Zou jij jezelf aannemen? Dat is de vraag die centraal moet staan in jouw sollicitatietraject

‘Zou jij jezelf aannemen?’ Dat ene gekke zinnetje zette mijn hele leven op zijn kop in 2015. Ik schreef een boek, nam ontslag, startte een eigen bedrijf en ging alles doen waar ik ooit van droomde. Nou ja, bijna alles. Maar het neemt niet weg dat dat ene zinnetje alles op zijn kop zette. En op een broeierige zondagmorgen met de kat en mijn laptop op schoot stel ik mijzelf oprecht de vraag: Hoe vaak stel ik mijzelf die vraag nu eigenlijk nog?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik zou mijzelf dus nooit aannemen. Ik ben tegendraads, eigenwijs, heb een autoriteitsprobleem wanneer ik een leidinggevende niet capabel acht (wie ben ik om dat te bepalen) en ik heb nogal moeite mijn mening voor mij te houden. Ik ben er heilig van overtuigd dat je mij beter in kunt huren dan aan kunt nemen. Het is 8 tot 16 uur in de week, denk ik,  dat ik prima uit te houden ben. In  een project kan ik ook nog wel draaien.

Wat is jouw antwoord als ik die vraag aan jou stel of als je deze aan jezelf zou stellen? Zou jij jezelf aannemen? Ik ben er van overtuigd dat deze vraag in diverse vormen centraal moet staan in het begin en aan het einde van ieder sollicitatietraject. Maar hoe vaak kijken we nog in de spiegel? En minstens net zo belangrijk: hoe vaak kijken we nog naar de behoefte van een ander tijdens het solliciteren?

Solliciteren is jezelf verkopen, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. En verkopen begint met luisteren naar de behoeftes van de ander. Dus wanneer je de vraag specifiek maakt voor een bepaalde functie, dan moet je je eigenlijk het volgende afvragen: ‘Zou jij jezelf aannemen voor functie X?’ Je kunt je immers pas afvragen of werkgevers je zullen aannemen, wanneer je weet wat die werkgever zoekt. Probeer het eens, het kan verdomd verhelderend werken. En als je weet waar je naartoe wil: waarom moeten zij jou dan aannemen? Je bent pas overtuigend wanneer je de boodschap ‘( W)aarom’ afstemt op het doel ‘ Functie (X)’.

Wil je een ezelsbruggetje? Dan introduceer ik vanaf nu de sollicitatieformule!
(W)aarom x (F) unctie = (A) angenomen

Durf goed naar jezelf te kijken en blijf jezelf uitdagen. Solliciteren is meer dan handigheidjes op jobboards. Je bent pas succesvol wanneer je constant de uitdaging met jezelf aangaat, kritisch bent en zorgt dat iedere ontvanger een specifieke boodschap verdient.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.