Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Abdijbieren zonder abdij

Waarom de abdijbieren enkel, dubbel en tripel niet per se in een klooster worden gebrouwen, lees je in dit artikel.

De geschiedenis van abdijbieren gaat eeuwen terug, volgens biersommelier Alain Schepers (46), oprichter van de website bierista.nl en schrijver van het boek ‘Een wereld vol bier’. “Vroeger werd voor de kloostergemeenschap zelf het enkel bier gebrouwen, de overige bieren waren voor de verkoop. Enkel was bier met een lage hoeveelheid alcohol, want bidden en zware bieren drinken gaan niet zo goed samen. Later kwamen de dubbel en tripel erbij, voor de verkoop.”

Abdijbieren en trappistenbieren

De termen abdijbier en trappistenbier worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Schepers legt uit wat het verschil is. “Voor trappistenbieren zijn strenge regels, ze moeten onder meer worden gebrouwen in een abdij van de orde van de Cisterciënzers.”
Voor abdijbieren zijn de regels niet zo vastgelegd, zegt de bierkenner. “Als er in algemene zin wordt gesproken over abdijbieren heeft men het meestal over dubbels en tripels, maar de term ‘abdijbier’ is niet beschermd.”

Verschil tussen enkel, dubbel en tripel

Hertog Jan is een brouwer zonder abdij, maar wel met een compleet assortiment abdijbieren. Ze hebben dit jaar zelfs een nieuw abdijbier op de markt gebracht: Enkel. Daarmee benadrukt de brouwerij eens te meer zijn creatieve eigenwijsheid, hun bedrijfskenmerk sinds de jaren tachtig. In die tijd, waarin een groot deel van Nederland nog pils dronk, bracht Hertog Jan al zijn abdijbieren Dubbel en Tripel op de markt. Alain Schepers vindt dat ook passen: “Ik heb wel eens gekscherend gezegd dat Hertog Jan óók een soort geloofsgemeenschap is: ze hangen het biergeloof aan, omdat ze met zoveel passie hun bieren brouwen.”

Bierbrouwer Johan Kranen (53) werkt sinds 1985 bij Hertog Jan. Hij vertelt vol liefde over het maken van de abdijbieren. “De recepten voor onze abdijbieren komen van onszelf. Het belangrijkste ingrediënt is mout, die zorgt voor het zetmeel en de alcohol. Onze Tripel is eigenlijk het eenvoudigst, daar voegen we alleen maar lichte mout aan toe. Aan de Dubbel wordt ook nog de Hertog Jan-mout toegevoegd. Het is een speciale blend van kleurmout en een aromamout die speciaal voor ons wordt gemaakt op de mouterij. Die geeft onze Dubbel een mooie donkere kleur en een moutige smaak.”

Nagisten

De smaak komt nog beter tot zijn recht omdat zowel de Dubbel als de Tripel van Hertog Jan nagisten op de fles. Kranen: “We voegen suiker toe aan gist zodat er koolzuur gevormd wordt en de fles onder druk komt te staan. Het alcoholpercentage blijft hetzelfde, maar we krijgen extra smaak, zoals vanille of citrus.”
En nu we het toch over de smaak hebben: welk abdijbier heeft zijn voorkeur? Kranen: “Ik zeg altijd: bier is emotie. Wat is mijn stemming, wat heb ik gedaan, en wat ga ik nog doen? Als ik net heb gesport, kies ik voor onze Enkel, goed doordrinkbaar bier met minder alcohol, maar zit ik met vrienden een stoofpotje te eten, dan wil ik onze Tripel.” (De tekst loopt door onder de foto)

Drie abdijbieren met eigen recepten

Hertog Jan Tripel is met 8,5 procent één van de zwaarste bieren van de brouwerij. Ondanks dat stevige percentage heeft het een soepel en toegankelijk karakter. Het is mooi blond van kleur en smaakt moutig tot zoet, met een zachte bitterheid en een palet aan fruitsmaken. De Tripel gist na op de fles, wat zorgt voor een frissere en rijkere smaak: krachtig, zoetig, moutig en fruitig. Bij voorkeur te drinken op een temperatuur van 10 tot 12 graden.
Hertog Jan Dubbel is een traditioneel donker bier van hoge gisting. De nagisting op de fles zorgt voor een frisse, rijke smaak en een vol, zacht aroma. Het bier heeft een fraaie roodbruine kleur, een rijk moutig karakter en een lichtzoete afdronk. Het alcoholpercentage is 7,3 procent en de ideale drinktemperatuur is 6 tot 10 graden. Het bier smaakt uitstekend bij een stoofpotje met draadjesvlees of een ovenschotel van wild zwijn – zie de recepten op HertogJan.nl.
Hertog Jan Enkel is een toegankelijk, ambachtelijk bier. Het is goudgeel van kleur en heeft een alcoholpercentage van 4,5 procent. Enkel heeft een uitgebalanceerde bitterheid en een volle smaak met een fris en rijk aroma.

Fotografie: Jaap van den Beukel

Bekijk hier een korte videodocumentaire over de abdijbieren van Hertog Jan.