Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Consumenten kunnen 3D-printen voorlopig vergeten


Wat worden wereldwijd de trends en ontwikkelingen binnen de technologie-, media- en telecomindustrie? Deloitte maakt daar jaarlijks een lijvig rapport over, getiteld TMT Predictions. Drie highlights uit het rapport over 2015.

Contactloos betalen: eindelijk wordt het wat. Een beetje dan.

Al sinds eind jaren negentig zien we de voordelen van betalen met je mobiele telefoon, maar pas in 2015 raakt het contactloos betalen via de smartphone een beetje in zwang. Inderdaad een beetje, want Deloitte verwacht dat eind dit jaar 5% van alle gebruikers van smartphones met NFC-chip minstens één keer per maand een contactloze, mobiele betaling doet. Oftewel: de pinpas en contant geld blijven voorlopig de boventoon voeren. Pas als gebruikers de voordelen zien en winkeliers de technische mogelijkheden bieden, neemt het echt een vlucht. Puntje van aandacht is wel de veiligheid van de betalingen, iets waar alle partijen over na moeten denken, vindt Deloitte. Locatiegegevens op de telefoon kunnen daarbij helpen. Wil de gebruiker een betaling doen op een locatie die afwijkt van zijn gebruikelijke routes en plekken, dan kan het systeem om een extra controle vragen, bijvoorbeeld een pincode.

contactloos_tmt predictions 3

3D-printers: consumenten kunnen er nog weinig mee

Dit jaar worden er ongeveer 220.000 3D-printers verkocht, twee keer zo veel als in 2014. Deloitte ziet de 3D-printer als de nieuwe Industriële Revolutie, maar vooral voor de zakelijke markt, niet zozeer voor consumenten. De ‘goedkopere’ 3D-printers – onder de $ 1000 – zijn namelijk nogal beperkt in gebruik. Met die huis-, tuin- en keuken-3D-printers kun je kleine voorwerpen maken van slechts één of hooguit twee soorten plastic en er zijn nu eenmaal weinig apparaten en voorwerpen in huis van dat type plastic. Bovendien zijn de printers lastig in gebruik. Het plaatje waar het geprinte voorwerp op komt, moet precies de juiste temperatuur hebben. Is het één graad te koud, dan krijgt het voorwerp niet de juiste vorm. Eén graad te heet? Jammer, je printsel smelt en zakt in elkaar. Pas eind 2016 is slechts 10% van de 3D-printers onder de $ 1000 van het type plug & print.

3d_tmt predictions 1

Drones: nog geen speeltje voor de massa

In 2015 zijn er wereldwijd voor het eerst meer dan een miljoen drones in gebruik. Dit jaar worden er zo’n 300.000 verkocht, exclusief speelgoeddrones onder de € 200 en exclusief military drones. Voornamelijk consumenten kopen het apparaat en gebruiken het vooral om filmpjes en foto’s vanuit de lucht te maken. Als je een model hebt met de ‘follow me-feature’, dan filmt hij je terwijl je bijvoorbeeld – swoop swoop – op een zwarte piste skiet. Wat je noemt het ultieme speeltje.
Maar er zijn veel meer mogelijkheden, voor onder andere boeren (op afstand checken hoe goed hun kroppen sla groeien), politie (criminelen opsporen en vermisten zoeken), archeologen (onontgonnen gebied bekijken) en technici (windturbines en zendmasten inspecteren). Maar een massaproduct ziet Deloitte de drone voorlopig niet worden, om drie redenen. Ten eerste: ze kunnen crashen. En gebeurt dat boven een groep mensen, dan kunnen die ernstig gewond raken, gezien het gewicht en de snelheid van de drone. Daarnaast: er is nog veel onzekerheid over welke regels gelden voor drones. De beleidsmakers zitten er druk op te studeren en er zijn aanzienlijke verschillen tussen bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Europa. Tot slot: bedrijven en overheden kopen en gebruiken drones wel, maar in beperkte mate. Onder andere vanwege de kosten en de beperkte gebruiksmogelijkheden.

drones_tmt predictions 2

Deloitte formuleert al jaren aan het begin van het jaar de wereldwijde TMT Predictions over de ontwikkelingen in de technologie-, media- en telecomindustrie. In totaal heeft Deloitte 13 trends benoemd voor 2015. Andere voorspellingen betreffen de markt voor smartphone en eBooks, de Internet of Things, de geringe invloed van online videodiensten op traditionele televisie en de sterke groei in ‘click en collect’ locaties.