Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Zelf nadenken hoeft niet meer. Dat doet je smartphone wel voor je

De glazen bol van de samenleving, zo zou je de jaarlijkse TMT Predictions van Deloitte kunnen omschrijven. What in the world is going on op het gebied van technologie, media en telecom? Nou, dit.

2017 is nog geen anderhalve maand onderweg en toch durft Deloitte al te voorspellen wat de rest van dit jaar ons brengt, bijvoorbeeld als het gaat om de smartphone. Dat kleine computertje heeft in korte tijd enorme veranderingen teweeggebracht. En het einde daarvan is nog niet in zicht.

Ons aller smartphone

Een opvallende vernieuwing is de vingerafdruk- en aanraaktechnologie. Die heeft sinds 2016 een enorme vlucht genomen. Deloitte verwacht dat er begin 2017 meer dan een miljard apparaten in gebruik zijn met deze technologie. Halverwege 2016 gebruikte ongeveer 69 procent van de mensen deze functie op hun device, dit jaar zit dat percentage op minstens 80 procent. Zo’n 30 keer per dag. Dat betekent dus dat bedrijven die hun dienstverlening achter slot en grendel hebben – banken bijvoorbeeld, maar ook overheidsinstellingen – goed moeten nadenken over hoe ze kunnen meedeinen op deze golf.
Sowieso wordt de smartphone steeds slimmer. Het zogeheten neural network machine learning is als het ware de hersenpan van de telefoon. Daardoor leert de telefoon gezichten op foto’s te herkennen, stemmen te herkennen en het apparaat kan zinnen steeds beter vertalen. Zelfs, en dit is geen sinecure, als de telefoon geen verbinding heeft met een netwerk.

Van 4G naar 5G

Over netwerk gesproken: die ontwikkelingen lopen ook lekker door. Er wordt hard gewerkt aan de toekomstige lancering van 5G, terwijl het 4G-netwerk nota bene net is uitgerold en dan nog niet eens overal. Deloitte voorziet dat het 5G-gebeuren in stappen wordt geactiveerd, te beginnen bij een verbeterd 4G-netwerk. Dit jaar al. Richting 2020 zal 5G dan gemeengoed zijn. En voor wie denkt ‘wat moet ik met 5G, 4G is toch snel genoeg’ heeft Patrick Steemers, Lead Telecomindustrie bij Deloitte, een boodschap: “Voor sommige apps is een snel netwerk van goot belang. Voor gamen bijvoorbeeld en het streamen van video’s. Verder denk ik dat 5G voorziet in behoeftes waarvan we nu nog niet eens weten dat we die hebben.” De uitrol van 5G is trouwens wel een dure grap: 57 miljard euro alleen al voor Europa.

The good old lp

Tot slot nog een nostalgische blik in de glazen bol: vinyl wordt steeds populairder. Na de populariteitspiek eind jaren zeventig leek de lp te hebben afgedaan, maar niets is minder waar. Dit jaar gaat er voor het eerst dit millennium meer dan een miljard dollar om in de platenhandel, waarvan slechts 10 procent wordt gespendeerd aan platenspelers en accessoires en 90 procent dus aan de lp’s zelf.
Het lijkt alsof de lp aan een wederopstanding bezig is, maar vinyl is en blijft een nichemarkt. Verreweg de meeste muziekliefhebbers zetten namelijk de radio, tv of cd-speler aan om naar muziek te luistern, of ze streamen de muziek.
Dat inkomsten uit platenverkoop zo hoog zijn, is vooral omdat een lp relatief duur is, bijvoorbeeld in vergelijking met een album dat je koopt via iTunes. Maar platenliefhebbers krijgen wel waar voor hun geld. Ondanks dat platen oldskool zijn, neemt de kwaliteit namelijk nog steeds toe.

Wil je over deze voorspellingen van gedachten wisselen, neem dan contact op met Patrick Steemers.