Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Vrouwen en IT: waarom het wél een goed huwelijk kan zijn

Om te zeggen dat vrouwen de schrik om het hart slaat zodra ze het woord ‘techniek’ horen, is overdreven. Maar het is wel duidelijk dat het niet echt botert tussen die twee.

Op de werkvloer is dat duidelijk terug te zien. In de Nederlandse IT-sector is slechts 3 tot 5 procent vrouw. Geen goede zaak, vindt Svenja de Vos, IT-directeur bij Tele2. “Diversiteit is belangrijk voor een goed product voor de klant. Om goede softwareoplossingen te bedenken, heb je de inbreng nodig van verschillende typen mensen. Mannen én vrouwen dus, maar ook diversiteit op gebied van afkomst, achtergrond en religie is van belang. Onze klanten bestaan immers ook niet alleen maar uit mannen van tussen de 30 en de 40 jaar.”

“Er zijn steeds meer IT’ers nodig om de groeiende digitalisering in onze maatschappij het hoofd te bieden”

Er is nóg een reden dat er meer vrouwen welkom zijn in de IT-branche: er zijn steeds meer IT’ers nodig om de groeiende digitalisering in onze maatschappij het hoofd te bieden. Om een idee te geven: er zijn in Nederland 230.000 IT-functies, waarvan 40.000 vacatures. Dat gat valt bij lange na niet op te vullen met op dit moment afstuderende IT-mannen. Vrouwen zijn dus hard nodig in deze sector.

De volgende Sheldon Cooper

Dat is maar zo weinig vrouwen in de IT werken, heeft niets te maken met capaciteiten. Uit onderzoek onder jongeren blijkt namelijk dat meisjes net zoveel aanleg hebben voor techniek als jongens. De Vos, zelf overigens wel “een hardcore IT’er”, denkt dat het vooral een imagoprobleem is. “Meiden associëren IT met jongens op zolderkamertjes die tot diep in de nacht zitten te programmeren.” Esther van Luit, senior consultant Cyber Risk Services bij Deloitte, valt haar bij. “Je werk zegt tegenwoordig veel over wie je bent. Voor veel meiden past IT niet in dat zelfbeeld. Er zijn maar weinig meisjes die graag de volgende Sheldon Cooper uit The Big Bang Theory willen worden.”

Vierkante ogen

Dat beeld van programmerende, Red Bull drinkende jongetjes die tot diep in de nacht vierkante ogen kweken op zolder, komt niet overeen met de werkelijkheid, vinden De Vos en Van Luit. “Je verwacht het misschien niet direct, maar IT heeft ook een creatieve en adviserende kant” zegt Van Luit. “Ik kom bijvoorbeeld bij klanten over de vloer om te zorgen dat ze hun beveiliging op orde hebben. Daar zit een technische kant aan, maar het betekent ook dat ik de medewerkers uitleg dat ze mensen zonder pasje niet naar binnen mogen laten, ook niet als die het heel vriendelijk vragen.” IT is vooral logische verbanden leggen, zegt De Vos. “Als een collega bij Tele2 een goed idee heeft voor een nieuwe toepassing voor onze klanten, weet ik precies welke systemen ik aan elkaar moet verbinden om dat voor elkaar te krijgen.”

Programmeren vanaf 5 jaar

Behalve dat het voor bedrijven goed is om meer vrouwen op hun technische afdelingen te hebben – denk: inlevingsvermogen, een andere dynamiek op de werkvloer – is het voor vrouwen zelf ook belangrijk dat ze de technische boot niet missen. Van Luit: “Alles werkt tegenwoordig met techniek. Als je daar geen enkele kennis van hebt, loop je een achterstand op.”

Het is duidelijk: het tij moet gekeerd. Esther van Luit denkt dat het helpt als vrouwen in de IT zich opstellen als rolmodel voor andere vrouwen en meisjes. “Dan zien ze dat een technisch beroep ook is weggelegd voor vrouwen. Het is niet voor niets dat Deloitte eerder deze maand HackLab Girls organiseerde (zie kader, red.)” Een andere troef: educatie. Svenja de Vos zou graag zien dat kinderen op jonge leeftijd al kennismaken met IT. “Het is belangrijk dat kinderen leren, door het zelf te doen, dat IT vooral draait om toepasbaarheid en de vertaling van techniek naar de werkelijkheid.” Ook Van Luit zou graag zien dat techniek een verplicht onderdeel wordt van het basisonderwijs. “In het Verenigd Koninkrijk is dat al zo. Kinderen leren daar vanaf 5 jaar al programmeren, op speelse wijze uiteraard. Als we dat in Nederland ook zouden doen, zouden meisjes ontdekken dat zij over dezelfde technische capaciteiten beschikken als jongens. Ieder meisje kan een IT’er zijn.”


Ook meisjes kunnen hacken
Deloitte maakt er werk van om meiden te enthousiasmeren voor het IT-vakgebied. In oktober en november vonden daarom op het kantoor van Deloitte twee HackLab Girls plaats, voor meiden tussen 12 en 16 jaar. Ze konden kennismaken met hacken en allerlei nieuwe technische snufjes. En er waren vrouwelijke rolmodellen uit de IT wereld, onder wie IT-directeur van Tele2 Svenja de Vos, om de meisjes te inspireren. Ook volgend jaar organiseert Deloitte deze HackLab GirlsOnly. Lees hier meer over de HackLabs van Deloitte: www.deloitte.nl/hacklab