Sponsored content
Sponsored content

Hoe schadelijk is een hack voor de reputatie van jouw bedrijf?

“Wij wisten pas dat Twitter Counter gehackt was, nadat de media ons in maart 2017 hierover had geïnformeerd,” vertelt CEO Omer Ginor. Hij legt uit hoe cyber criminaliteit zich heeft ontwikkeld tot een reëel gevaar voor de zakenwereld. “Bedrijven die het negeren zijn waarschijnlijk al gehackt of zullen in de nabije toekomst gehackt worden.”

Over Twitter Counter

Twitter Counter helpt marketeers en influencers bij het tracken, analyseren en verbeteren van hun social media-uitingen. “In essentie houden wij exact bij welke betrokkenheid er is bij een bepaalde uiting op het Twitter-kanaal van de klant. Zo kunnen we de hoogste ROI (Return On Investment) berekenen met betrekking tot hun social media-uitingen,” vertelt Ginor. Twitter Counter verzorgt deze diensten voor grote spelers zoals Red Bull, Time, McDonald’s, VEVO en Netflix.

Het hacken

Twitter Counter is in november 2016 en in maart 2017 ten prooi gevallen aan hackers. In beide gevallen namen de hackers de database van Twitter Counter over om namens gebruikers beledigende posts en tweets te plaatsen. “De hack in maart was bijzonder schadelijk omdat die tijdens de Nederlandse verkiezingen plaatsvond. Sommige bijzondere profielen, zoals die van Forbes, Amnesty International, Charlie Sheen en zelfs het Twitter-account van Lionel Messi werden ingezet om het hakenkruis-symbool te posten en andere accounts te vullen met racistische tweets.

Schadeherstel

“De schending van de privacy van mensen is absoluut het meest vervelende. Daarnaast zorgt het hacken ook voor economische schade” vervolgt Ginor. Hij geeft aan dat een bedrijf tot drie maanden inkomsten kwijt kan raken, ook brengt het natuurlijk slechte publiciteit met zich mee.

Aansprakelijkheid

Naast de kosten was de hack ook schadelijk voor de reputatie van Twitter Counter. “We hebben een partnerschap met Twitter, dus de hack was een gevaar voor ons gehele bedrijf.” Ginor geeft aan dat er binnen de markt en vanuit de overheid wel enig begrip is voor bedrijven die gehackt zijn, omdat het iedereen kan overkomen. “We werden beschuldigd van het feit dat de hackers te makkelijk toegang konden krijgen tot ons systeem. Men realiseert zich ook dat niemand 100% veilig is. Maar om eerlijk te zijn, wanneer je gehackt wordt is een mogelijke rechtszaak je minste zorg en ligt de focus op het dichten van het lek.”

Preventie

Hoewel een crimineel brein nodig is om te begrijpen hoe jouw systeem en dataset misbruikt kunnen worden, merkt Ginor op dat je niet per se een MI16-expert hoeft in te huren om je wall onbreekbaar te maken. “Je moet veiligheidsexperts hebben die jouw branche begrijpen en zelf kunnen hacken. Laat hen de risico’s analyseren en een zogenaamde ‘penetration-test’ uitvoeren om erachter te komen hoe kwetsbaar je bent. Daarnaast is het belangrijk om wat geld opzij te zetten voor het geval het toch mis gaat.”

Een gebrek aan bewustzijn is één van de grootste kwesties rondom cyber criminaliteit

Awareness

Geen enkel bedrijf is volledig veilig, concludeert Ginor. Zelfs NASA en Google niet. Alles en iedereen kan gehackt worden en wanneer je op dit moment met je hoofd schudt en denkt dat het jou niet zal gebeuren, is het waarschijnlijk al gebeurd zonder dat je ervan weet. Of zoals Ginor het zelf verwoordt: “Een gebrek aan bewustzijn is één van de grootste kwesties rondom cyber criminaliteit. Veel mensen onderschatten de spinnen die zich op het web bevinden. Neem hacken serieus en maak cyber security deel van je bedrijfscultuur. Wij hebben die les op een harde manier moeten leren. Een gebrek aan bewustzijn is één van de grootste kwesties rondom cyber criminaliteit.”

Wanneer je wilt doorpraten over cybercriminaliteit en cybersecurity, dan kun je contact opnemen met Jelle Niemantsverdriet.