Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Wie mag mijn digitale gegevens hebben? Dat bepaal ik zelf wel

Het staat nu nog in de kinderschoenen, maar binnen een paar jaar is blockchain gemeengoed, verwachten experts. Het kan bijvoorbeeld heel handig zijn om blockchain te gebruiken voor online identificatie.

Facebook, webwinkels, de bank, je verzekeraar, mijnoverheid.nl en nog zo vijftig andere voorbeelden: overal heb je tegenwoordig een digitaal account, dat je stuk voor stuk hebt beveiligd met een uniek wachtwoord. Als het goed is tenminste, want dat is wel zo veilig. Handig is het niet, want wie onthoudt er nu vijftig verschillende wachtwoorden, die je ook nog eens regelmatig moet veranderen zodat ze onkraakbaar blijven?

Koelkastbestelling

Het zijn de dilemma’s van de moderne mens en daar blijft het niet bij. Want zodra het internet of things een vlucht neemt en de koelkast automatisch de boodschappen bestelt bij jouw supermarkt, stuiten we op het volgende probleem: de koelkast kan het wachtwoord van zijn online winkelmandje niet zelf intypen of een TAN-code ontvangen per sms. Ook niet prettig: de online winkel die een eindeloze lijst gegevens van jou als klant verzamelt en bewaart om jou te kunnen opsporen als blijkt dat jouw creditcardbetaling frauduleus is. Wat gebeurt er allemaal met die gegevens? En hoe hou je al die accounts actueel, bijvoorbeeld als je bent verhuisd?

Blockchain, een decentraal netwerk voor transacties in bijvoorbeeld geld, aandelen, eigendomscontracten en persoonlijke gegevens, kan die problemen in één klap oplossen

Eén toegangspoort

Blockchain, een decentraal netwerk voor transacties in bijvoorbeeld geld, aandelen, eigendomscontracten en persoonlijke gegevens, kan die problemen in één klap oplossen, omdat dit ‘grootboek met data’ fungeert als een ultiem bronbestand. “Je registreert je en jouw identiteit wordt eenmalig gecontroleerd, bijvoorbeeld door een bank”, zegt Jacob Boersma, manager bij Deloitte. “Andere partijen die zijn aangesloten op dezelfde blockchain kun je dan laten weten wie je bent, en zij kunnen controleren dat jij inderdaad bent wie je zegt te zijn en welke toegangsrechten je wel of niet hebt gekregen.” Via één toegangspoort ontstaat er dus een kettingreactie aan mogelijke transacties – alleen die waar jij toestemming voor geeft uiteraard. Want dat is de essentie van blockchain: de consument bepaalt wie hij welke gegevens stuurt. Niet langer zijn bedrijven en overheidsinstanties de enige beheerders van allerlei persoonsgegevens, dat doen die personen voortaan zelf.

Wat heeft de klant eraan?

Zoals we via internet informatie uitwisselen, doen we dat via blockchain met transacties van ownership. En net als bij internet heb je voor blockchain een softwareprogramma nodig om het te kunnen gebruiken: een decentrale app, ofwel dapp. Onder het motto ‘we willen graag de kansen van blockchain verkennen’ zijn bedrijven volop aan het experimenteren met prototypes van die dapps, vertelt Frank van de Ven (service design lead bij Deloitte Digital). “Wij begeleiden hen daarbij. Ten eerste moet zo’n dapp technisch kloppen, hij moet werken. Daarnaast draait het om de gebruikerservaring: wat heeft de klant eraan. Ten derde is de wet- en regelgeving van belang: is de functionaliteit van jouw blockchain-software in lijn met wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van privacy? Dat is nog wel een dingetje, want zoals vaker heeft de technologie een voorsprong op algemene wet- en regelgeving.”

Gebruikers moeten zich nog beter realiseren wat de waarde is van hun online identiteitsgegevens

In de wc gevallen

Een ander ‘dingetje’ is dat de decentrale opzet van de blockchain ook leidt tot een noodzaak voor meer decentrale verantwoordelijkheid. De kracht is ook meteen de zwakke plek. Met andere woorden: als een kwaadwillende zich naar binnen weet te hacken, kunnen de gevolgen groot zijn. Boersma: “Gebruikers moeten zich nog beter realiseren wat de waarde is van hun online identiteitsgegevens. Mensen zijn soms onvoorzichtig, klikken op elke link die langskomt, laten overal hun gegevens slingeren.” Van de Ven vult zijn collega aan: “En wat gebeurt er als iemand het wachtwoord tot blockchain data op zijn telefoon heeft staan en die in de wc laat vallen? Is er een back-up? Zo niet, dan zal de pechvogel zich opnieuw moeten registreren. Er is immers geen centraal bedrijf dat de wachtwoorden bewaart in een wereld waar de eindgebruiker volledige verantwoordelijkheid heeft.”

Ontwikkeld voor bitcoin

Boersma en Van de Ven verwachten dat de eerste concrete blockchain-toepassingen niet lang meer op zich laten wachten. Sterker nog, er zijn al concrete applicaties. Blandlord bijvoorbeeld, dat particulieren de mogelijkheid biedt te investeren in vastgoed. “En bitcoins aan- en verkopen uiteraard. Daar is blockchaintechnologie ooit als eerste voor ontwikkeld”, zegt Boersma. “Het zal nog een paar jaar duren voordat bedrijven het antwoord vinden op de vraag ‘wat is de echte meerwaarde van blockchain voor de klant?’. Als dat eenmaal duidelijk is, denk ik dat blockchain binnen de kortste keren gemeengoed is.”

Wil je meer lezen over de toepassingsmogelijkheden van blockchain, kijk dan hier. Of wil je van gedachten wisselen over dit onderwerp, neem dan contact op met Jacob of Frank.