s. Daarin vinden we gelukkig samen een goede balans.”
Gilles: “Vroeger zei ik: geld moet rollen. Als ik geld had, gaf ik het meteen weer uit. Maar met ons doel voor ogen let ik beter op wat ik koop. Zo klus ik liever zelf, alleen als het echt nodig is, huur ik een vakman in.”
Tekst: Annemarie van Dijk
Fotografie: Marijn Scheeres

Waarom zou jij beleggen?

Omdat het je kan helpen het potje voor later op te bouwen. En dankzij Beleggen met Beheer van ING kun je het beleggen eenvoudig uitbesteden. Daarnaast biedt Beleggen met Beheer je gemak, grip en flexibiliteit. Je kunt altijd bij je beleggingen en ze verkopen wanneer dat voor jou nodig is. Je ziet online waarin je belegt en hoe het rendeert. Zo kun jij je kostbare tijd besteden aan dat wat voor jou belangrijk is, terwijl onze beleggingsexperts bouwen aan jouw toekomst.

> Ontdek wat beleggen jou kan opleveren

Goed om te weten: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.