Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

“Zelfs met een oud huis kun je flink besparen”

Volgens Klaas Regts uit Alphen aan den Rijn kan bijna iedereen duurzame investeringen in zijn huis terugverdienen. Hij is nog elke dag verbaasd over de isolatie in zijn huis en de zonnepanelen op zijn dak.

Tien zwarte panelen liggen sinds januari te blinken op het schuine dak van het arbeidershuisje in Alphen aan den Rijn. Binnen woont Klaas Regts met twee van zijn drie dochters (18 en 20 jaar). Hij is teamleider op een vmbo en fietst elke dag 20 kilometer op en neer. “Voor mijn conditie, maar ook voor het milieu,” zegt Regts, die al sinds zijn studententijd geïnteresseerd is in duurzaamheid. Over zonnepanelen had hij al vaker nagedacht, maar pas toen hij een brochure van de gemeente in de bus kreeg, werd hij echt aan het denken gezet. “Ik vond de investering erg meevallen en de besparing op de energierekening was aanzienlijk. Er was eigenlijk geen enkele reden waarom ik géén zonnepanelen zou nemen.”

Isolatie loont

Tegelijk met de zonnepanelen heeft Regts zijn vloer laten isoleren via Nederland Isoleert, een van de servicepartnerbedrijven van Essent. Hij hoopt hiermee zijn woonkamer in de winter sneller warm te krijgen en de warmte binnen te houden. “Ik heb die kosten, zo’n 1.400 euro, zelf betaald,” vertelt hij. Uit cijfers van Milieu Centraal blijkt dat hij hiermee een jaarlijkse besparing van 200 euro mag verwachten. “Ook heb ik twee radiatorventilatoren geïnstalleerd. Die verdelen de warme lucht beter, waardoor de kamer eerder op temperatuur is.” Volgens Milieu Centraal zijn 3 op de 4 woningen in Nederland onvoldoende geïsoleerd, omdat mensen niet beseffen hoeveel met goede isolatie te winnen is. Bijvoorbeeld HR++-glas (jaarlijkse besparing van 300 euro) of isolatie van een schuin dak (jaarlijks 600 euro). Met een goed geïsoleerde eengezinswoning is volgens Milieu Centraal in totaal een jaarlijkse besparing van 2.000 euro mogelijk.

Bijhouden met een app

De zonnepanelen financierde Regts met een bouwkrediet van de gemeente. De lening bedraagt ruim 4.300 euro. “Ik los 39 euro per maand af,” vertelt hij. “Maar de energiebesparing door de zonnepanelen is nu gemiddeld al 52 euro per maand. En dan moeten de beste maanden nog komen! Met andere woorden: de panelen leveren me nu al geld op. Hoe ik dat weet? Door een handige app op mijn telefoon. Die laat me zien wat de panelen aan stroom en besparing opleveren. Als je zelfs met een huis uit 1907, zoals dat van mij, jaarlijks zoveel kan besparen, dan moet het voor bijna iedereen financieel rendabel zijn.”

Niet helemaal gasloos

Regts heeft ook een warmtepomp overwogen, maar dat is hem afgeraden. “In een woning van meer dan 100 jaar oud moet je te veel isoleren om een warmtepomp rendabel te maken. Ik heb wel een cv-ketel gekocht met een extra hoog rendement. Helemaal gasloos lukt mij helaas dus niet. En ook van mijn houtkacheltje wil ik nog geen afscheid nemen. Maar om het milieu te ontzien, stook ik die niet zo vaak.” Nu het parlement de Klimaatwet heeft aangenomen, zal de CO₂-uitstoot in 2030 met 49% en in 2050 met 95% moeten zijn verminderd. Dat lukt alleen als iedereen – bedrijven en particulieren – zijn steentje bijdraagt.

Duurzame check

Een duurzamer huis begint bij isolatie. Want met een goed geïsoleerd huis hebben andere verduurzamingsmaatregelen ook meer effect. Wilt u weten wat isoleren aan besparing kan opleveren? Doe de check op www.essent.nl/isolatie. Een van de servicepartnerbedrijven van Essent komt vervolgens uw woning isoleren of kan helpen bij advies en installatie van andere duurzame initiatieven, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.