Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Eric Claassen: ,,Ik ben cold turkey gestopt met mijn baan, heb mijn spaargeld opgenomen en ben als informal investor gaan investeren.”
Eric Claassen: ,,Ik ben cold turkey gestopt met mijn baan, heb mijn spaargeld opgenomen en ben als informal investor gaan investeren.” Foto: Mark Horn/Lumen Photo.
Maak het verschil

‘Door mijn investeringen worden mensen genezen’

Wat is Eric Claassen, een ondernemer of een professor? Hij zal zeggen: ,,Beide… en nog wat meer.” Zijn drijfveer is om met zijn investeringen, colleges en boeken Nederland een stukje gezonder te maken. ,,Wat ik als ondernemer heb geleerd, is om niet te investeren in activiteiten waar ik geen verstand van heb.”


Hij heeft net college gegeven aan 104 masterstudenten over ondernemerschap in de biotech en farma, en voor de avond staat er een afspraak in zijn agenda over een mogelijke investering. In dit leven heeft Claassen (1957) ook nog eens tijd om het boek Gezond naar 115 samen te stellen, wetenschappelijke studies te schrijven, acht promovendi te begeleiden en een bijna ideale echtgenoot en vader te zijn – ,,Ik ben een echte family man.”

Gedrevenheid

Zijn gedrevenheid om zo veel te doen komt uit zijn karakter en vorming. ,,Goede ondernemers zijn uit zichzelf gedreven. Bij mij is dat niet anders én gecombineerd met mijn passie word ik beloond door bijvoorbeeld mijn studenten en dat werkt weer versterkend.”
Het zaadje voor ondernemerschap is een halve eeuw geleden door zijn vader geplant. Hij had aanneembedrijven in en om Eindhoven. Claassen: ,,Van jongs af aan betrok mijn vader mij bij het financiële reilen en zeilen van het gezin en de bedrijven. Ik wilde de bouw in, niet studeren. Maar mijn moeder had mij ingeschreven voor een studie geneeskunde. Ja, wij moesten thuis studeren. Na mijn studie en promotie heb ik decennia in een wetenschappelijke omgeving gewerkt.”

Doen en niet zeuren

Op een gegeven moment ontkiemde dat zaadje. Hij vond dat hij beter kon ondernemen dan anderen. En dan moet je dat in zijn woorden ook ‘gaan doen en niet zeuren’. ,,Ik ben cold turkey gestopt met mijn baan als plaatsvervangend CEO en wetenschappelijk directeur van Wageningen Bioveterinary Research. Ik heb mijn spaargeld opgenomen en ben als informal investor gaan investeren in life-sciencebedrijven die zich richten op de mens.”

Immunologie

,,Wat ik als ondernemer heb geleerd, is om niet te investeren in activiteiten waar ik geen verstand van heb”, zegt Claassen. ,,Nu stap ik dus niet (meer) in ondernemingen die zich richten op medicijnen tegen kanker. Door mijn achtergrond in de medisch-biologische wereld – ik ben erin gepromoveerd – doe ik alleen immunologie, daar heb ik verstand van.”

Geld als drijfveer

Is geld een drijfveer? Het is een vraag die Claassen zonder schroom met ja beantwoordt. ,,Geld is de uitkomst van ondernemerschap. Het is de enige parameter voor succes. Door mijn investeringen, die gewoon moeten renderen, kunnen bedrijven medicijnen ontwikkelen om mensen te genezen. Hoe het werkt als investeerder? De ondernemingen waarin ik investeer, zitten helemaal aan het begin van een (medicijn) ontwikkeling. Uiteindelijk verkopen ze deze aan de big farma die ze verder ontwikkelen en naar de markt brengen. Het geld uit zo’n verkoop investeer ik dan weer.”

Experts

Het beheer van zowel zijn zakelijke als zijn privévermogen heeft hij primair ondergebracht bij ING Private Banking. De experts adviseren hem en zijn vrouw Conny – zij zorgt er als CFO voor dat het portfolio op orde is. ,,En dat geeft zoveel rust. Ik kan mij richten op waar ik goed in ben.”

Gezondere samenleving

Vanuit zijn visie op de wereld is ‘iets terug doen’ net zo belangrijk als geld verdienen. ,,Belangrijk is dat er banen worden gecreëerd. Via mijn investeringen en de netwerken waaraan ik deelneem, zijn honderden banen in Nederland geschapen. En dat is bereikt met nieuw geld, dus geld dat afkomstig is uit het buitenland en van private investeerders en niet van een overheid door subsidie.
Als zoon van een aannemer slaat hij als het ware een brug tussen zijn wetenschappelijke en ondernemerskennis en de samenleving. Door die twee werelden dichter bij elkaar te brengen vloeit er kennis die samenleving in. ,,Dat is de missie van het Athena Instituut aan de VU waarvoor ik werk. Ik vind dat belangrijk. Waarom? Het bouwen van begrip voor elkaar. Het levert een nieuwe generatie werkers op en die zijn nodig voor de toekomst.”

Waarom ING Private Banking?

Wat vind jij écht belangrijk? Hoe wil jij het verschil maken? Een bijdrage leveren aan een betere wereld, een bedrijf achterlaten voor je kinderen of andere ondernemers helpen groeien? ING Private Banking helpt om jouw dromen en doelen te realiseren. En biedt je vernieuwende dienstverlening die daar haarscherp bij aansluit. We zijn dit jaar niet voor niets door 3 partijen uitgeroepen tot Beste Private Bank van Nederland.
Ben je geïnteresseerd in meer artikelen over het structureren van je zakelijke en privévermogen? Of wil je verhalen van andere ondernemers lezen? Ga dan naar ing.nl/maakhetverschil.