Zo werkt China. Offeren aan de god van de welvaart

Veel Nederlanders willen in China werken, doen zaken met China of zoeken Chinees personeel. Dan moet je wel weten hoe China werkt. Recruiter Floor Nobels werkt in Shenzhen, het Silicon Valley van China. In een nieuwe reeks legt ze uit waar je op moet letten in China. Vandaag: Offeren aan Caishen, de god van de welvaart.

Avaritia, ofwel hebzucht, is een van de zeven hoofdzonden in de katholieke kerk. Het streven naar een groot fortuin is in China echter de gewoonste zaak van de wereld. Dat blijkt vooral op de laatste dagen van het Chinese Nieuwjaar, wanneer er massaal geofferd wordt aan 财神, Caishen, de god van de rijkdom. Hij moet zorgen dat het vermogen behouden blijft en liever nog wordt uitgebreid.

Caishen figuurtje voor thuis

Dit jaar is het tijdens het Chinees Nieuwjaar extra druk bij de tempels. Want veel Chinezen zijn door de economische crisis geld verloren en maken zich zorgen over het komende jaar. Floor Nobels deed ook de ceremonie:

“Je koopt een soort nepgeld en dat verbrand je. Ik heb de hele ceremonie doorlopen, uiteindelijk kreeg ik het bericht dat het een goed zakelijk jaar gaat worden.”

 

Het zijn niet alleen maar de oudere Chinezen die Caishen, een god uit het Taoïsme, om rijkdom vragen, ook jongeren en Westerlingen doen het ritueel. Floor Nobels:

“De god zelf heeft zijn businessmodel goed op orde. Je kon er van alles kopen en vele yuannen armer vertrok ik weer.”

Offertafel voor Caishen

De uitdrukking ‘geld maakt niet gelukkig’ gaat dus niet op in China. Pas als de rijkdom is behaald wordt er gebeden om gezondheid en een goed huwelijk.

Toch is het wel van belang hoe je dat fortuin vergaart. Dat moet wel ethisch en sociaal verantwoord zijn, want Caishen is ook niet gek.

Wie in Nederland het ritueel met Caishen had willen volbrengen had zondag in de He Hua Tempel op de Zeedijk moeten zijn waar een Caishen mascotte aanwezig was. Die is helaas niet permanent aanwezig. Maar met een thuisaltaar kan het ook.

In China is de Nieuwjaarstijd inmiddels afgesloten met het lantarenfestival. Het jaar van de aap is begonnen, de offeraars gaan voor een (financieel) succesvol jaar.

Floor Nobels heeft een recruitmentbureau en woont sinds 2013 in China. Vanuit Shenzhen is ze op zoek naar hoog opgeleide, Engels sprekende Chinezen voor Europese bedrijven, ook helpt ze Nederlandse ondernemers die zaken willen doen met Chinezen.