Zoek je erkenning bij degenen die niet van je onder de indruk zijn

Nu moet ik bekennen dat deze prachtige overdenking niet uit mijn eigen koker komt. Ik trof deze aan in een interview dat Laurens Knoop, oprichter van The School of Life Amsterdam, gaf aan Trouw. Die vervolgens weer filosoof en oprichter van The School of Life, Alain de Botton, aanhaalde: ‘We keep a special place in our hearts for people who refuse to be impressed by us’. Uit wiens mond of brein de overpeinzing komt is eigenlijk niet zo relevant, wel dat het indruk maakte op me.

Om heel eerlijk te zijn werd ik aan het einde van 2016 een beetje lui. FREEK. draaide goed, opdrachtgevers waren happy en over likes op social media had ik al helemaal niet te klagen. Maar een omhooggevallen Amsterdammertje, met soms wat latent narcistische trekjes, moet je niet teveel veren in zijn kont stoppen. Zoals mijn vriendin wijs zei: ‘Daar word je geen fijner mens van, je moet weer eens op je kloten krijgen!’ Jullie kennen haar nog niet, maar als iemand altijd gelijk heeft, dan is zij het wel.

Wanneer alles van een leien dakje gaat, is het wel eens goed om de wrijving op te zoeken. Dat geeft uiteindelijk weer wat glans. Daarom zat ik tegen het einde van het jaar met het angstzweet in de handen te wachten op Laurens Knoop in de lobby van The Hoxton aan de Herengracht in Amsterdam. Mezelf half te vervloeken, maar ook uit te lachen. Hier met die wrijving.

Het werd misschien wel een van de beste gesprekken van het jaar. Een beetje tegengas en een volledig andere kijk op zaken werkt verfrissend. Ik betrapte mijzelf erop dat mijn basishouding misschien wel te vaak ‘het is zoals het is, dus je doet het er maar mee’ is geweest, juist omdat ik de wrijving in 2016 teveel uit de weg ging. Wanneer je een zelfverklaard rebel bent, dan moet je bij je verhaal blijven, was mijn overtuiging. Maar is rebelleren niet juist openstaan voor een andere mening en daarna je eigen ‘weloverwogen’ weg volgen?

Daarom roep ik jou, in navolging van de oprichters van The School of Life, op om eens de weg van de meeste weerstand te kiezen. Op je werk, privé en op straat. Een stapje buiten die veilige zone waarin iedereen het met elkaar eens is. Ga de confrontatie maar eens aan. Met jezelf en met andersdenkenden. Ga het gesprek eens aan met degenen die niet direct van je onder de indruk zijn. Niet om je gelijk te halen, maar om van elkaar te leren.Dan ga je daarna maar lekker je gelijk verkondigen. Om het vervolgens weer in twijfel te trekken.

Veiligheid is goed en voelt vaak prettig. Maar halen we daardoor alles uit het leven dat we willen? Blijf nieuwsgierig. Blijf kritisch. Blijf praten.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.