Coachartikel

Zorg dat je gezien wordt!

Wat moet ik deze week nu over solliciteren schrijven? Om heel eerlijk te zijn ben ik er met mijn hoofd totaal niet bij. 23 maart kwam namelijk mijn debuutroman Elitepauper uit. We vierden een feestje. Ik lanceerde een website. Ik hield praatjes. Ik verkocht boekjes. En nu moet ik ineens over solliciteren nadenken. Nou, ben ik dan mooi klaar mee.

Toch is er iets wat er in de afgelopen maanden gebeurde, dat je als sollicitant ook kunt gebruiken. Mijn boek kan nog zo goed zijn, maar je hebt er weinig aan als niemand het leest. Mijn website kan nog zo geraffineerd zijn, maar is niets zonder bezoekers. En die praatjes van mij kunnen nog zo mooi zijn, zonder luisteraars heb ik er geen barst aan.

Wordt mijn boek een succes? Ik heb geen flauw idee, maar wat ik wel weet is dat mensen het zien. En dat is als sollicitant ook van levensbelang. Want je CV of je staat van dienst kan nog zo goed zijn, werkgevers moeten het wel weten natuurlijk. Daarom wil ik je ook oproepen: MAAK HERRIE!

Ik zie dat doembeeld al helemaal voor me. De ideale sollicitant zit timide aan een tafel de beste te zijn. En twee stoelen verder zit een opgepompte nietsnut zijn verhalen nog verder aan te dikken. En de werkgevers zitten in bosjes om hem heen. Terwijl de beste kandidaat stilletjes met zijn duimen zit te draaien.

Ga dus de boer op, en vertel je verhaal. Maak geluid en durf op te vallen. Heb het lef om anders te zijn. Omarm mensen en media met een groot bereik. Vertel je verhaal en vertel het vol vuur. Wees schaamteloos en eerlijk. Zeg waar het op staat. Ga af van de gebaande paden. Wees trots en durf.

Daarom zeg ik het gewoon. Ik heb dé debuutroman van 2018 geschreven en je kunt er hier meer over lezen. Doe jij dit ook met je eigen sollicitatie verhaal?

Of je het nu leuk vindt of niet, schaamteloze zelfpromotie werkt!

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.