Zoek de rand van jouw comfort zone op en groei

Als je op dit moment niet gelukkig bent met je werk, dan zal je snakken naar een verandering van je situatie. Het werk dat je doet geeft je te weinig voldoening, het kost je teveel energie. Je voelt dat je iets moet veranderen, maar toch kom je moeilijk in actie. Je kijkt misschien wel eens rond naar andere banen of praat met vrienden over je werksituatie. Toch maak je er niet echt werk van.

De kans is groot dat je je hierover behoorlijk gefrustreerd en gestrest voelt. Je voelt je onrustig en ontevreden over het feit dat je blijft zitten in je huidige situatie. Het idee van verandering maakt je minstens zo onrustig. Gek is dat niet. Je huidige baan mag je dan niet meer gelukkig maken, maar het geeft je wel zekerheid. De zekerheid van weten wat je hebt. Daarnaast heb je ook de zekerheid dat, als je geen actie onderneemt, je nog steeds ongelukkig bent.

Als je een verandering in je werk tot stand wilt brengen, is dit waarschijnlijk spannend voor je. Verandering betekent dat je andere dingen gaat doen of de dingen die je deed op een andere manier gaat doet. Het betekent dat je leven, zoals je dat kende, er anders uit gaat zien. Het vertrouwde en bekende laat je los om nieuwe dingen toe te laten, die je meer geluk en voldoening moeten gaan brengen.

Verandering vraagt om het oprekken van je comfort zone
Je leestYour comfort zone and where the magic happens het goed: oprekken. Je kent vast dat plaatje met die cirkel die je comfort zone voorstelt en de tekst buiten die cirkel die zegt: ‘where the magic happens’. Ik geloof daar niet in. Je comfort zone is de plek waar je bekend bent en waar je weet wat je te wachten staat. Je weet hoe je de dingen doet en wat je rol is. Je weet waar je op kunt rekenen.

Zou je volledig buiten die comfort zone stappen om compleet nieuwe dingen te doen, bijvoorbeeld in een nieuwe omgeving met nieuwe uitdagingen, nieuwe vaardigheden en nieuwe mensen, dan maak je het jezelf erg ingewikkeld. Als je geen enkel vertrouwd element meer hebt waarop je terug kunt vallen, dan zul je heel overtuigd en bereid moeten zijn om die grote verandering tot een succes te maken. Het kán wel, maar je groei is sneller gegarandeerd als je jezelf toestaat kleinere stapjes te zetten.

De heerlijke plek aan de rand
Er is een heerlijke plek aan de rand van jouw comfort zone. De plek waar je balanceert met de gedachte dat het nog nét te doen is, maar tegelijkertijd spannend is omdat je dingen doet die nieuw zijn. Voor deze nieuwe dingen gebruik je echter deels vertrouwde talenten en vaardigheden. Probeer die plek eens op te zoeken. Dan rek je geleidelijk je comfort zone steeds verder op, zodat je groeit. Het voordeel is dat je niet het gevoel hebt dat je jezelf in het diepe gooit en vervolgens spartelend probeert de houvast terug te vinden.

Je mag het natuurlijk doen, in het diepe springen, maar het is niet het soort groei dat ik je gun. Begin dus met een flinke stap of uitdaging op één van de elementen in je werk, waardoor je jezelf kan ontwikkelen. Wanneer je je comfort zone oprekt en dus nieuwe dingen gaat proberen, betekent het dat je even je evenwicht zult verliezen. Van dit evenwichtsverlies kan je onzeker worden. Je vraagt je af: ‘Kan ik het wel? Is dit wel de juiste weg? Ga ik het er goed vanaf brengen? Waar gaat dit op uit komen?’

Tips om jouw comfort zone uit te breiden en om je persoonlijke groei te bevorderen

  1. Inzicht en bewustzijn zijn het allerbelangrijkst: zou je exact kunnen benoemen wat er moet veranderen en waar het dan wél naartoe moet? Kies vervolgens één element uit wat je zou willen veranderen. Als je heel helder weet wat je wilt veranderen, kun je je met meer focus richten op die verandering. Dat helpt je om vol te houden als de stress en onzekerheid toeneemt.
  2. Visualiseer je einddoel en richt je daarop. Blijf constant voor jezelf benoemen waarom je graag dat doel wilt bereiken en houd die drijfveren voor ogen.
  3. Accepteer dat verandering betekent dat je even je evenwicht verliest, maar vertrouw erop dat je een nieuw evenwicht zult vinden in je nieuwe situatie.
  4. Bekijk met juiste ogen je huidige situatie die je wilt veranderen. Als de veranderstress toeneemt, zijn we geneigd onze oude situatie rooskleuriger voor te doen dan hij is. Trap niet in de val om daarom alles bij het oude te laten. Vraag jezelf af: wat kost het je als je de oude situatie in stand houdt? Wat zou je kunnen bereiken als je je niet gevangen laat houden in deze situatie? Wie kun jij worden als je je oude situatie los durft te laten? Probeer je dat in te beelden.
  5. Richt je verandering op het nog beter werken met je passie. Wie vanuit passie de dingen doet, voelt een sterke bevlogenheid, motivatie en doorzettingsvermogen.

“Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen.” – Sören Kierkegaard

Veel succes!

Over Marloes Halmans (@MarloesHalmans)
In 2007 startte Marloes (1977) met haar bureau The happy at work agency. De loopbaancoaches zitten verspreid over Nederland en ook in Londen. Zij helpen hoogopgeleiden bij het vertalen van talenten en ambitie naar een volgende stap, waarin iemand met plezier werkt en talenten en persoonlijkheid tot hun recht komen. Daarnaast richt Marloes zich met haar training Bouw jouw droombedrijf op ondernemers, startend of ervaren, die meer vanuit hun talent en hart willen werken en hun bedrijf tot een succes willen maken.