Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Remment-Jan Bakker: 'Wij mensen zijn biologisch geneigd om meer naar de korte termijn te kijken dan naar de lange termijn.'
Remment-Jan Bakker: 'Wij mensen zijn biologisch geneigd om meer naar de korte termijn te kijken dan naar de lange termijn.'

Vrije tijd kopen maakt gelukkig(er)

Mooie spullen kopen maakt ons mensen blij. Ze brengen plezier, comfort en status. Maar wat ons nóg gelukkiger maakt, zo bleek uit onderzoek, is tijd kopen. Niet zo vreemd dus dat maar liefst 72% van alle werkenden graag vervroegd met pensioen wil.


‘Niet die grote flatscreen en nieuwe telefoon maken gelukkig, maar de schoonmaakhulp en bezorgservice’, constateerde econoom Paul Smeets van de Universiteit Maastricht twee jaar geleden. Hij onderzocht de geluksbeleving van zesduizend mensen om te ontdekken waar we het meest blij van worden. Zijn conclusie: meer tijd maakt gelukkiger dan meer spullen. “Bij mensen die hun geld besteedden aan hulp bij onprettige klusjes steeg het geluk van een zeven naar een zevenenhalf: precies de scores van een modale verdiener en een miljonair.”

72% wil eerder stoppen

Die behoefte aan meer vrije tijd is waarom - volgens de Pensioenmonitor 2018 - 72% van de Nederlanders eerder wil stoppen met werken. Dat merkt ook Remment-Jan Bakker, product manager beleggen bij Evi van Lanschot. In een eerdere functie als beleggingsadviseur hoorde hij uit eerste hand de verhalen van veertigers en vijftigers die ervan dromen om rond hun zestigste te stoppen. Hij ziet van dichtbij hoe beleggen kan leiden tot mooie rendementen en glanzende appeltjes voor de dorst. Maar hij weet ook hoe vaak mensen blijven twijfelen en uitstellen, en daardoor veel te laat beginnen.

Biologisch geprogrammeerd

Die struggle is wel verklaarbaar. Gedragseconomisch onderzoek laat zien dat wij mensen van nature niet heel geschikt zijn om te beleggen. Zo mijden we liever complexe onderwerpen en lastige beslissingen. Verder overschatten we meestal onze kennis en vaardigheden; we rijden allemaal bovengemiddeld goed auto, en maken ook financieel altijd verstandige keuzes. In de derde plaats zijn wij biologisch geprogrammeerd om te geloven dat dingen goed zullen komen; dat vertrouwen helpt als je met houten speren een mammoet moet vangen, maar heeft ook een keerzijde. “Rokers gaan ervan denken dat zij géén kanker zullen krijgen; whatsappende automobilisten gaan geloven dat zij géén brokken zullen maken, en beleggers gaan ervan denken dat zij wél de markt kunnen verslaan”, vatte de Californische economie-professor David Hirshleifer al eens samen.

Vier elementaire stappen

Valkuilen te over dus. Wil je met beleggen toch een appeltje voor de dorst opbouwen, dan is het volgens Bakker zaak om je natuurlijke neigingen tot uitstellen, zelfoverschatting en over-optimisme te beteugelen. Rekening houdend met de wetenschappelijke inzichten rond behavioral finance onderscheidt hij vier elementaire stappen voor een goede, geleidelijke vermogensopbouw.

1. Maak het hanteerbaar. Bepaal hoeveel jaar je eerder wilt stoppen met werken en hoeveel geld je dan per maand nodig hebt. “Door deze cijfers concreet zichtbaar te maken, schep je helderheid en ontstaat er een gedefinieerd doel. Als mens heb je dat nodig, anders kom je niet in actie.”

2. Stel niet langer uit. Beleggen rendeert het beste met tijd, weet Bakker. “Helaas voor ons: wij mensen zijn biologisch geneigd om meer naar de korte termijn te kijken dan naar de lange termijn – een verschijnsel dat gedragseconomen temporal discounting noemen: proefjes laten zien dat veel mensen liever 50 euro nu krijgen dan 80 euro over drie maanden. Ook dat verklaart waarom mensen weinig aandacht geven aan hun pensioen: dat is nog zó ver weg…”

3. Besluit, en blijf daarbij. “Veel mensen vinden het lastig om complexe financiële beslissingen te nemen. Daarom kun je bij beleggen beter één keer goed nadenken en de knoop doorhakken. Kies een risicoprofiel dat bij je past, een startbedrag en een maandelijkse inleg, en besteed het beheer uit aan specialisten. Dan heb je er geen omkijken naar en ben je verlost van een taak waar je nu eenmaal liever niet te veel mee bezig bent. Ook dat is een vorm van ‘tijd kopen’. Als je maandelijks automatisch inlegt, hoef je bovendien niet na te denken over het juiste instapmoment. Zo spreid je tevens het risico.”

4. Vertrouw en monitor de ontwikkeling. Bakker: “Als je je beleggingen op de rit hebt, volstaat het om periodiek te kijken hoe je spaarpotje zich ontwikkelt, en of je spaardoel nog steeds hetzelfde is. In andere woorden: of je dromen al werkelijkheid beginnen te worden. Zodat je straks inderdaad kunt kopen waar het om te doen was: meer vrije tijd. En daarmee meer geluk.”

Regel nu je vervroegd pensioen

Zet jij al geld opzij om eerder te stoppen met werken? Evi van Lanschot helpt je bij het bepalen van je beleggingsprofiel. Ontdek vandaag nog de mogelijkheden met de vermogensgroeitool van Evi. Evivanlanschot.nl

Tekst: Leonard van den Berg