Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Dit bier maakt van de nood een deugd

Onbedoeld doe je soms de mooiste ontdekkingen, weten ook bierbrouwers. Zo ontstond radlerbier uit een noodgreep. Nu zijn het juist eigengereide keuzes die van radler iets unieks maken.

Aan de ontstaansgeschiedenis van radler zit een mooi verhaal vast. Het speelt zich anno 1922 af in de Duitse kroeg van Franz Xaver Kugler, in de buurt van München. Rick Kempen (49), zelfverklaard biergoeroe van de website mylifewithbeer.nl, vertelt: “Deze Duitse kroeg zat aan een route waar veel fietsende stadsmensen tegen het einde van de dag stopten voor een verfrissing. Op een mooie dag kreeg de eigenaar ineens zoveel klandizie dat hij te weinig bier had. Hij besloot zijn bier te verdunnen door er citroenlimonade aan toe te voegen. Het smaakte op die manier frisser en bevatte minder alcohol, dus konden de klanten verkwikt naar huis fietsen.”

Sindsdien heet deze mix van bier en limonade dan ook ‘radler’, naar het Duitse ‘fahrradler’ oftewel fietsers. Volgens Rick Kempen is dit ‘fietsersbier’ lastig te plaatsen in de bierfamilie: “Radler is een vreemde eend in de bijt omdat het een mengeling is van pilsener met limonade. Het is dus eigenlijk geen echte bierstijl, maar een biermengsel.”

Razend populair

Radler is tegenwoordig erg populair. Kempen noemt er twee belangrijke redenen voor. “In de eerste plaats de zoetere smaak. Dat maakt radler toegankelijker. Bij bier speelt bitter juist de hoofdrol. Daarnaast sluit het lagere alcoholpercentage aan bij de huidige trend van matig en verantwoord alcohol drinken.”
Ook Hertog Jan heeft een eigen radler in het assortiment. Niet zomaar één, en dat merk je al aan de naam: Bastaard. “Ons ‘onechte kind’ van bier en limonade,” licht brouwer Will Raijmakers (37) de naam toe. “De meeste Nederlandse radlers zijn heel zoet en lijken te weinig op bier. Onze insteek was: hoe kunnen we een radler maken die meer naar bier smaakt?”

Uniek: gebrouwen limonade

Raijmakers is een voormalige souschef en werkt sinds 2011 bij Hertog Jan. “Spijs en drank is altijd mijn grote passie geweest. Ik ben een Bourgondiër. Eerlijk en heerlijk eten en drinken vind ik belangrijk.” Samen met de andere brouwers van Hertog Jan vond hij de juiste ingrediënten voor een radler die meer naar bier dan naar limonade smaakt. “We hebben behalve citroen ook gember gebruikt. Dat geeft het bier niet alleen iets fris maar ook een scherp randje. De limonade wordt gebrouwen met biergist. Het is een vergisting op fruit. Nadat de alcohol er weer uitgehaald is, vermengen we dat brouwsel fifty-fifty met onze pilsener.”

(De tekst loopt door onder de foto)

Brouwer Will Raijmakers is trots op ‘zijn’ radler met gebrouwen limonade (zie ook de video aan het eind van dit artikel).

Gewaagde variant

En dat eigenwijze recept levert sinds anderhalf jaar Bastaard op. Zeker het proberen waard, ook voor wie ‘gewone’ radlers te zoet vindt, want dat is Bastaard zeker niet. Raijmakers: “In Bastaard is het karakter van het bier goed terug te vinden. Ik vind hem heel goed uit de bus gekomen!”
Bierkenner Rick Kempen vindt de knipoog in de naam wel geestig. “Ik kan die zelfspot wel waarderen. Net als de onverwachte ingrediënten, zoals gember. Ginger beer bestaat natuurlijk al langer, maar gember geeft in Bastaard een aangenaam prikkelend, peperig smaakeffect. Bastaard is een gedurfde smaakvariant en een mooie toevoeging op het radlerverhaal.”

Fotografie: Jaap van den Beukel

Bekijk hier een korte videodocumentaire over Bastaard.