Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Paul van Dam: 'Deze crisis is ook een prachtige test op ieders eigen leiderschap.'
Paul van Dam: 'Deze crisis is ook een prachtige test op ieders eigen leiderschap.' Pieter Bas Bouwman Photography
Zorgen voor elkaar en anderen

‘De behoefte aan échte leiders blijft’

Ebbinge is een bedrijf dat ondernemende organisaties adviseert bij de strategische inzet van mensen en teams. „Wat wij doen, is verbinding zoeken en leggen. Niet alleen binnen onze organisatie en netwerk, maar ook daarbuiten.”

„Die verbinding staat centraal bij alles wat wij doen”, vertelt Paul van Dam, een van de leiders van Ebbinge, een adviesbureau dat met name bemiddelt voor directies en toezichthouders van ondernemende organisaties, interim of vast. „Gelukkig zijn mensen in Nederland weer meer verbonden met elkaar, er is meer waardering en saamhorigheid. Dat vind ik mooi om te zien. Er gebeurt van alles binnen onze branche. Natuurlijk zijn er vacatures die on hold of stopgezet worden, daar heeft iedereen mee te maken. Toch zien wij dat juist nu nieuwe vraag ontstaat naar de allerbeste directeuren en toezichthouders, die leiderschap tonen en een organisatie zo goed mogelijk hierdoorheen kunnen helpen. En daarnaast verder vooruit blijven kijken. Dat klinkt natuurlijk mooi, toch is dat niet eenvoudig en een grote opgave en verantwoordelijkheid. Wat wij ook zien is dat de echte leiders in deze tijd opstaan, zichtbaar zijn, het voortouw nemen. In die zin is deze crisis ook een prachtige test op ieders eigen leiderschap.”

Ervaringen delen

„Diegenen die opereren op het hoogste leiderschapsniveau staan vaak relatief alleen. Dan is het fijn om ervaringen te delen met mensen die in vergelijkbare rollen bezig zijn. Daarom organiseren wij verschillende online meetings waarbij we mensen in bepaalde functies met elkaar verbinden. Met als onderwerp hoe om te gaan met deze uitzonderlijke situatie, hoe geef je duidelijkheid, wat kunnen we van elkaar leren en hoe houd je mensen blijvend geïnspireerd? Wij bieden daarvoor een podium aan deelnemers binnen en buiten ons netwerk. Die kunnen vervolgens ervaringen delen, elkaar vragen stellen en met elkaar in gesprek gaan. Zo kunnen ze elkaar helpen en versterken.”

Helpen kan altijd

„Dit doen we bijvoorbeeld ook voor de goede-doelensector. Die hebben allemaal wel een vraagstuk. Ze hebben geld nodig om te doen wat ze nastreven, maar hoe krijg je dat voor elkaar in crisistijd? Fondsenwerving wordt niet makkelijker. Daarom zou ik het mooi vinden als we allemaal nog meer stilstaan bij de positie van goede doelen of mensen die hulpbehoevend zijn; die zijn als eerste het kind van de rekening. Met geld én met tijd. Bijvoorbeeld persoonlijk iets doen voor een stichting of initiatief in de buurt. Of kleiner: even bellen met die alleenstaande buurman. Om te vragen: ‘Hoe is het met je? Kan ik iets voor je doen?’ Gelukkig zie ik enorm veel initiatieven om elkaar te helpen, hoe fijn is dat!”

Dokters van de Wereld

„Vanuit die gedachte proberen wij binnen Ebbinge zo goed mogelijk voor elkaar en anderen te zorgen. Voor onze medewerkers, waarbij we alles op alles zetten om ons team en mensen bij elkaar te houden. Dat is enorm belangrijk. Daarnaast hebben we gekeken welke goede-doelenorganisatie onze hulp juist nu kan gebruiken. We hebben gekozen voor Dokters van de Wereld, een wereldwijde organisatie die opkomt voor het universele recht op gezondheid. Sinds vorige week helpen we hen te zoeken naar een nieuwe directeur voor de Nederlandse organisatie. Dokters van de Wereld zorgt ervoor dat de meest kwetsbaren van onze samenleving – denk bijvoorbeeld aan daklozen en migranten zonder verblijfspapieren – medische hulp en ondersteuning krijgen. Tijdens de coronacrisis heeft deze groep het nog zwaarder. Want hoe ga je in thuisisolatie als je geen huis hebt? En waar kun je terecht als je ziekteverschijnselen krijgt? Dokters van de Wereld is echt een parel van een organisatie in het hart van Amsterdam die met 170 vrijwilligers en 27 medewerkers belangrijk werk doen. Wanneer iedereen, net als zij, iets doet voor een ander, groot of klein, met geld of aandacht, heb ik alle vertrouwen dat we hier met z’n allen goed doorheen komen.”

Meer info: www.ebbinge.nl

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.