Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

De seventies-zitkuil moet terugkeren. In je auto!

Ultiem comfort in een autonoom rijdende auto: stoffenontwerper Mae Engelgeer en DS-designer Ivo Groen filosoferen over de toekomst van luxe in het auto-interieur. “Luxe wordt niet louter meer gedefinieerd door glitter en glamour.”

Waarom wordt er in exclusievere auto’s bijna alleen maar leder gebruikt? Stoffenontwerper Mae Engelgeer vraagt het zich hardop af. Ze is misschien bevooroordeeld, maar zij zou véél meer stoffen willen zien. “Een auto zou moeten voelen als je huis, als een vertrouwde comfortabele plek. Ook hotels en andere publieke plekken worden steeds huiselijker de laatste tijd. Met meer stof en verschillende materialen wordt het veel tactieler en daarmee zouden auto’s een veel rijkere ervaring kunnen bieden.”

Zitten op fluweel

Ivo Groen zit meteen op het puntje van zijn stoel. Hij heeft een mooi historisch verhaal voor Engelgeer: “Wist je dat vroeger in de meest luxueuze auto’s leder alléén voor de chauffeur werd gebruikt? De passagiers zaten achterin op fluweel, omdat dat het meest comfortabel werd geacht. Kijk maar eens naar de oude limousines van Queen Elisabeth. Maar nu vindt men leder de meest luxueuze uitstraling hebben. Dit soort trends veranderen maar heel langzaam.”
Toch kan Groen zich wel in Engelgeers beschrijving van de ‘huiselijke auto’ vinden. “Door de technologische ontwikkelingen kunnen we auto’s steeds meer ‘van binnen naar buiten’ ontwerpen, dat is echt een verandering in ons vak. Met de komst van autonoom rijdende auto’s zullen het steeds meer rijdende huiskamers worden. De auto als machine gaat meer en meer naar de achtergrond.”

Seventies-zitkuil

Engelgeer ziet een verrassende parallel: “Weet je waar ik aan denk? Aan de zitkuil uit de seventies. Dat gevoel komt weer helemaal terug. Vriendelijke vormen, warme materialen en kleuren. Zachte, comfortabele tapijten.”
Ze vertelt over de nieuwste hightech stoffen: sterke, duurzame materialen die goed te verwerken zijn en toch een warme uitstraling hebben. “In de interieurbranche wordt die combinatie tussen ambachtelijk en hightech ook gemaakt. Het biedt ook voor autodesigners geweldige kansen. Jullie zouden jezelf echt kunnen vernieuwen op dit gebied.”

Gevoel en aanraking

Die uitdaging pakt Groen graag op. Sterker nog: daar is hij al volop mee bezig. Groen: “Onze colour & trim designers gaan elk jaar naar de meubelbeurs in Milaan om inspiratie op te doen en de laatste ontwikkelingen te zien. Ze komen altijd vol ideeën terug en ze zijn ook bezig met wat jij zojuist noemt. Die medewerkers zijn overigens mensen met een heel diverse achtergrond: ze komen uit het meubelvak of hebben in het verleden zoals jij met stoffen gewerkt.”

Geen glimmertjes

Volgens Engelgeer en Groen gaat het over een nieuwe definitie van luxe. Groen: “Luxe wordt niet louter meer gedefinieerd door glitter en glamour. Ook in Azië is de smaak razendsnel aan het veranderen.”
Engelgeer vult aan: “Geen glimmertjes! Luxe is voor mij veel meer het gevoel, de aanraking met echte, mooi verwerkte materialen. Juist de combinatie van harde, gladde materialen en zachte stoffen vind ik mooi.”
We zitten in een transitieperiode, besluiten de twee. Echtheid, duurzaamheid en luxe zullen steeds meer gaan samenvallen. Groen: “Dus toch aan de slag om dat auto-interieur écht te ontwerpen?” Engelgeer: “Dat staat zeker nog op mijn bucketlist! Maar dan op míjn manier. Wie weet…”

Meer ontwerpers over hun vak

Lees meer over wederzijdse inspiratie tussen autodesigner Ivo Groen en chef-kok Alain Caron, tafelmaker Jan Tichelaar, foodblogger Roger Bloem, horlogemaker Alfredo Silva en modeplatform-initiator Laurens Hamacher.

DS 7 CROSSBACK: luxe is gevoel

Sfeer is in een auto uitermate belangrijk. Daarom zocht DS al in het vroegste ontwerpstadium van de DS 7 CROSSBACK contact met Franse fashiondesigners. Zij staan immers hoog aangeschreven in de modewereld, zeker als het gaat om haute couture en avant-gardisme. Precies de sleutelwoorden in het ontwerp van de nieuwe DS 7 CROSSBACK. Het interieur voelt rijk aan dankzij het gebruik van luxe materialen zoals aluminium en de hoogste kwaliteit leder. Zelfs aan de stiksels is bijzondere aandacht besteed. Die hebben om de paar centimeter een kristalvormig accent. Lees hier meer over de DS 7 CROSSBACK.

Met dank aan Sofitel Legend The Grand Amsterdam.