ANP XTRA ROOS KOOLE

Zo zie je er representatief uit bij een sollicitatiegesprek

Of je het nu leuk vindt of niet: je eerste indruk is belangrijk bij een sollicitatiegesprek. Een zelfverzekerde uitstraling, een goede handdruk maar ook je kleding kunnen een bepalende indruk maken in de eerste dertig seconden.

Volgens Frank Bernieri, die voor de universiteit van Oregon onderzoek doet naar de invloed van een eerste indruk, beslist de sollicitatiecommissie zelfs binnen tien seconden of je geschikt bent voor de baan. Slechte kledingkeuze is volgens Bernieri zelfs net zo kwalijk als ‘neuspeuteren tijdens een sollicitatiegesprek.’

In Forbes zegt carrièrecoach Brenda Ferguson Hodges:

“Uiterlijk heeft direct effect op de beslissing om je aan te nemen. De sollicitatiecommissie moet in staat zijn om jou op de positie te zien waar je voor solliciteert.”

Maar waar moet je dan op letten tijdens het uitzoeken van een sollicitatie-outfit? Forbes sprak met stylist Kirsty Bryant en zette vijf tips op een rij.

Blazers
Een blazer is onmisbaar bij een sollicitatiegesprek. Het is netjes maar door te variëren in kleur kun je proberen iets minder formeel over te komen. Wil je autoriteit uitstralen? Kies dan voor een zwarte blazer.

Schoenen
Je moet schoenen dragen waar je goed op kan lopen en waar je zelfvertrouwen door krijgt. Draag dus geen hoge hakken als je daar eigenlijk niet goed op kan lopen.

Pak
Volgens Bryant is een pak een must, tijdens een sollicitatiegesprek. Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een pak kan bijdragen aan zelfvertrouwen en bovendien zie je er meteen professioneel uit. Er zij natuurlijk uitzonderingen, zegt Bryant. Solliciteer je in een branche waar creativiteit belangrijk is? Dan kun je dat pak misschien maar beter thuislaten.

Tas
Zorg dat je tas bijdraagt aan een zelfverzekerde houding. Draag dus geen rugzak want die kan ervoor zorgen dat je een beetje krom gaat staan en dit komt je houding niet ten goede. Bryant raadt een handtas aan in een neutrale kleur.

Blouse met een print
Een leuke blouse maakt je outfit af. “Hier kun je de boel opfleuren. Kleuren en patronen op je blouse breken de monotone kleuren van je blazer en je broek,” zegt Bryant.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.