Advertentie
De inhoud van deze advertentie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Werkplekpersona’s zijn een leidraad voor computerkeuze

Werknemers zijn in te delen in verschillende persona’s, gebaseerd op hun rol en werkzaamheden. Bij elk type past een andere computer om het prettigst en efficiënt te kunnen werken.

Pieter Schouten is werkplekconsultant en adviseert grote bedrijven in Nederland over de inrichting van werkplekken. De werkplekpersona’s zijn voor hem een handig middel om een keus te maken in het enorme aanbod aan hardware, zoals convertibles, workstations of notebooks. De persona’s zijn ingedeeld op dagelijkse werkzaamheden, mate van mobiliteit, noodzaak tot samenwerken en vertrouwelijkheidsgraad van de gegevens waarmee zij werken. Ook telt hoe veel en hoe vaak zij creëren: rapporten, presentaties, verslagen, analyses. We onderscheiden 6 types:

1. De manager
Dit is een soort vergadertijger in de buitendienst. De manager is veel onderweg en heeft alle dagen contact met klanten. Hij houdt van het nieuwste van het nieuwste en gaat voor hoogwaardig design van compact formaat. Een groot deel van zijn werk bestaat uit delegeren en overleggen. Hij moet makkelijk digitaal kunnen samenwerken vanaf meerdere locaties. De manager heeft geen superkrachtige machine nodig, maar wel een snelle die veilig gegevens kan verzenden en ontvangen.
Schouten: “Wat we vaak zien is dat dit persona een telefoon heeft, een tablet en een laptop. Die laatste twee kan hij consolideren tot een detachable of convertible met een klein scherm en een sim-kaart.”

2. De mobiele professional
Dit is de verkoper, projectmanager of consultant die vaak op relatiebezoek gaat, maar geen mensen aanstuurt. Hij maakt presentaties en projectplanningen. Ook hier tellen een goede uitstraling en de mogelijkheid tot snel, veilig en eenvoudig digitaal samenwerken. De vertrouwelijkheid van de gegevens waar de mobiele professional mee werkt is gemiddeld.
Schouten: “Omdat hij meer creëert dan de manager is een groter scherm handiger. Mobiliteit is hoog maar de noodzaak voor een convertable of detachable is minder. Hier past een laptop van hoogwaardig design.”

3. De kenniswerker
Deze kantoortijger werkt veel vanachter het bureau thuis of op kantoor. Hij heeft weinig rechtstreeks contact met de klant en werkt relatief weinig digitaal samen. Het is belangrijker dat zijn hardware goed presteert dan dat het er sjiek uitziet. Kenniswerkers hebben vaak meerdere schermen voor hun neus, ze creëren veel en werken met tekst, beeld en geluid en soms ook met virtual reality.
Schouten: “Hij heeft behoefte aan een krachtige machine die meerdere zware (grafische) processen tegelijk aankan.”

4. De domeinspecialist
Dit is de collega met heel veel kennis van een specifiek vakgebied, zoals P&O, finance, accounting of marketing. Als ondersteunende staf is hij redelijk gebonden aan een vaste werkplek. Hij is misschien niet heel mobiel maar compenseert dat door veel te creëren. Uitstraling telt niet heel zwaar, maar digitaal samenwerken moet snel en probleemloos kunnen.
Schouten: “Een krachtige machine met een groot scherm is geen overbodige luxe voor de domeinspecialist, evenals een numeriek toetsenbord.”

5. De taakwerker
De taakwerker heeft specifieke taken die hij iedere dag uitvoert. Hij kan hoog mobiel zijn, maar ook laag. Denk magazijnmedewerker versus administratief medewerker. In alle gevallen is de behoefte aan digitaal samenwerken laag en veiligheidseisen zijn evenmin hoog. De werkplek kan flexibel zijn of vast. Het belang van het uiterlijk is meestal laag, tenzij de taakwerker een representatieve functie heeft.
Schouten: “De magazijnmedewerker heeft misschien voldoende aan een robuuste tablet, terwijl de receptionist er uitstekend bij zit met een 34″ gebogen scherm.”

6. De buitenstaander
De externe medewerker, de freelancer, de bezoekende consultant: dit persona heet de buitenstaander omdat zijn werkplek om veiligheidsredenen digitaal is afgesloten van de rest van de organisatie. Toch moet hij kunnen werken wanneer hij op bezoek is. Dat betekent in de praktijk dat hij een bureau nodig heeft met toegang tot het netwerk, waar hij ook zijn apparaat kan opladen.
Schouten: “HP gaat voor alle apparaten over op usb-c voor data, video een stroom. Straks is nog maar één kabel nodig voor al die functionaliteit. Zo wordt iedere werkplek een superwerkplek.”

Match je persona met de juiste hardware

Wat je wensen ook zijn, de kans is groot dat ze platter en flexibeler zijn dan je wat je had. Schouten: “We zien bij HP een hunkering naar kleiner en lichter, zoals tablets met een toetsenbord of laptops die te converteren zijn naar tablets. Mensen willen zo min mogelijk met zich meesjouwen.” Convertibles, detachables, workstations, desktops, notebooks, laptops, clamshells en flips… Bekijk voor het enorme aanbod aan hardware.