Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Weizener: een eigenwijze combinatie van weizen- en witbier

Nee, weizenbier en witbier zijn niet hetzelfde. Het zijn beide tarwebieren, maar dan houdt de gelijkenis ook op. Lees hier over de verschillen en over hoe brouwers ermee experimenteren, met soms verrassende resultaten.

Ze zijn allebei heel populair, zeker ’s zomers: Belgisch witbier en Duits weizenbier. Maar om meteen maar even een hardnekkig misverstand de wereld uit te helpen: witbier en weizenbier zijn niet hetzelfde. En ze heten niet zo vanwege de kleur.
Biersommelier Alain Schepers (46), oprichter van de website bierista.nl en schrijver van het boek ‘Een wereld vol bier’, legt het uit. “De namen hebben betrekking op weit, op tarwe dus. Zowel witbier als weizenbier zijn tarwebieren. Tarwe heeft een friszurige smaak en dat proef je terug in beide bieren. Het zijn verfrissende, dorstlessende bieren.”

Gist meeschenken

Beide bieren worden gemaakt met tarwe, maar er zijn ook verschillen. Schepers: “Weizen wordt bereid met tarwemout. Bij mouten wordt het graan vochtig gemaakt in een warme omgeving. Dan gaat het kiemen en door dat proces worden enzymen aangemaakt die je nodig hebt in het brouwproces. Belgisch witbier wordt gemaakt met ongemoute tarwe. Het graan is niet bewerkt.” Wel of niet mouten heeft invloed op de smaak, bijvoorbeeld op de zoetheid.
Ook bij het inschenken is er een verschil: “Bij sommige Belgische bieren kun je ervoor kiezen het gist mee te schenken óf het depot achter te laten in de fles; bij een weizenbier is het juist de bedoeling dat je het gist mee schenkt in het glas.”
(De tekst loopt door onder de foto)

Brouwer Erik van Gaal: “We wilden iets nieuws creëren.”

Eigenwijze mix

Tarwebier is niet meer weg te denken, ook niet bij Hertog Jan. Bierbrouwer Erik van Gaal (42) was betrokken bij de ontwikkeling van Hertog Jan Weizener: “Zo’n tien jaar geleden zagen we kansen om een tarwebier te ontwikkelen. Maar we wilden geen Duitse weizen of Belgisch witbier namaken. We wilden iets nieuws creëren.”

Dus werd het een eigenwijze mix die het beste van deze twee buurlanden combineerde. De brouwers kozen ervoor beide recepten te gebruiken. Brouwer Van Gaal: “Het Belgische witbier heeft iets fris, door de ingrediënten koriander en sinaasappelschillen. Maar het is wat minder bitter; van ons mocht in het nieuwe bier wat meer hop zitten. We vonden hem ook te bleek, dus hebben we donkergekleurde mout gebruikt. Uiteindelijk hebben we een mix genomen van gemoute en ongemoute tarwe, hop, kruiden en sinaasappelschil. Daar hebben we een goede balans in gevonden, na vier testen in iets meer dan een half jaar.”

Sinaasappel erbij

Dat bier werd Hertog Jan Weizener gedoopt. Het combineert het fruitige karakter en het troebele uiterlijk van het Duitse weizenbier met het frisse van het Belgische witbier. De sinaasappelschil geeft een zachte bitterheid en de koriander zorgt voor nog meer smaak. Dat ervaart niet alleen de consument. Ook de jury’s van bierwedstrijden wisten dit te waarderen. Dit jaar won Hertog Jan Weizener een Duitse Meininger Award en een gouden medaille tijdens de International Beer Challenge.

Friszuur en volmondig

Hertog Jan Weizener is herkenbaar aan de diepgouden kleur met een lichte nevel. Het bier heeft een volmondig friszure smaak met karaktervolle bittertonen. Dat is te danken aan de combinatie van twee verschillende tarwebieren, het Belgische witbier en het Duitse weizenbier. Van het Belgische witbier leende Hertog Jan de frisse smaak en de kruiden die bekend staan onder de naam ‘gruit’, een eeuwenoude voorloper van hop. De Duitse inbreng is te merken aan de hop en de gemoute tarwe, die Weizener een vollere smaak geven. Het eindresultaat is een perfecte mix van fris en hoppig, met een frisse citrusgeur en een prettig stevige afdronk.

Fotografie: Jaap van den Beukel

Bekijk hier een korte videodocumentaire over Weizener.