Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
13 Apr 2012 --- Technician reviewing x-rays on pc tablet. --- Image by © Hero Images/Corbis

Mag de digitale dokter alles van je weten?


Je gewicht, je lengte, je hartslag, hoe lang je slaapt, hoeveel je eet en drinkt. Kortom, je kunt werkelijk alles over jezelf vastleggen in gezondheidsapps. Maar heb je er weleens over nagedacht wat er met die informatie gebeurt?

Als je naar de huisarts gaat, weet je over het algemeen wat er met je medische gegevens gebeurt. Namelijk niks. Je arts heeft immers een geheimhoudingsplicht. Hij zal medische data van zijn patiënten dus niet commercieel uitbuiten, om maar eens wat te noemen. Bij medische apps is dat veel minder zwart-wit. En dat terwijl we deze medische apps steeds meer zijn gaan gebruiken.

Wat gebeurt er met mijn informatie?

Uit onderzoek is gebleken dat gebruikers het belangrijk vinden welke informatie ze over zichzelf verstrekken. En daarnaast willen ze weten wat de ontwikkelaar van de app met die gegevens doet. Tot zover een logisch en plausibel verhaal. Toch is het voor de gebruiker van een gezondheidsapp niet gemakkelijk om deze informatie boven water te krijgen. Vooral als het gaat om toestemming vragen en transparantie over het gebruik van de gegevens is er vaak nog veel ruimte voor verbetering.

In 4 stappen naar een transparante app

Voordat je je hele medische hebben en houden in een app zet, doe je er goed aan te controleren of die app zelf wel zo gezond is. Dit kun je doen op de volgende 4 belangrijke punten:
1. De privacymededeling in een app moet gemakkelijk te vinden zijn.
2. De verantwoordelijke partijen van de verzamelde data moeten transparant zijn over het gebruik van jouw data.
3. De data die zij hebben verzameld mag alleen voor die doeleinden worden gebruikt waarvoor zij jouw expliciete toestemming hebben gekregen.
4. Je moet als gebruiker de mogelijkheid hebben om inzicht in je ingevoerde (en afgegeven) data te krijgen. Je moet deze kunnen aanpassen of zelfs verwijderen.

Deze vier ‘vitale functies’ van een gezondheidsapp zijn een weergave van enkele verplichtingen die in de regelgeving zijn vastgelegd. Voldoet de app die je wil gebruiken al niet aan deze eisen, dan doe je er goed aan een andere app te kiezen.

assuring medical apps

Rob Peters is Registeraccountant bij Deloitte en binnen Deloitte Innovation B.V. verantwoordelijk voor het opzetten van de nieuwe business lijn Assuring Medical Apps. Wil je hier meer over weten, ga naar de site of neem dan contact op met Rob.