Coachartikel

Zoek een baan in je eigen niche

Niches, ik heb een zwak voor niches. Sterker nog, ik ben verliefd op niches. Ik ben verslaafd aan niches. Zo bouwde ik mijn coachingsbureau rond de niche van werkzoekenden die niet gepamperd willen worden, maar liever een donderschop onder hun kont krijgen. Mijn debuutroman schreef ik voor mensen die nog nooit een boek hadden gelezen en mijn kleding is voor hardcore fanaten en voetbalsupporters. Je kunt gerust zeggen dat ik leef van de niches. En ik kan het iedereen aanraden.

Het voordeel van de niche is dat de kwantiteit van de aandacht kleiner is, maar de kwaliteit ervan hoger. Als je iemand beet hebt, dan heb je ook echt beet. En degene die je beet hebt, is daarnaast veel loyaler. Je klanten blijven langer bij je. De klik is puurder. En daarmee is de relatie die je aangaat bestendiger, en vaak nog leuker ook.

Stel je nu eens voor dat je dat met solliciteren ook kunt doen? Dat je niet in het wilde weg sollicitaties eruit gaat rossen, maar gedegen aan de slag gaat in jouw niche. Dus als uitvoerder solliciteer je niet op alle uitvoerders vacatures. Maar je gaat er dieper op in, op zoek naar jouw niche.

In plaats van als ‘algemene’ uitvoerder te solliciteren ga je bijvoorbeeld richting de telecom, en binnen die telecom ga je ook op zoek naar jouw specialiteit. Naar je netwerk, je werkgebied en je specifieke kennis. Want als je het bedrijf vindt dat nu juist die kennis zoekt, dan gaat hetzelfde op als bij mijn klanten: de relatie is duurzamer, puurder, bestendiger en leuker.

En is dat nu niet juist wat je in een baan zoekt?

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.