Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

De risico’s van het internet der dingen. En vooral: hoe je die kunt beperkenHet zal de wereld zoals we die kennen, definitief veranderen: het internet der dingen. Dit fenomeen zal ons leven verrijken met een eindeloze stroom aan innovaties. De juiste veiligheidsmaatregelen zorgen ervoor dat burgers en bedrijven optimaal van al dat vernuft kunnen profiteren.

Voordat we het over de veiligheid hebben eerst even een opfrisser. Want wat was ook alweer dat internet der dingen?* Kort en goed: interactie tussen apparaten die zijn verbonden met internet. En dat is dus ook meteen het grote verschil met het gewone internet: er komt geen mens meer te pas aan die interactie. Sensoren verzamelen informatie, analyseren die en reageren daar vervolgens op. Jij rijdt met je auto de straat in waar je woont, je auto geeft een seintje aan de garagedeur die alvast opengaat, zodat je direct naar binnen kunt rijden als je aankomt. Bovendien wordt het huisalarm uitgeschakeld en gaat de voordeur van het slot. Nooit meer zoeken naar huissleutels dus en ook niet meer dat loeiende alarm om je oren – oh, wat was ook alweer de code?

Een of andere pias

Handig, niet? Jazeker. Maar. (Er is altijd een ‘maar’.) Al die sensoren vergaren een enorme bak aan data, gevoelige data bovendien. Dat maakt het risico op acties van kwaadwillenden groter. Want wat gebeurt er als een of andere pias het voor elkaar krijgt je garagedeur te hacken? Precies: dan kan hij zo je huis in wandelen. Als allerlei systemen met elkaar zijn verbonden – televisies, huizen, thermostaten, sloten, alarmsystemen en servers, om er maar eens een paar te noemen – hebben hackers ontelbare ingangen tot woningen, tot klantgegevens bij bedrijven en tot bedrijfsgegevens van fabrikanten.

4 vuistregels voor bedrijven

Dan maar niet innoveren? Natuurlijk wel! Angst is immers een slechte raadgever. Wie deze vier vuistregels in het achterhoofd (of beter nog: voorhoofd) houdt bij innovatie, komt goed beslagen ten ijs.

1. Één veiligheidsbeleid is noodzakelijk

En met één bedoelen we niet: bij elke afdeling, locatie of productgroep gaat het weer net iets anders. Ook niet als dat tot nu toe prima werkte. De kneep van het internet der dingen zit ’m namelijk in het feit dat alles met alles is verbonden, ook daar waar je het niet verwacht. Dat maakt één veiligheidsregime noodzakelijk, als een soort gigantische paraplu over het hele bedrijf heen. Door overal dezelfde regels en aanpak te hanteren, te monitoren en systematisch te testen of je een betrouwbaar en veilig systeem hebt, kun je bedreigingen tijdig opsporen en weet je hoe je snel en efficiënt kunt reageren als het toch misgaat zodat je zo snel mogelijk weer back in business bent.

2. Cyberveiligheid bewaken is net zo belangrijk als innoveren

Ja, er kan van alles dankzij het internet der dingen. Elke dag weer zien nieuwe businessmodellen en samenwerkingsvormen het licht, met dank aan de eindeloze hoeveelheid nieuwe datamogelijkheden. Ook die we eerder niet tot onze beschikking hadden, zoals gezichtsherkenning. Dat roept uiteraard om innovatie! Maar ook om beveiliging van al die gegevens! De truc is om er een win-winsituatie van te maken: met hulp van security by design meer innoveren. Een goede inrichting van je cyber security biedt veiligheid en vertrouwen om te vernieuwen en betere dienstverlening of producten aan te bieden.

Kortom, het ene aspect is niet belangrijker – of minder belangrijk – dan het andere. Als beveiliging de overhand krijgt, worden alle noviteiten in de kiem gesmoord. En is het alleen maar innoveren wat de klok slaat, dan zet je de voordeur wagenwijd open voor hackers.

3. Voortborduren op wat je al hebt, kan tricky zijn

Een veiligheidsoplossing kan zijn: bestaande systemen aanpassen en – bijvoorbeeld – koppelen aan die van partners. Voortborduren op systemen die je al hebt dus. Veel van die systemen, die voorheen in hun eentje functioneerden, kunnen kwetsbaar zijn voor aanvallen. Dat betekent niet per se dat het hergebruiken van bestaande oplossingen niet kan, zeker niet als je in gedachten houdt dat nieuwe beveiliging een behoorlijke rib uit lijf is. Maar bedenk wel dat je voor allerlei uitdagingen komt te staan. Dat oude paswoorden niet meer door de ballotage komen bijvoorbeeld. Bestaande systemen aanpassen is niet per se een no go area, zo lang je je maar bewust bent van de risico’s, dat is eigenlijk de boodschap.

4. Liever gedegen dan snel

Ja, het internet der dingen brengt risico’s met zich mee. En ja, daar moet je je tegen wapenen. Maar verwacht niet dat je alles wat daarvoor nodig is van vandaag op morgen op poten hebt. Focus dus niet op snelheid, maar op gedegenheid. Bijvoorbeeld in de vorm van systemen die op een paar punten aan elkaar zijn gekoppeld. Die koppeling voorkomt massale ellende als één systeem er de brui aan geeft. Overigens: niet overhaasten wil niet zeggen dat je er eindeloos lang over kunt doen. De piketpaaltjes vlot slaan is een goede start.

 

* Wil je meer lezen over het internet der dingen? Check dan het eerste artikel in deze serie: Internet der dingen: 40 miljard online apparaten in 2020, over wat het eigenlijk is en wat we ermee kunnen.
 

Door de opkomst en exponentiële groei van nieuwe technologieën verandert de wereld de aankomende jaren radicaal. Deloitte volgt daarom de ontwikkelingen op het gebied van Digital, Data en Cyber Security op de voet en vertaalt deze naar kansen en concrete oplossingen voor haar klanten.

 

Wil je meer weten over Cyber Security en het internet der dingen, neem dan contact op met Jeroen Slobbe.