ANP REMKO DE WAAL

Zweeds experiment: voortaan werken we maar zes uur per dag

Acht uur buffelen per dag? Bij sommige bedrijven in Zweden mag je standaard twee uur eerder weg. Zweden experimenteert namelijk driftig met een zesurige werkdag. Het zou werknemers efficiënter, meer energiek en vrolijker maken - maar wie gaat dat betalen?

Sinds februari van dit jaar draaien de ouderenverzorgers van een verzorgingshuis in de Zweedse stad Göteborg geen diensten meer van acht, maar zes uur. Ze krijgen voor die zes-urige dienst hetzelfde loon betaald als voorheen. Het personeel is - uiteraard - lovend: ze komen naar eigen zeggen niet meer uitgeput thuis van hun werk, en hebben meer tijd en energie voor hun gezin, schrijft The Guardian.

Gaat men ook beter werken?
De invoering van de zes-urige-werkweek in het verzorgingshuis is niet zomaar een mooie geste naar het personeel, maar maakt onderdeel uit van een wetenschappelijk vergelijkend onderzoek naar kortere werkweken in Zweden. Voor het eerst wordt niet alleen het effect van een kortere werkweek op de gezondheid en het verzuim van het verplegend personeel onderzocht, maar wordt ook gekeken naar de invloed op de kwaliteit van zorgverlening en efficiëntie, vertelt een consultant die aan het experiment verbonden is. De data worden vergeleken met de data van een ander verzorgingshuis waar men wél nog acht uur per dag moet werken.

Het is nog te vroeg om harde uitspraken te doen, maar de voorlopige resultaten zijn veelbelovend. De verzorgers met de korte werkweek zouden meer energie hebben, zich minder gestresst voelen en meer tijd hebben voor de bewoners. De bewoners voelen zich meer ontspannen en op hun gemak.

Ook andere organisaties hebben het voorbeeld van het verzorgingshuis overgenomen. Zo is het personeel van de afdeling orthopedische chirurgie in het academisch ziekenhuis van Göteborg ook overgestapt naar zes-urige-werkdagen, net als sommige afdelingen van twee ziekenhuizen in de stad Umeå. Ook in het bedrijfsleven wordt het voorbeeld gevolgd.

Miljoenen
Er is echter ook kritiek. Het verzorginshuis moest namelijk maar liefst veertien extra mensen aannemen om de gaten op te vullen, en dat kost de gemeente geld. Volgens de Liberale partij van Göteborg is de gemeente zo’n 8 miljoen kroon per jaar (meer dan 8,5 miljoen euro) aan het experiment kwijt. Het experiment duurt nog voort tot eind 2016.

Bij Toyota gaat het al dertien jaar zo
Bij het Toyota-servicecentrum in Göteborg is de zes-urige-werkweek al dertien jaar geleden ingevoerd. Toen het bedrijf nog acht-urige-werkdagen had, waren klanten ontevreden met lange wachttijden, en het personeel was gestresst en maakte veel fouten, vertelt de directeur aan The Guardian. Daarom stapte men over naar een vroege en een late dienst per dag - ieder van zes uur. De winst steeg met 25 procent, zegt hij.