Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
Pointer with Arrow and sign WI-FI ZONE on Wood Wall. Background for text or image

Fijn hè wifi, maar doe het veilig


Wij willen wifi. We boeken ons hotel, met wifi. Eten bij een restaurant, met wifi. Stappen in de trein, met wifi. Want openbare wifi is gratis. Maar is het ook veilig? Niet altijd, zo blijkt.

Openbare wifi-netwerken zijn – helaas maar waar – slecht beveiligd. Data gaat zonder bescherming door de lucht en kan worden afgeluisterd. Of erger: een hacker kan het openbare netwerk imiteren en zo dataverkeer onderscheppen en manipuleren. Zo kan hij bijvoorbeeld de inloggegevens van je bank of e-mailaccount proberen te onderscheppen.

3 tips voor veilige wifi

Veilige openbare wifi kan wel, als je deze tips toepast:
1. Gebruik authenticatie in twee stappen. Bijvoorbeeld een wachtwoord en een sms-code ter controle. Er zijn al tal van clubs die deze mogelijkheid bieden, zoals Google, LinkedIn, Twitter en Dropbox.
2. Gebruik altijd een SSL-verbindingen, beter bekend als https. Google en LinkedIn bieden gebruikers de mogelijkheid dit aan te vragen. Je kunt ook HTTPS Everywhere installeren. Deze plug-in zorgt ervoor dat je via tal van bekende sites een SSL-verbinding gebruikt. Na installatie werkt het onzichtbaar.
3. Wees terughoudend met het gebruik van vertrouwelijke data op openbare netwerken en in openbare ruimtes. Internetbankieren in de trein is dus niet zo handig. Behalve dat het netwerk niet veilig is, kan er ook simpelweg iemand over je schouder meekijken.

Wifi omzeilen

Wil je geen wifi gebruiken onderweg, maar moet je wel online zijn? Geen nood, er zijn zat mogelijkheden. De simpelste is uiteraard via je smartphone. Werken op je smartphone is min of meer onmogelijk – afgezien van een e-mailtje hier en daar – maar je kunt je smartphone wel gebruiken om een persoonlijke hotspot aan te maken. Zo kun je werken op je laptop en veilig online zijn. Optie twee: een dongel. Simpel te gebruiken, zowel via een abonnement als prepaid. Last maar zeker niet least: een VPN-verbinding gebruiken. Vaak kan dat via je werkgever, maar ook via een commerciële VPN-dienstverlener.

Wil je meer artikelen lezen over Cyber Security? Ga dan naar deze pagina van Deloitte.