Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Grand Prestige: bier dat rijpt als wijn

Bij toeval ontdekte meesterbrouwer Gerard van den Broek, dat Grand Prestige anders gaat smaken als je dit bier laat rijpen in de fles. Lees hier hoe dicht bier en wijn bij elkaar kunnen liggen.

Achter veel bieren zit een bijzonder verhaal. Maar achter de Grand Prestige van Hertog Jan gaat een hele wereld schuil. Meesterbrouwer Gerard van den Broek beschouwt dit bier zelfs als een ‘supertrappist’: “In de volksmond wordt het bier ook wel ‘quadrupel’ genoemd, vanwege het alcoholpercentage van 10 procent.”

Rijpen op de fles

Grand Prestige wordt gebrouwen sinds de eerste helft van de jaren tachtig, maar kreeg een nieuwe dimensie dankzij een bijzondere ontdekking van meesterbrouwer Van den Broek. “Een groot gedeelte van de brouwerij heeft overstroomkelders omdat we dicht bij de Maas zitten. In 1993 zat er bij de brouwerij een café met een kelder. Die is dat jaar overstroomd. Het was zo’n troep dat ze de kelder maar hebben afgesloten.
Toen ik acht jaar later in die kelder kwam, zag ik een pallet met Grand Prestige staan. Het bier bleek nog helder en omdat ik een echte brouwer ben, is bier weggooien het laatste wat ik doe. Ik proefde het bier en het bleek een heel andere smaakbeleving te geven. Zo is het idee ontstaan om Grand Prestige te laten rijpen op de fles.”

Champagnesluiting

Grand Prestige rijpt in grote flessen van 75 cl en in ouderwetse stenen kruiken. Wat gebeurt er precies bij dat rijpen? Van den Broek: “De mouten die wij gebruiken gaan zich na verloop van tijd omzetten in geur- en smaakstoffen waardoor na drie, vier jaar de smaak gaat veranderen. De bitterheid verdwijnt langzaam en de zoetheid krijgt de overhand. De gebrande smaak blijft, en het bier krijgt de smaak van een portwijn met fruitsoorten als krenten, dadels en pruimen. We noemen Grand Prestige daarom wel portwijn of gerstewijn.”
(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook het gehalte koolzuur neemt na verloop van jaren af. “We vullen de flessen af met een champagnesluiting van kurk. Het koolzuur vliegt langzaam weg langs de kurk, het bier gaat zo meer naar wijn toe. Na zes, maar niet langer dan acht jaar zit er nog net genoeg koolzuur in zodat het nog op bier lijkt. Als we langer wachten, wordt de smaak plat: koolzuur is nodig als transportmiddel in de mond voor de aroma’s.”

Grand Prestige is er ook in een ‘vatgerijpte’ variant die nog eigenwijzer is. Van den Broek: “Daar zijn we twee, drie jaar geleden mee begonnen. We laten het bier hierbij negen maanden op een vat rijpen. Het bier krijgt dan niet alleen de smaak van het hout van het vat, maar ook van de drank die erin heeft gezeten.”
Grand Prestige Vatgerijpt wordt in een beperkte oplage gebrouwen, maar de ‘gewone’ Grand Prestige is altijd verkrijgbaar. Je kan hem bij Hertog Jan ook apart laten leggen om hem een paar jaar op de fles te laten rijpen.

Mooi complex bier

Van den Broek omschrijft de smaak van het bier als ‘een wisselend palet van geroosterde mout, een vleugje karamel, kruidig en volmondig. Hij vindt het een mooi complex bier, met heel veel aroma. “Het bier is fruitig en heeft een lichte geur van bananen en groene appeltjes. De afdronk is vol en mooi, eerst licht bitter door de mout en dan langzaam naar het zoete toe. Echt een bier voor de bierliefhebber.”

Grand Prestige is ook een mooi bier om iets bij te eten, vindt Van den Broek. Biersommelier Yvonne van Houtum (30) van Bierliefde.nl beaamt dat. Zij is gespecialiseerd in foodpairing en bedacht een aantal bijzondere combinaties met Grand Prestige. “Dit bier heeft veel te bieden omdat het een heel complex bier is. Er zitten veel smaken in: geroosterde smaken, karamel, chocolade, kruidigheid en fruitigheid, dus daar kun je veel mee combineren.”
Van Houtum bedenkt graag passende gerechten bij de Grand Prestige. “Juist door de complexiteit leent het bier zich er erg goed voor.”
Fotografie: Jaap van den Beukel

Hieronder kun je een video bekijken waarin meesterbrouwer Gerard van den Broek vertelt over Hertog Jan Grand Prestige. En hoe hij met meesterpatissier Robèrt van Beckhoven bonbons maakt met dit bier.