Coachartikel

Zomerse overpeinzingen in ‘sollicitatieland’

Op 7 februari van dit jaar leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Omringt door vrienden, mijn vriendin naast me en een halve liter bier in de hand, als alle lichten het podium ineens als een vuurbal verlichten. Bij de eerste gitaarriffs ontploft de, hoofdzakelijk door straalbezopen Britten bevolkte, Ziggo Dome en en masse lanceren ze het restant van hun bier richting het podium. Het creëert een douche aan bier voor de voorste rijen van de zaal. Maar het deert niemand, ergens draagt het allemaal bij aan ontlading die Liam Gallagher bij het betreden van het podium teweegbrengt. 7 februari van dit jaar, voelt inmiddels als een leven geleden.

Met weemoed denk ik er inmiddels aan terug. Het is een jaar vol lockdowns en restricties geworden. Een jaar zonder concerten, voetbalwedstrijden en vakanties. Het jaar dat solliciterend Nederland met een handrem tot stilstand bracht. Soms denk ik nog aan die avond, en vraag me af hoelang het nog duurt voordat ik weer juichend een plens half lauw evenementen pils in mijn nek kan vangen.

Toch proberen we er allemaal ook maar het beste van te maken. Thuis, werkende aan de keukentafel, droom ik soms even weg bij oude YouTube registraties van die nacht. We maken er maar het beste van in de huidige omstandigheden. Omdenken heet dat dan, geloof ik.

En een van de nummers uit die dampende nacht in Amsterdam brengt me bij de essentie van ‘het nieuwe normaal’, mijn hemel wat haat ik die uitspraak. ‘Is it worth the aggravation. To find yourself a job when there’s nothing worth working for?’. Als er dan toch iets is wat we uit deze periode kunnen halen, is het een stukje reflectie in de stilstand waar we staan. Het geeft je de tijd om te kijken naar de why?. Waar doen we het nu eigenlijk allemaal voor?

In maanden als deze is het soms moeilijk om jullie te blijven overladen met praktische sollicitatietips. Juist omdat ik ook wel weet dat de zomerse maanden sowieso al stil zijn in sollicitatie-land, maar dat het gezien de huidige omstandigheden allemaal nog stiller is.

Daarom is het soms ook goed om eens achterover te leunen. Even de ogen te sluiten. Even een rondje te lopen en het hoofd te laten luchten en je af te vragen: waar doe ik het allemaal eigenlijk voor? Welke positie wil ik straks gaan innemen als de ratrace weer gaat losbarsten? Want zoals Liam Gallagher die wilde nacht afsloot:

When it comes on top, you gotta make it happen!

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.