Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Elektrisch rijden gevoed door Formule E-ervaringen

Toonaangevende autofabrikanten stappen in de Formule E. Ze willen ervaring opdoen met nieuwe technologie in deze autosportklasse met elektrisch aangedreven racewagens. Wat ziet de gewone automobilist van de ervaringen terug in zijn auto? Formule E-wereldkampioen DS Automobiles vertelt.

Stekkeren is ook voor de racerij de toekomst, zoveel is wel duidelijk. Sinds het debuut van de Formule E in 2014 op het Olympisch Park in Beijing is de serie uitgegroeid tot een volwaardige raceklasse waarin oud Formule 1-coureurs en jong talent om de winst strijden op stratencircuits in steden over de hele wereld. Bekende automerken met een sportieve geschiedenis als Audi, Jaguar, BMW en Nissan doen mee, maar DS Automobiles stapte al in 2015 in. Het afgelopen seizoen wist het Franse DS Techeetah Team zelfs dubbel wereldkampioen te worden voor zowel constructeur als coureur, met dank aan E-TENSE-technologie.

Van circuit naar straat

Mark Preston, chef van het Techeetah-team: “Direct vanaf het debuut heeft de DS E-TENSE FE19 racewagen bewezen hoe buitengewoon competitief onze technologie is. Wij laten hiermee zien hoezeer DS vooroploopt met elektrische aandrijving. Dat zien de klanten terug in de elektrische auto’s die vanaf dit jaar op de markt komen.”
DS-rijders profiteren van de technologie die in de autosport werd ontwikkeld. In de geëlektrificeerde aandrijflijnen voor de personenauto’s DS 7 CROSSBACK E-TENSE 4X4 en DS 3 CROSSBACK E-TENSE worden verschillende technologieën toegepast die voortkomen uit de Formule E, zoals het maximaal terugwinnen van energie tijdens het remmen en het actief koelen van het accupakket voor vaker snelladen en een langere levensduur.

Extreem talentvol

Xavier Mestelan Pinon, directeur van DS Performance: “Achter de schermen zijn we al heel lang bezig geweest met de ontwikkeling van de DS E-TENSE FE 19. Met de hulp van team Techeetah hebben we voor het seizoen 2018/2019 de puntjes op de i kunnen zetten. We kunnen niet alleen rekenen op een stel extreem talentvolle rijders, maar ook op het vernuft van de technici van DS en Techeetah die hun krachten hebben gebundeld in een fantastisch team. Onze winst bewijst dat.”

Nederlands tintje

De kans is groot dat de Formule E een Nederlands tintje gaat krijgen. Internationale autosportfederatie FIA heeft onlangs de gemeente Eindhoven benaderd om de Brabantse stad toe te voegen aan de lijst van steden waar de races worden verreden.
De Formule E rijdt niet op reguliere circuits, maar in stadscentra. Bewust, want door te racen in stadscentra zonder luchtvervuiling te veroorzaken, laten de constructeurs de voordelen van elektrisch rijden zien. Een race met elektrische auto’s past uitstekend bij het economische en innovatieve karakter van Eindhoven. Als het lukt, zal de eerste race in 2021 of 2022 plaatsvinden. (De tekst gaat verder na de foto.)

In de DS 3 CROSSBACK E-TENSE worden verschillende technologieën toegepast die voortkomen uit de Formule E, zoals het maximaal terugwinnen van energie tijdens het remmen en het actief koelen van het accupakket voor vaker snelladen en een langere levensduur.

Haute couture

Chris Louwerse, managing director van DS Automobiles Nederland, benadrukt dat elektrisch racen een perfecte manier is om aan de klanten van DS te laten zien dat de E-TENSE aandrijftechnologie tot de wereldtop behoort. “Natuurlijk, DS staat eerst en vooral voor Franse luxe, vandaar dat wij onze naam verbinden aan evenementen als de Amsterdam Fashion Week. DS staat voor haute couture. Maar met onze deelname aan de Formule E laten we ook zien dat onze E-TENSE-aandrijftechnologie tot de allerbeste behoort. Anders waren we geen kampioen. Klanten van onze nieuwe elektrische en plug-in hybrid-modellen profiteren daarvan.”
Louwerse refereert aan een aloude autosportwijsheid: “Win on Sunday, sell on Monday geldt ook in het elektrische tijdperk!”

Meer informatie

Op DSautomobiles.nl en haar sociale media vind je meer informatie over DS Automobiles en het nieuwste model, de 100 procent elektrische DS 3 CROSSBACK E-TENSE met een bijtelling van 8 procent (gebaseerd op de huidige wetgeving van 2020, geldt voor elektrische voertuigen met een fiscale waarde tot 45.000 euro). Facebook: DSNederland - Instagram: @ds_nederland - YouTube: DSNederland - LinkedIn: DS Automobiles Nederland