Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Zo werkt China. Personeel vinden in China

Veel Nederlanders willen in China werken, doen zaken met China of zoeken Chinees personeel. Dan moet je wel weten hoe China werkt. Recruiter Floor Nobels werkt in Shenzhen, het Silicon Valley van China. In een nieuwe reeks legt ze uit waar je op moet letten in China. Vandaag: Personeel zoeken in China.

Wil je als Nederlands bedrijf China veroveren, en waarom zou je dat niet willen met 1,3 miljard potentiële klanten en toeristen, dan moet je op zijn minst wat personeel in het land aannemen.

Sommige van die Nederlandse bedrijven schakelen Floor Nobels in om Chinees personeel te zoeken.

“Soms plaats ik een vacature op LinkedIn, Zhaopin, of 51job waarna er een stortvloed aan sollicitaties komt. Chinezen zijn niet plaatsgebonden, dus ze solliciteren vanuit Peking en Shanghai op een baan in Shenzhen. Om veel reacties te voorkomen headhunten we vooral. Dus we gaan op zoek naar mensen die het prima naar hun zin hebben in hun huidige baan en die we proberen te verleiden voor ander werk.”

Wanneer er cv’s binnenkomen, kunnen die dertig pagina’s dik zijn, waarbij hoofdzaken niet worden gescheiden van bijzaken, werkervaring wordt aangedikt en de opmaak abominabel is.

“Als Engels belangrijk is voor de functie ga ik het gesprek aan in het Engels met de geschikte kandidaten. Anders gaan mijn Chinese mensen gelijk met ze op WeChat in het Chinees. We moeten namelijk ook uitzoeken of ze goed Mandarijn schrijven en spreken. Er is ook personeel dat vooral Kantonees beheerst en daar kom je niet ver mee in het grootste deel van China.”

“Kandidaten verwachten wel gelijk reactie en komen liefst morgen al op gesprek. Daarom gaan we gelijk WeChat op om te kunnen videocallen. Chinezen zijn ook altijd gelijk bereikbaar.”

Voor een selectie van geschikte kandidaten wordt het cv geredigeerd voor de werkgevers. Screening is niet gebruikelijk, maar gebeurt toch. Nobels kijkt ook op Moments van WeChat, dat is vergelijkbaar met je Facebook-timeline behalve dat je de Moments alleen kunt lezen als je ook echt bevriend bent.

“Heel veel gebeurt dus online voordat het tot een noodzakelijk gesprek komt. En wanneer er een keuze is gemaakt, komen de afspraken nog. Dat blijft altijd wat vaag. Als een Chinees zegt dat ie misschien op 1 maart kan beginnen, dan is dat hoogstwaarschijnlijk wel zo, maar zekerheid krijg je nooit.”

Door de inflatie en de gestegen welvaart in China zijn de salarisonderhandelingen ook altijd stevig.

“Je kunt niet meer voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Business developers, online marketeers, ze zijn bijna net zo duur als in Nederland. Vaak komen daar dan ook nog housing-kosten en hoge werkgeverslasten bij.”

Wil je als Nederlands bedrijf China veroveren, spring dan in het diepe, adviseert Floor Nobels. Probeer het niet met een in Nederland opgegroeide Chinees, of iemand uit Hong Kong, die je naar China stuurt.

“Werk met een lokale Chinees. Daar heb je de meeste keus en goede mensen. En laat die niet in zijn eentje daar alles doen. Als je er echt voor gaat, ben je er zelf ook, of vaak, en als het even kan: leer Chinees.”

Floor Nobels heeft een recruitmentbureau en woont sinds 2013 in China. Vanuit Shenzhen is ze op zoek naar hoog opgeleide, Engels sprekende Chinezen voor Europese bedrijven, ook helpt ze Nederlandse ondernemers die zaken willen doen met Chinezen.