Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

ICT-onderwijs op tournee door Zuid-Afrika

Samen met aartsbisschop Desmond Tutu van Zuid-Afrika presenteerde Olivier Vanden Eynde, initiatiefnemer van non-profit organisatie Close the Gap, onlangs de Digitruck – nochtans niet zomaar een vrachtwagen.


Vanden Eynde: ‘De Digitruck is in feite een ICT-klaslokaal, waarmee we via een lokale NGO langsgaan in achterstandswijken en gevangenissen om jongeren te leren coderen, die daardoor toegang krijgen tot een loopbaan als bijvoorbeeld programmeur.’ Er zijn tienduizenden openstaande vacatures in Zuid-Afrika voor ‘app’ ontwikkelaars en als dusdanig kunnen jongeren met goede vooruitzichten hun herintegratie in de maatschappij inzetten.

De vrachtwagen is – uiteraard – mobiel en wekt met zonnepanelen eigen energie op; erg handig in een onherbergzaam land waar driekwart van de scholen geen stroom heeft. ‘Hiermee proberen we de digitale kloof tussen zich ontwikkelende en reeds geïndustrialiseerde landen te sluiten’, zegt Vanden Eynde, ‘doordat de voordelen van nieuwe technologieën ook beschikbaar komen voor mensen onderaan de piramide: er liggen tienduizenden banen voor hen in het verschiet.’

Bekijk hieronder de video over de Digitruck van Close the Gap.

Olivier Vanden Eynde, initiatiefnemer en directeur van Close the Gap, is tevens parttime werkzaam bij Deloitte Nederland en België. Deloitte België heeft deze Digitruck goeddeels gefinancierd. In het kader van de introductie van de Digitruck nodigde hij Deloitte Nederland uit om een HackLab te organiseren voor kinderen in Zuid-Afrika. Tijdens deze HackLab in Kaapstad werd er een verbinding gelegd met het Deloitte Cyber Security & Privacy team in Nederland, zodat een groep van kinderen uit de Langa Township, via een live verbinding een workshop konden meemaken. Ook hebben de kinderen kennisgemaakt met innovatieve gadgets zoals drones en 3D-printers.
Deloitte organiseert al langere tijd HackLabs om kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar in contact te brengen met nieuwste technologieën en daarnaast hen te wijzen op de mogelijke gevaren van het internet.